Alma Rajala
Sep
1
to Jun 1

Alma Rajala

Alma Rajala on nukketeatteriohjaaja ja esiintyjä, joka yhdistelee työssään nukketeatteria eri lajeihin, kuten tanssiin, äänitaiteeseen ja puheteatteriin. Hän luo omaa teatterikieltään, jossa filosofia kohtaa kehon ja kääntyy kuviksi. Rajalaa innostaa visuaalinen, assosiatiivinen dramaturgia sekä runous näyttämöllä.

Alma Runokuussa: Runo rakastaa 23.8. 

Kuva: Jussi Virkkumaa

 

View Event →
Sep
1
to Jun 1

Andy Willoughby

Andy Willougby on esiintyvä runoilija, teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja luovan kirjoittamisen opettaja Teessiden yliopistossa. Hän myös johtaa Ek Zuban Press and Literature development agencya yhdessä Bob Beagrien kanssa. Willoughbyn teokset linkittyvät erityisesti Middlesbroughin historiaan, matkustamiseen ja uusiin ja vanhoihin myytteihin. Willoughby on myös kirjoittanut teoksen Sampo: Heading Further North, Tough and The Wrong California ja hänen tuotantoaan on käännetty mm. suomeksi, viroksi ja ruotsiksi. Hän on myös toiminut Middlesbroughin virallisena runoilijana. Hänen viimeisin teoksensa ”Between stations live” sisälsi multimediaa, musiikkia ja dokumenttiaineistoa. Matkustamisesta kertova kokonaisuudessa olivat mukana suomalainen muusikko Masi Hukarin ja englantilainen muusikko Anton Flint sekä elokuvaohjaaja Dan Perry. Suomalaista runopoljentoa sisältävä teos kertoo matkoista Siperiaan ja Teessideen.

Andy Runokuussa: Building bridges poetry breakfast 23.8.

View Event →
Anna Elina Isoaro
Sep
1
to Jun 1

Anna Elina Isoaro

Anna Elina Isoaro (s. 1981) on tamperelainen runoilija, sanataideohjaaja ja kirjallisuusalan sekatyöläinen. Isoaro voitti Runo-Kaarina- kilpailun vuonna 2011 ja Poetry Slamin Suomen mestaruuden vuonna 2005. Hänen esikoisteoksensa Puolen mantereen kerhossa (Kaarinan kaupunki 19/2011) sai positiivisia arvioita ja myi nopeasti loppuun.

Anna Elina Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Pietari Hatanpää

View Event →
Anni Kaila & Janne-Camilla Lyster
Sep
1
to Jun 1

Anni Kaila & Janne-Camilla Lyster

Janne-Camilla Lyster on norjalainen tanssitaiteilija, koreografi ja runoilija. Hän on julkaissut norjaksi viisi runoteosta (viimeisimpänä Melk kåpe sand måpe vuonna 2015) ja tekee parhaillaan taiteellista tutkimusta Oslon taidekorkeakoulussa (KHiO) aiheenaan Choreographic poetry: creating literary scores for dance. Vuonna 2015 Lyster koreografioi runopohjaisen tanssiteoksen Escape and Transformation viidelle pohjoismaiselle tanssijalle. 

Anni Kaila on syntyjään helsinkiläinen tanssitaiteilija, joka valmistui nykytanssijaksi vuonna 2015 Amsterdamin teatterikorkeakoulusta ja on työskennellyt freelance-tanssijana ja -koreografina esimerkiksi Itävallassa, Tanskassa, Hollannissa ja Saksassa. Kaila yhdistää kirjoittamista ja runoutta taiteelliseen työhönsä ja työskentelee Lysterin tavoin koreografisten käsikirjoitusten kanssa. Toukokuussa 2017 Kaila voitti soolollaan Nocturne Kölnin SoloDuo-festivaalin nuorten koreografien sarjan soolopalkinnon.

Anni ja Janne-Camilla Runokuussa: 26.8. klo 19.00 Runokuuklubi

View Event →
Anni Sumari
Sep
1
to Jun 1

Anni Sumari

Anni Sumari (s. 1965) on vapaa kirjailija ja suomentaja. Häneltä on julkaistu neljätoista teosta, aluksi lyhytproosaa, sittemmin enimmäkseen runoja. Esikoisteos Matkakertomuksia pimeydestä ilmestyi vuonna 1986. Vuonna 1998 Sumari sai Yleisradion Tanssiva karhu -palkinnon. Hänen runojaan on käännetty tähän mennessä 24 kielelle.

Anni Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Anna Salvatierra

View Event →
ANJA ERÄMAJA
Sep
1
to Jun 1

ANJA ERÄMAJA

Anja Erämaja asuu Helsingissä ja on kotoisin Turun saaristosta. Hän on julkaissut runoutta, proosaa ja äänilevyn. Viimeisin teos Ehkä liioittelen vähän ilmestyi kevällä 2016 ja sai Tanssiva karhu -palkinnon. Erämaja viihtyy lajien välimaastoissa, koulutukseltaan hän on valokuvaaja

Anja Runokuussa:

Runo-olkkarit 21.8.

Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kerrottu rakkaus 23.8.

 

View Event →
Agnese Krivade
Sep
1
to Jun 1

Agnese Krivade

Agnese Krivade (s.1981) on latvialainen runoilija. Hän debytoi visuaalisella kokoelmallaan Childhood/ Bērnība vuonna 2007. Krivaden tekstejä on julkaistu latvialaisissa lehdissä ja antologioissa. Englanniksi hänen tuotantoaan on käännetty antologiassa Six Latvian Poets vuonna 2013. Hän tekee yhteistyötä eri alojen taiteilijoiden kanssa ja hän on kiinnostunut esimerkiksi liikkeen vaikutuksesta runouteen.

Agnese Runokuussa

View Event →
Antti Halonen
Sep
2
to Jun 1

Antti Halonen

Antti Halonen on helsinkiläinen esitystaiteilija ja ohjelmoija ja kahden lapsen isä. Soittanut sahaa vuosituhannen vaihteesta sooloesityksissä ja performansseissa, yhtyeissä ja runonlausunnan säestäjänä.

Antti Runokuussa: Villit Peurat 25.8. 

View Event →
Antti Nykyri
Sep
2
to Jun 1

Antti Nykyri

Antti Nykyri (1976) on helsinkiläinen äänitaiteilija ja - suunnittelija. Nykyrillä on yli  50 teostuotantoa seitsemäntoista vuoden ajalta:  vuorovaikutteisia ääni-installaatioita sekä äänitaiteen, mediataiteen, nykytanssin, käyttöliittymäsuunnittelun ja taiteellisen tutkimuksen projekteja. Nykyrin töitä on ollut esillä mm. Gwangju Design Biennaalissa, Venetsian Biennaalissa sekä Prague Quadrennial of Performance Design and Space - näyttelyssä. Nykyri valmistelee tohtorin väitöstutkimustaan Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun.

Antti Runokuussa:

Oatorio 21.-27.8.

Oratorion avoin julkistamisjuhla 25.8.

View Event →
Artemis Kelosaari
Sep
2
to Jun 1

Artemis Kelosaari

Artemis Kelosaari on turkulaistunut sanojen sekatyöläinen ja myöhempien aikojen romantikko, myös dekadenssin käveleväksi kliseeksi nimitelty. Hänen runojaan ja novellejaan on julkaistu antologioissa ja pienlehdissä, ja hänen miesrakkaudentäyteinen esikoisromaaninsa Omenatarha ilmestyy tänä vuonna Kustantamo Helmivyöltä.

Artemis Runokuussa:

Runoja sukupuolen moninaisuudesta 23.8. 

Nuoren Voiman ja Tuli&Savun romanssi 23.8.

kuva: Outi Puhakka / Outo kuva

 

View Event →
Aulikki Oksanen
Sep
3
to Jun 1

Aulikki Oksanen

Aulikki Oksanen ikinuori artisti, jonka runoja rakastetaan ja lauletaan yli sukupolvien. Hän esiintyy myös itse muusikoitten kanssa avoinna erilaisille kokeiluille ja instrumenteille. Oksanen on luonnon, rakkauden ja muuttuvan ajan tulkki, jonka viimeisin runokokoelma Helise, taivas! on yltänyt jo 4. painokseen. 

Aulikki Runokuussa: Villit peurat 25.8. klo 18-19

 

View Event →
Sep
3
to Jun 1

Bob Beagrie

Bob Beagrie asuu Middlesbroughissa ja opettaa luovaa kirjoittamissa Teessiden yliopistossa. Hän on julkaissut kahdeksan runokokoelmaa: This Game of Strangers (Wyrd Harvest Press 2017), Leasungspell (Smokestack Books2016), The Seer Sung Husband (Smokestack Books 2010), Glass Characters (Red Squirrel Press 2011), KIDS (Mudfog 2012), SAMPO: Heading Further North (Red Squirrel Press 2015) ja Leasungspell (Smokestack Books 2016). Hänen runojaan on julkaistu monissa antologioissa ja lehdissä. Hänen tuotantoaan on käännetty kymmenelle kielelle. Beagrie on myös perustajajäsenkokeellista musiikkia ja spoken wordia yhdistävässä Lono-projektissa. Hän työskentelee toisena Ek Zuban Press & Literature Development Agencyn johtajista Andy Willoughbyn kanssa.

Bob Runokuussa: Building Bridges Poetry Breakfast 23.8.

View Event →
Elsa Tölli
Sep
5
to Jun 1

Elsa Tölli

Elsa Tölli on helsinkiläinen lavarunoilija sekä Helsinki Poetry Connection -yhdistyksen aktiivi mm. juontajana ja tuottajana. Intensiivisissä esiintymisissään Elsa Tölli tuo lavalle hillittömät tunnekuohunsa, sataprosenttisen hurjan läsnäolonsa sekä sielustaan pursuilevat runopuheensa. Hän on myös vuoden 2017 Helsingin Poetry Slam mestari, ja tämän tuotantoa on taltioitu esimerkiksi Poetry Cam -projektissa sekä Nuoressa Voimassa.

Elsa Runokuussa: Runo-olkkarit 23.8. 

View Event →
Francesca Willow
Sep
5
to Jun 1

Francesca Willow

Francesca Willow on Lontoossa ja Newcastlessä asuva esiintyjä, koreografi ja kouluttaja. Hän on osallistunut Dance City -keskuksen tanssikoulutukseen ja suorittanut sen jälkeen nykytanssin kandidaatintutkinnon Trinity Laban -konservatoriossa sekä teatteritieteen maisterintutkinnon Lontoon King’s Collegessa. Hän päätyi spoken wordin piiriin sattumalta ja on siitä saakka esiintynyt yhteistyössä runoilijoiden kanssa eri puolilla maailmaa. Viime vuosina hän on kiertänyt Yhdysvalloissa, Singaporessa, Japanissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, ja tänä vuonna hän on aloittanut työskentelyn HUSK:n luovassa tilassa Lontoossa. Hän on myös perustanut Ethical Unicorn -verkkosivuston, jolla hän käsittelee laajasti kestävyyteen ja eettiseen elämäntapaan liittyviä asioita.

Francesca Runokuussa:

Luento: When Ink is Not Enough 24.8.
Runokuuklubi 26.8.

View Event →
Hanna Storm
Sep
5
to Jun 1

Hanna Storm

Hanna Storm on runoilija ja performanssitaiteilija. Runoissaan ja (runo)performansseissaan hän käsittelee usein ihmissuhteita, sukupuolia, väkivaltaa, mielenterveyttä, yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta. Stormin runoja on julkaistu muun muassa Parnassossa, Tuli&Savussa ja Nokturnossa. Storm toimii myös 2017 perustamassaan Monta-kollektiivissa, joka tarkastelee sukupuolen moninaisuutta runouden ja muiden taiteenlajien keinoin Nihil Interit ry:lle tekemässään hankkeessa.

instagram.com/enhaluuollapaha
facebook.com/hannastormrunot
instagram.com/montacollective

Kuva: Claes Grönroos

View Event →
Helena Sinervo
Sep
5
to Jun 1

Helena Sinervo

Helena Sinervo oli ammatiltaan pianonsoitonopettaja ennen kuin kirjallisuus vei voiton musiikista. Hän on julkaissut lukuisia runokokoelmia, Finlandia-palkitun romaanin, lastenrunokirjoja sekä käännösteoksia. Hänen runouttaan on käännetty yli viidelletoista kielelle.

Helena Sinervolle – niin runoilijana kuin prosaistinakin – on tyypillistä vahva rakenteentaju ja rikas, taiturillinen kielellinen ilmaisu. Hän on laajan rekisterin yllättäjä, joka luo jatkuvasti uusia muotoratkaisuja. Silti hänen äänensä tunnistaa jo yhdeltä sivulta: se siirtyy yhtä musikaalisesti groteskista herkkään ja kauniiseen kuin leikkisästä kipeään. Kokonaisuus on aina enemmän kuin osiensa summa: se luo ristiin valotetun avaran tilan, jota Sinervo kutsuu Kirjan ideaksi.

Helena Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Veikko Somerpuro

View Event →
Hursti & Häkkilä
Sep
5
to Jun 1

Hursti & Häkkilä

Hursti & Häkkilä on parivaljakko, joka on tehnyt yhdessä musiikkia jo vuosikymmenen ajan. Herra Hursti on puhdasverinen Itä-Helsinkiläinen ja Häkkilän juuret puolestaan ovat syvällä susirajalla, Joensuussa.

Miesten yhteistyö sai alkunsa tavanomaiseen tapaan internetin ihmeellisessä maailmassa. Ensimmäinen yhteiskappale johti biisikierteeseen, josta herrat eivät ole päässet irti vielä tänäkään päivänä, vaikka elämäntilanteet ovat muuttuneet ja pojat kasvaneet miehiksi. Yhteisen musiikin myötä ystävysten välille on muodostunut saumaton yhteys.

Duon osapuolten tyylit ja kirjoitustavat ovat hyvin erilaiset, mutta toisiinsa yhdistettynä ne muodostavat taianomaisen ja täysin omanlaisen toisiaan täydentävänä soundin. Kappaleita miehet työstävät laidasta laitaan, eivätkä he ole lukittautuneet yhteen tyyliin. Hurstilla & Häkkilällä ei ole yhtä omaa tyyliä, vaan kaikki tyylit ovat heidän.

Hursti & Häkkilä Runokuussa: Idän open mic

View Event →
Ihmissyöjän ystävät
Sep
5
to Jun 1

Ihmissyöjän ystävät

Ihmissyöjän ystävät on proosabändi. Tänä vuonna se on nielaissut lyriikakseen Marjo Niemen elokuussa julkaistavan romaanin Kaikkien menetysten äiti. Bändiin kuuluvat Pirita Tiusanen (saksofoni), Jarkko Tiusanen (koneet ja kitara), sekä Marjo Niemi (laulu).

Ihmissyöjän ystävät Runokuussa: Nuoren Voiman ja Tuli&Savun romanssi 23.8.

View Event →
illmari
Sep
6
to Jun 1

illmari

illmari on kantahelsinkiläinen räppärin, lavarunoilijan ja kaupunkiharhailijan sekasikiö, joka on riimeissään tottunut vyöryttämään ulos psykomaantieteellisesti, poliittisesti ja ekologisesti sävyttynyttä kokemusvirtaa. illmari tunnetaan kompleksisesta ajattelusta, kulmikkaista flow-tiloista ja inspiroituneesta, mystishenkisestä esiintymispresenssistä.

illmari Runokuussa: Runo-olkkarit 26.8.

View Event →
Sep
7
to Jun 1

J.P. Sipilä

J.P. Sipilä (s. 1981) on Helsingissä asuva videorunoilija. Sipilän videorunoja on esitetty lukuisissa taide- ja runotapahtumissa ympäri maailmaa. Tällä hetkellä Sipilä kirjoittaa runoja kuvaan, ääneen ja loppumattomiin tiloihin. Siksi hänen viimeisestä teoksestaan on jo kolme vuotta aikaa. Sipilälle runous on lähinnä "sanoja, joiden takana on sanomatonta." Siksi runous on läsnä aivan kaikkialla.

J.P. Runokuussa: Runo rakastaa 23.8. 

View Event →
Janette Hannukainen
Sep
7
to Jun 1

Janette Hannukainen

Janette Hannukainen (s. 1982) on sanataideopettaja ja kulttuurituottaja. Hän on kotoisin Tampereelta ja asuu nykyään perheineen Helsingissä. Hän on valmistunut filosofian maisteriksi Tampereen yliopistosta pääaineenaan yleinen kirjallisuustiede. Hannukaisen runoja on julkaistu aiemmin runoryhmä Ihoteollisuuden antologiassa "Hellyyden kiertotie" (Sanasato 2007). Hän on saanut kunniamaininnan Maalaisrunokilpailussa 2013 ja Pirkanmaan kirjoituskilpailussa 2008. Hannukainen rakastaa mäntykankaita, järvessä uimista ja unien kertomista ääneen. "Lennä vahingossa" on hänen esikoisrunokokoelmansa.

Janette Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Jari Kokko

View Event →
Jarkko Tontti
Sep
7
to Jun 1

Jarkko Tontti

Jarkko Tontti on kirjailija, runoilija ja juristi.

Esikoisrunokokoelmasta Vuosikirja Tontille myönnettiin Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto vuonna 2006. Teos oli myös ehdolla Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Tontin ensimmäinen romaani, Luokkakokous, ilmestyi vuonna 2007, toinen runokokoelma Jacasser vuonna 2009 ja toinen romaani Sali vuonna 2011. Romaani Lento ilmestyi syksyllä 2013.

Tonttion kirjoittanut myös fantasiaromaanin Vedeeran taru (2012), joka voitti valtakunnallisen Lasten Luku-Varkaus -palkinnon vuonna 2013.

Koulutukseltaan Tontti on oikeustieteen tohtori ja varatuomari. Hän on opiskellut oikeustiedettä, kirjallisuutta ja filosofiaa Helsingissä, Edinburghissa, Brysselissä ja Berliinissä. Runoteosten ja romaanien lisäksi Tontti on julkaissut esseitä, kolumneja sekä kirjoituksia filosofiasta ja juridiikasta.

Tontin runoja on käännetty saksaksi, englanniksi, ranskaksi, italiaksi, puolaksi, sloveniaksi, ruotsiksi, viroksi, japaniksi, portugaliksi, kreikaksi, latinaksi ja venäjäksi.

Tontti on työskennellyt juristina eduskunnassa, oikeusministeriössä, Espoon käräjäoikeudessa ja opettajana Helsingin yliopistossa. Lisäksi hän on toiminut eri ihmisoikeusjärjestöissä. Vuosina 2011-2014 Tontti oli kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PENin puheenjohtaja ja tällä hetkellä hän on PEN Internationalin hallituksen johtoryhmän jäsen. Tontti oli ulkoasiainministeriön ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan jäsen vuosina 2007-2015 ja on ollut vuodesta 2016 alkaen eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian ihmisoikeusvaltuuskunnan jäsen. Vuosina 2010-2011 hän toimi opetus- ja kulttuuriministeriön tekijänoikeustoimikunnan jäsenenä.

Jarkko Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Irmeli Jung

View Event →
Johanna Venho
Sep
7
to Jun 1

Johanna Venho

Johanna Venho (s. 1971) on opiskellut biologiaa ja kirjallisuustiedettä Jyväskylässä ja Helsingissä ja valmistunut filosofian maisteriksi. Hän on työskennellyt Yleisradion Teksti-TV:ssa freelance-toimittajana, päätoimittanut Tuli&Savu -runouslehteä, avustanut kulttuurilehtiä, kääntänyt lastenkirjoja, ohjannut kirjoittajakursseja ja tehnyt kirjojen toimitustöitä. Hänen runojaan on käännetty englanniksi, ranskaksi, italiaksi, unkariksi, viroksi, tsekiksi ja slovakiksi.

Tällä hetkellä Johanna Venho on vapaa kirjailija ja kirjoittajaohjaaja. Hän kirjoittaa runoja, lastenkirjoja ja proosaa ja on saanut kirjallisesta työstään monia tunnustuksia.

Johanna Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Veikko Somerpuro

View Event →
Juha Kulmala ja diodi
Sep
7
to Jun 1

Juha Kulmala ja diodi

Diodissa soittavat Otso Helasvuo (basso) ja Pekka Tolonen (koskettimet, kitara, elektroniset rytmit ja härpäkkeet). Juha Kulmala lukee runojaan. Musiikissa siirtyillään improvisaation ja intuition vieminä funkista kuulaaseen friihin, jälkipunk-bossanovasta elokuvalliseen pörinään. Kokoonpano on tehnyt muutamia keikkoja viimeisen vuoden aikana. Tolonen ja Helasvuo ovat jo vuosia soittaneet myös runoilijoiden säestämiseen erikoistuneessa turkulaisessa Säkeet-orkesterissa.

View Event →
Juha Rautio
Sep
7
to Jun 1

Juha Rautio

Juha Rautio on juuri Helsingistä Lahteen muuttanut runoilija, joka työskentelee myös esittävän taiteen parissa. Hänen edellinen runokokoelmansa Istu laulu julkaistiin vuonna 2013. Teosta nimeltä Tuopin hintainen runovihko 1 voi ostaa runoilijalta mainittuun hintaan.

Juha Runokuussa:

Tuli&Savu: Laina-klubi 21.8.

Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Otso Alanko

 

View Event →
Juha Siro
Sep
7
to Jun 1

Juha Siro

Juha Siro (s. 1951) on tamperelainen kirjailija, kirjallisuuskriitikko ja graafikko. Hänen palkittu esikoisrunoteoksensa Vapaa pudotus ilmestyi vuonna 1998, ja sen jälkeen häneltä on julkaistu sekä runokokoelmia että romaaneja. Hän on toiminut Aamulehden kirjallisuuskriitikkona 2003-2007 ja Pirkanmaan taidetoimikunnan kirjallisuuden asiantuntijajäsenenä 2007-2012. Hänen tekstejään on käännetty myös englanniksi, venäjäksi ja unkariksi. Keväällä 2016 julkaistava Idoli on Siron viides romaani, yhdeksäs kaunokirjallinen teos.

Juha Siroa on kiitetty erityisesti aistivoimaisesta kielestä, vahvoista tunnelmista sekä miehen mielenmaiseman kuvauksesta.

Juha Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Jyrki Nisonen

View Event →
Jukka Laajarinne
Sep
7
to Jun 1

Jukka Laajarinne

JUKKA LAAJARINNE on kirjailija, novellisti ja humoristi. Ennen
jättäytymistään vapaaksi kirjailijaksi vuonna 2004 Laajarinne toimi
useita vuosia matemaattisten aineiden ja filosofian opettajana.

Laajarinne oli Finlandia Junior -ehdokkaana vuonna 2003 kirjallaan
Madonluvut. Vuonna 2005 Laajarinne voitti yhdessä Martti Ruokosen
kanssa Pohjoismaisen kuvakirjakilpailun kirjalla Mummon kone. Vuonna
2007 hänelle myönnettiin Suomen tietokirjailijat ry:n Tietopöllö-kunniakirja. Uusin Multakutri ja suon salaisuus yhdessä Elina
Warstan kanssa ilmestyi keväällä 2017.

View Event →
Jukka Viikilä
Sep
7
to Jun 1

Jukka Viikilä

Jukka Viikilä (s. 1973) on helsinkiläinen kirjailija ja dramaturgi. Hän on julkaissut kaksi runokokoelmaa: Runoja (Gummerus, 2008) ja Runoja II (Gummerus, 2010) sekä poeettisen tietosanakirjan Ensyklopedian (Poesia, 2011) yhdessä Janne Nummelan ja Tommi Nuopposen kanssa. Viikilän ensimmäinen romaani, Akvarelleja Engelin kaupungista (2016), voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2016.

Jukka Runokuussa: Runo-olkkarit 22.8.

View Event →
Jyrki Heikkinen
Sep
7
to Jun 1

Jyrki Heikkinen

Jyrki Heikkiseltä on ilmestynyt useita runo- ja sarjakuvateoksia, joista viimeisin on Poesian julkaisema runoja ja sarjakuvailmaisua yhdistelevä Hietasalo. Runoja ja sarjakuvia löytyy myös useista antologioista. Hän ollut mukana sarjakuvaa esittelevissä näyttelyissä, mm. Tempora mutantur, Galleria Huuto 2015, Attention! Work, Slovenian etnografinen museo, Ljubljana 2014 ja Päin näköä! Kiasma 2012. Hän on tehnyt yhteistyötä koti- ja ulkomaisten ryhmien kanssa (Kutikuti ry, Stripburger, Kuškomiks).  

Heikkinen kuvaa piirroksien ja runojen syntyvän yhdistelemällä eri asioita, fragmentteja, sirpaleita, muotojen palasia. Läheltä löytyvä on yleensä käyttökelpoisinta; kuva ilmaislehdessä, pääsiäismunafiguuri, luonnoskirjan töherrys. Jos siinä on viisto tunnelma tai otetta hylkivää outoa pintaa, sitä parempi. Itse tarina ei ole pääasia vaan se olemassa oleva ja sanomaton, mikä on melkein hahmottumassa. Piirtäminen ja sanoilla pelaaminen ovat Heikkiselle keinoja murtautua eristyneisyydestä kohti maailmaa, tulla osalliseksi.

Jyrki Runokuussa: Runo rakastaa 23.8.

View Event →
Jyrki Kiiskinen
Sep
7
to Jun 1

Jyrki Kiiskinen

Jyrki Kiiskinen (s. 1963) on julkaissut lähes parikymmentä teosta – niin runoja, romaaneja, lastenkirjoja kuin journalistisiakin tekstejä. Esikoisrunokokoelma Runoilija vaaran rinteellä ilmestyi vuonna 1989 (Art House). Romaani Suomies vuodelta 1994 (Tammi) sai Kalevi Jäntin palkinnon ja oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Runokokoelmalle Kun elän (Tammi) myönnettiin Yleisradion Tanssiva karhu -palkinto vuonna 2000.

Kiiskisen runoja on käännetty parillekymmenelle kielelle. Hän on myös itse kääntänyt muun muassa Claes Anderssonin, Octavio Pazin ja Göran Sonnevin tuotantoa.

Jyrki Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Heini Lehväslaiho

View Event →
Kaija Rantakari
Sep
7
to Jun 1

Kaija Rantakari

Kaija Rantakari on helsinkiläinen runoilija, kirjansitoja ja kollaasitaiteilija. Hänen esikoisteoksensa Mikado (Poesia, 2015) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Rantakari käyttää niin runoissaan kuin kollaaseissaan paljon löydettyä materiaalia. Tuoreimpien runotekstien raaka-aineena toimii 1920-luvun tietosanakirja leikeltynä ja uudelleensommiteltuna.

Kaija Runokuussa: Tuli&Savu: Lainaklubi 21.8.

Kuva: Salla Keskinen

View Event →
Kaisa Karvinen ja Maria Saarikoski
Sep
8
to Jun 1

Kaisa Karvinen ja Maria Saarikoski

Kaisa Karvinen on julkisia tiloja ja tuntemuksia tarkkaileva tilasuunnittelija, arkkitehti yo ja kirjoittaja. Hän on parivaljakosta se, jolle rakkauden kaltainen tunne vahvistaa halua ymmärtää itseä ja toista.

Maria Saarikoski on töksähteleviä päälauseita suosiva taidehistorioitsija ja tuottaja, jonka tunne-elämä pysyy ajoittain tiukasti pään sisällä (ulos valuvia kyyneleitä lukuun ottamatta). Romanttinen rakkaus on Marialle vaikeahkoa, ellei Hugh Grantin tähdittämiä elokuvia lasketa. Hän on kaksikosta se, jolle harkinta-aika on vieras käsite.

Kaisa ja Maria Runokuussa:

Se hiipuu tai sen tappaa 21.-27.8.

Runokuu hiipuu tai sen tappaa 27.8. 

 

Kuva: Maija Savolainen

 

View Event →
Katariina Vuorinen
Sep
8
to Jun 1

Katariina Vuorinen

Katariina Vuorinen on vapaa kirjailija, joka kirjoittaa, esiintyy ja seuraa nomadivaistoaan maailman eri kolkilla. Hän on julkaissut neljä runokokoelmaa esikoisteoksestaan Edith suuteli minua unessa (Tammi, 2001) alkaen. Vuorisen viimeisin runokokoelma Uudenvuodenlaki (Savukeidas, 2015) on kahden naisen todistus kasvamisesta ja kuolemasta, väkevää runoutta ja historian tiheää käsialaa, joka piirtää mielen monimutkaisuuden ja väkivallan kaihtamattoman tarkasti.

Runoteosten lisäksi Vuorinen on kirjoittanut moniin antologioihin ja lehtiin, työskennellyt Jyväskylän yliopistossa ja luovan kirjoittamisen opettajana, toiminut kriitikkona, kolumnistina ja Keski-Suomen kirjailijoiden puheenjohtajana ja tehnyt yhteistyötä eri alojen taiteilijoiden kanssa. Eräs tuoreimmista projekteista on matkakirja Islannista (Röyhkä, Vuorinen ja Välimaa: Piru irti Islannissa, Like 2017). Koulutukseltaan Vuorinen on filosofian maisteri kirjallisuuden oppiaineesta. Vuorisen runoja on käännetty kolmelletoista kielelle.

Katariina Runokuussa: 

Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Building bridges poetry breakfast 23.8.

Kuva: Mikaela Löfroth

View Event →
Sep
8
to Jun 1

Kieren King

Kieren King on Salfordissa asuva spoken word -artisti, joka tunnetaan erityisesti hänen luotsaamistaan spoken word -tapahtumista niin Manchesterissa kuin Lontoossakin. King on Britannian moninkertainen poetry slam -mestari. Hän on esiintynyt vuodesta 2008 erilaisilla festivaaleilla ja spoken word -tapahtumissa ympäri Britanniaa. Hän on myös esiintynyt mm. Amnesty Internationalin tapahtumissa. Hänellä on myös oma spoken word -ohjelma radiossa ja hän esiintyy muutenkin taajaan mediassa.

Kieren Runokuussa: Building Bridges Poetry Breakfast 23.8.

View Event →
Kristiina Wallin
Sep
8
to Jun 1

Kristiina Wallin

Kristiina Wallin (1971) on tamperelainen runoilija ja radiodraaman kirjoittaja. Hän on julkaissut runokokoelmat Kengitetyn eläimen jäljet(2005), Murtuneista luista (2007), Jalankantama (2009) ja Kaikki metrit ja puut (2012).

Kirjoittamisen lisäksi Wallin opettaa sanataidetta ja sitoo kirjoja. Hänen taiteilijakirjojaan on nähtävillä Rikhardinkadun kirjaston taiteilijakirjakokoelmassa Helsingissä.

Kristiina Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Pirkko Soininen

View Event →
LAAJA-kollektiivi
Sep
8
to Jun 1

LAAJA-kollektiivi

Olemme Laaja, vastakuoriutunut kirjoittajakollektiivi.

Laaja on emergenssi; uusi ilmiö ja toiminnan taso.

Tuomme esille uutta ilmaisua tavalla, joka ei ole yksilölle mahdollinen, ei ehkä lainkaan mahdollinen.

Tutkimme taiteen vastaanottamista ja kyseenalaistamme perinteisen tavan esittää runoutta.

Kollektiivi vie taiteen niille, jotka eivät tienneet sitä kaipaavansa.

Tulemme kaikkialta ja menemme kaikkiin suuntiin.

Otamme sinut, olet meidän. Ota meidät, olemme sinun.

Kollektiiviin kuuluvat: Iida Jauho, Martta Jylhä, Pia Korhonen, Niilo Luotonen, Sergei Vartiainen, Mia Westerling

LAAJA-kollektiivi Runokuussa: Runopuhelin 21.-27.8.

 

View Event →
Lyyti
Sep
8
to Jun 1

Lyyti

Lyytin musiikki on sisuksissa rämisevää runoelmapoppia, joka rakentuu tosista tai sepitetyistä havainnoista. Sanoitukset kertovat pyristelystä, pyrkimyksistä ja kohtaamisen konseptista, eivätkä aina ihan salonkikelpoisista aiheista, mutta kaikki olisi voinut tapahtua. Lyyti on nuori joensuulaislähtöinen, vähän jo helsinkiläistynyt muusikko ja kirjallisuudenopiskelija, jolta on ilmestynyt vain musiikkia netissä.

Lyyti Runokuussa: Runo-olkkarit 24.8. 

View Event →
Madison Mae Parker
Sep
9
to Jun 1

Madison Mae Parker

Madison Mae Parker on kirjailija ja performanssitaiteilija. Hänen voimakas lauluäänensä ja hillitön naurunsa ovat perua hänen teksasilaisista juuristaan. Hän on suorittanut luovan kirjoittamisen kandidaatintutkinnon Texas A&M Universityssä. Valmistumisensa jälkeen hän on johtanut Mic Check Poetry -järjestöä sekä Texas Grand Slamiä, Teksasin suurinta vuosittaista runousfestivaalia. Hän työskentelee parhaillaan taiteilijaresidenssissä Yhdysvaltain keskilännessä sekä varajohtajana Write Bloody Publishing -kustantamossa. Monet hänen runoistaan on julkaistu YouTubessa Write About Now -kanavalla. Hän on julkaissut runovihkoset The Second Birth ja A Woman is a Haunted Tongue. Hän on ollut kiertueella Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Singaporessa.

Madison Runokuussa:

Runokuuklubi 26.8.
Luento: When Ink is Not Enough 24.8.

View Event →
Malin Kivelä
Sep
9
to Jun 1

Malin Kivelä

Malin Kivelä är utbildad till journalist och har också studerat
teater i Manchester och Helsingfors. Hon är redaktör för
tidskrifterna plump (med Hannele Mikaela Taivassalo) och en av de
grundande medlemmarna av den experimentella Skunkteatern. Hon har
översatt barnböcker från finska till svenska, undervisat i skrivande
samt skrivit pjäser för bl.a. Radioteatern, Teater Venus och Teater
Taimine.

View Event →
Mari Laaksonen ja Frankie Shannon
Sep
9
to Jun 1

Mari Laaksonen ja Frankie Shannon

Mari Laaksonen on tamperelainen kirjailija ja esiintyjä. Laaksonen on julkaissut kaksi runoteosta, Galleria Noesis (2013) sekä Elämännielemä (2016). Viime vuosina hän on työskennellyt erilaisten monitaiteisten runoesitysten parissa. 

Frankie Shannon on tamperelainen muusikko ja äänitaiteilija. Hän on opiskellut ääntaidetta ja -suunnittelua Lontoossa ja on työskennellyt erityisesti teatterin, elokuvan ja galleriatilojen parissa.

Mari ja Frankie Runokuussa: Runokuuklubi 26.8. klo 19.00

Kuva: Mari Laaksonen

 

View Event →
Marianna Kurtto
Sep
9
to Jun 1

Marianna Kurtto

Marianna Kurtto on syntynyt Helsingissä vuonna 1980. Hän on julkaissut viisi runokokoelmaa: Eksyneitten valtakunta (2006), Maisemasta läpi (2009), Auringon koko voimalla (2011), View-Master (2012) ja Rottakuningas (2015). Koulutukseltaan Kurtto on filosofian maisteri. Hän toimii myös englanninkielisen kaunokirjallisuuden suomentajana.

Marianna Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Aapo Huhta

View Event →
Matthias Göritz
Sep
10
to Jun 1

Matthias Göritz

Matthias Göritz, synt. 1969, on runoilija, kääntäjä ja romaanikirjailija.  Hänen viimeisimpiä teoksiaan ovat kertomus "Shanghai Bluues" (edition faust, 2015), romaani "Träumer und Sünder" (C.H. Beck Verlag, 2013) sekä runoteos "Tools" (Berlin Verlag, 2012). Hän kirjoittaa myös kuunnelmia, radio-ohjelmia ja näytelmiä ja on saanut useita palkintoja, mm. Mara Cassens Preis (2005), Jury-Preis des Bayrischen Rundfunks (2006), Robert-Gernhardt-Preis (2011), William Gass Award (2014).

Matthias Runokuussa: 

The (im)possibility of translating and publishing poems 27.8.

Runokuuklubi 26.8. 

View Event →
Matti Kangaskoski
Sep
10
to Jun 1

Matti Kangaskoski

Olen runoilija, prosaisti ja kirjallisuudentutkija. Pyrin luomaan runoesityksistäni tapahtuman esiintyjän ja yleisön välille. Esiinnyn sekä yksin että black mödernism -kirjallisuuskollektiivin kanssa. Julkaistut teokseni ovat Tältä sinusta nyt tuntuu (2012, Teos), Sydänmarssi (2014, Teos), ja Pääkalloneuvottelut (2017, Teos). 

Matti Runokuussa: Runo-olkkarit 25.8.

Kuva: Heini Lehväslaiho

View Event →
Sep
11
to Jun 1

Miia Toivio

Miia Toivio (s. 1974) on helsinkiläinen runoilija ja kirjoittamisen opettaja. Hänen esikoisrunokokoelmansa Loistaen olet ilmestyi Teos-kustantamolta vuonna 2007.

Toivio muodostaa yhdessä Marko Niemen kanssa äänirunoduo Miia & Markon. Oman luovan työnsä ohella hän opettaa kirjoittamista Työväen Akatemiassa. Toivio on Osuuskunta Poesian perustajajäseniä.

Miia Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

View Event →
Minerva Kautto
Sep
11
to Jun 1

Minerva Kautto

Helsinkiläinen freelance-näyttelijä, valmistui Teatteritaiteen Maisteriksi Helsingin Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2015. On täydentänyt opintojaan Madridissa (Resad) erikoistuen fyysiseen teatteriin.

Aloitti näyttelemisen Teatteri Quo Vadiksessa5-vuotiaana, kuuluu teatterin ”second generationiin”. Nyt hän keskittyy kansainvälisiin produktioihin ja yhteistöihin eri maiden välillä. Työskentelee tällä hetkellä sekä Helsingissä että Pariisissa, niin teatterissa kuin kameran edessä.

Minerva Runokuussa: Runomaatti 21.-26.8.

View Event →
Minna Lindeberg
Sep
11
to Jun 1

Minna Lindeberg

Minna Lindeberg er en finsk forfatter, bosatt i Sjundeå med mann og
seks barn. Hun har skrevet en rekke billedbøker. Hennes bok Allan
og Uno
, som Linda Bondestam illustrerte, var nominert til Nordisk
råds barne- og ungdomslitteraturpris 2013.

View Event →
Nivelet-trio
Sep
11
to Jun 1

Nivelet-trio

Nivelet-trio on runoilija/laulaja Outi-Illuusia Parviainen, sellisti Sergio Castrillón ja muusikko Masi Hukari (kitara, puhaltimet, perkussiot).

Nivelet Runokuussa Runokuuklubi 26.8.

View Event →
Olli Heikkonen
Sep
12
to Jun 1

Olli Heikkonen

Olli Heikkonen (s. 1965) on Suomen arvostetuimpia runoilijoita. Hän on julkaissut neljä runokokoelmaa. Esikoiskokoelma Jakutian aurinko (Tammi) sai Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon vuonna 2000, ja edellinen kokoelma Teoria kaikkein pienimmistä (Tammi) ilmestyi vuoden 2015 alussa.

Olli Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Heini Lehväslaiho

View Event →
Outi-Illuusia Parviainen
Sep
12
to Jun 1

Outi-Illuusia Parviainen

Lavarunoilija, esitystaiteilija Outi-Illuusia Parviaiselle lava on ilon paikka. Hänen runoutensa on pursuavaa ja visuaalista, ja hänen esityksensä ovat aitoja ja intensiivisiä. Parviainen julkaisee Runokuun aikana toisen runokokoelmansa Meren nivelet (Aviador Kustannus,
2017). Hän on Helsinki Poetry Connection -lavarunouskollektiivin puheenjohtaja.

Outi-Illuusia Runokuussa: 

Runoilijan vastaanotto 24.8.

Lavarunoutta liveksi! 26.8.

Runokuuklubi 26.8.

View Event →
Sep
12
to Jun 1

Pimeä rakkaus -kollektiivi

Runokollektiivi Pimeä rakkaus on koottu Runokuuta varten. Se muodostuu toisensa eri yhteyksistä tuntevien runoilijoiden ja kirjoittajien verkostosta, joka haluaa kartoittaa rakkauden pimeimmät alueet taskulamput ja infrapunaspektroskoopit välineinään. Se haluaa selvittää, miten rakkaus syntyy, elää ja kuolee pimeässä tilassa. Kollektiivin sydän on rohkea, pelokas, utelias, seitsenkammioinen ja täynnä Amorin öisessä metsässä sinkoamia nuolia. Pimeä rakkaus juopuu ihosta ja hiestä, päällekkäin lipuvista tähtikartoista ja loputtomana pulppuavasta tunnustusten virrasta. Se haluaa sinut, sinä haluat sen.

Kollektiivin jäsenet:

Aura Nurmi on helsinkiläinen runoilija, joka rakastaa runouden esityksellisyyttä. Esitysten lisäksi hän on julkaissut yhden runokokoelman, Villieläimiä (Kolera, 2016) ja kirjoittaa parhaillaan toista.

Lea Kalenius on helsinkiläinen runoilija ja teatteriharrastaja, joka uskoo pimeyden kasvattavaan voimaan. Esikoisteos Rouva on kadonnut (Aviador, 2016) kurkottelee kohti runouden ja draaman yhdistymistä.

Vappu Kannas on kirjoittaja ja kirjallisuudentutkija, joka tutkii kaikissa teksteissään pimeään vivahtavaa rakkautta ja olemista. Hänen runojaan on julkaistu Lumooja-lehdessä (4/2015 ja 2/2017) sekä kanadalaisessa CV2-lehdessä (Winter 2017).

Veera Antsalo on helsinkiläinen runoilija, jonka kolmas runokirja ilmestyy ensi vuonna. Hän on tehnyt myös esitystaidetta ääntä, runoutta, kuvaa ja liikettä yhdistävässä Pölyfonia-projektissa. Pimeyden tutkiminen on keskeinen teema hänen tähänastisessa tuotannossaan.

Anne Mölsä on tamperelainen kirjoittaja ja väitöskirjatutkija, joka tuntee rakkauden kasvavan valoa kohti. Hän keikkailee tekstiensä esittäjänä ja etsii parhaillaan kustantajaa esikoiskokoelmalleen, jossa rakkaussuhteet kirjoittavat lapsuutta uusiksi.

Juho Nieminen on joutsenolainen runoilija, joka on kotiutunut pääkaupunkiseudulle lavarunoympyröiden kautta. Hän on julkaissut neljä runokirjaa. Tällä hetkellä hän käsikirjoittaa kuunnelmasarjaa Kevätpörriäisestä.

Antti Heinonen on vapaa kirjoittaja ja FM.

Pimeä rakkaus Runokuussa: Pimeä rakkaus 27.8.

View Event →
Sep
12
to Jun 1

Raila Hämäläinen

Raila Hämäläinen (s. 1943) on eläkkeellä Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta, jossa hän toimi 41 vuotta hammaslääketieteen laitoksen johdon sihteerinä ja loppuvuosina myös potilasasiamiehenä. Kääntämisharrastus syntyi Eva Lillen tukemana 90-luvun alussa ja on tuottanut mielihyvää vuodesta toiseen. Tuloksena on neljä romaania, kahdeksan runokirjaa sekä kiinalaisen lääketieteen käsikirja.

Raila Runokuussa: Building Bridges Poetry Breakfast 23.8.

View Event →
Risto Oikarinen
Sep
13
to Jun 1

Risto Oikarinen

Risto Oikarinen (s. 1978 Kajaanissa) on runoilija, muusikko ja teologian opiskelija. Oikarisen esikoiskokoelma Puupuhaltaja ilmestyi Otavalta 2005. Runoissaan hän käsittelee muun muassa uskonnollisen kommunikoinnin mahdollisuuksia, luopumista, rakkautta ja synnyinseutujensa maisemaa. Musikaalisuus liittyy vahvasti Oikarisen kieleen, mutta hän pyrkii yhditämään taiteenalat myös konkreettisesti; saksofoni kulkee mukana runokeikoilla.

Risto Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

View Event →
Sep
13
to Jun 1

Roope Hattu

Roope Hattu kirjoittaa tekstejä maailmasta, jossa dystooppisuus on yksi vallitsevista elementeistä luonnon, feminismin, rakkauden ja inhon kanssa. Esityksissään hän säestää runonsa rikkinäisillä, mutta vielä ääniä tuottavilla soittimilla.

Roope Runokuussa: Nuoren Voiman ja Tuli&Savun romanssi 23.8. 

 

View Event →
Ruka Toivonen
Sep
13
to Jun 1

Ruka Toivonen

Ruka Toivosen runoissa liftataan Euroopan halki Nokian 3310 taskussa, rikotaan luita ja sydän, itketään viimeistä sarvikuonoa ja matkustetaan mummon kanssa saunassa ajassa taaksepäin. Poikatytöistä kasvaa tyttöpoikia ja isoäidit tekevät vallankumouksia, Kisahallin putkan tatamilla nähdään unta ikimetsien puuvanhuksista. Toivonen on helsinkiläinen herkkis, arjensoturi ja silpputyöläinen.

Ruka Runokuussa: Runoja sukupuolen moninaisuudesta 23.8. 

kuva: Ruka Toivonen

 

View Event →
Runoen
Sep
13
to Jun 1

Runoen

Kun pianistin melodiat ja runoilijoiden runot kohtasivat, soinnut yhdistivät ne lauluiksi.

Runoen on elämänmakuinen ja persoonallinen yhtye, jonka ohjelmisto koostuu lyyrisistä melodioista, letkeistä rytmeistä ja tunteikkaista tulkinnoista.Yhtyeen uusissa pop/jazz/folk -henkisissä sävelmissä tunnettujen runoilijoiden (mm. A.Kivi, E. Leino, U. Kailas, E. Södergran ) runot ovat saaneet uuden elämän. Suurin osa sävellyksistä on pianisti Juha Granlundin käsialaa. Yhtyeen jäsenet ovat työstäneet kappaleita yhdessä. Solisti Jenni Rothin vahvat tulkinnat tuovat runot osaksi tätä päivää. 

Runoen keikkailee sekä kvintettinä että triona.

Kokoonpano:

Jenni Roth (laulu & saksofoni), 
Juha Granlund (piano),
Jatta Pihlajaniemi (huilu & laulu),
Esa Hiltunen (rummut & laulu)
Tero Siitonen (basso)

Runoen Runokuussa: Runokuuklubi 26.8.

View Event →
Saila Susiluoto
Sep
13
to Jun 1

Saila Susiluoto

Saila Susiluoto (1971) on helsinkiläinen runoilija ja taiteilijaprofessori. Hän on julkaissut seitsemän runokirjaa ja laajan iPad-sovelluksen, Antikytheran. Susiluodon kahdeksas kirja ilmestyy Otavalta tammikuussa 2018. Susiluoto on palkittu Kalevi Jäntin palkinnolla, Suomi-palkinnolla ja Einari Vuorela-runopalkinnolla. Susiluodon teokset  ovat olleet ehdolla viidesti Tanssiva Karhu-kilpailussa, ja Carmen Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaana vuonna 2012. Susiluodon runoja on käännetty viidelletoista kielelle.

Saila Runokuussa:

Oratorio 21.-27.8.

Oratorion avoin julkistamisjuhla 25.8.

View Event →
Salla Simukka
Sep
13
to Jun 1

Salla Simukka

Salla Simukka on työskennellyt kriitikkona, kääntäjänä, Uusi päivä -sarjan käsikirjoittajana ja Lukufiilis-lehden toimitussihteerinä. Hän opiskeli Turussa pohjoismaisia kieliä, kirjallisuutta ja luovaa kirjoittamista. Esikoisteos Kun enkelit katsovat muualle julkaistiin 2002. Sen jälkeen julkaissut kaksitoista muuta nuortenromaania. Yhdysvaltalainen tuotantoyhtiö on tuottamassa Lumikki-trilogiasta elokuvaa kansainväliseen levitykseen. Itse trilogia on myyty jo 57 maahan. Satukirja Sisarla ilmestyi 2016. Lapsiraati palkitsi sen vuoden 2017 LukuVarkaus-palkinnolla. Hahmot ja fantasian ja realismin yhdistelmä ovat erityisesti lapsiraadin mieleen eikä teoksessa heidän mielestään ole yhtään tylsää kohtaa.

View Event →
Sini Silveri
Sep
13
to Jun 1

Sini Silveri

Sini Silveri esittää tekstejään luopumisen jälkeisestä tilasta, tekstejä perinnöttömyydestä, ei-pidättäytymisen alkupisteestä. Kesällä 2016 Zäp Books julkaisi hänen runoteoksensa Muovailen muovipussista kaunista kahvaa. Hänen tekstejään on voinut kuulla myös Internet-yhtyeen keikoilla ja julkaisuilla Valkoinen nainen Tuirasta (2015) ja Hospital Street View (2016).  Silveri on ystäviensä joukossa se musta lammas, jolla on vielä luottotiedot.

Sini Runokuussa: Tuli&Savu Laina-klubi 21.8.

 

View Event →
Sinikka Vuola
Sep
14
to Jun 1

Sinikka Vuola

Sinikka Vuola (s. 1972) on helsinkiläinen filosofian maisteri, freelancetoimittaja ja kirjoittamisen opettaja. Hän harrastaa klassista musiikkia.

Vuolan esikoiskokoelma Orkesteri jota emme kuule sai Kalevi Jäntin palkinnon 2007, kokoelma Musta ja punainen ilmestyi 2009. Tammikuussa 2013 ilmestyi runokokoelma Maailman vaikein kieli.

Sinikka Runokuussa: 

Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Pinokkio-klubi 25.8.

 

Kuva: Curt Richter

View Event →
Sirpa Kyyrönen
Sep
14
to Jun 1

Sirpa Kyyrönen

Sirpa Kyyrönen (s. 1978) on kotoisin Hämeenkyröstä. Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa historiaa ja kotimaista kirjallisuutta sekä Kriittisessä korkeakoulussa kirjoittamista. Kyyrönen on neljän lapsen äiti ja asuu perheineen Helsingissä.

Kyyrönen on Osuuskunta Poesian aktiivijäsen. Aiemmin hän on toiminut mm. runoyhdistys Nihil Interitin pitkäaikaisena puheenjohtajana. Kyyrösen runoja on julkaistu mm. Parnassossa, Nuoressa Voimassa, Tuli&Savussa ja Amnesty-lehdessä.

Kyyrösen esikoisrunoteos Naispatsaita (2010) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Kyyröselle myönnettiin Katri Vala -palkinto 2011.

Sirpa Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

View Event →
Suvi Nurmi
Sep
15
to Jun 1

Suvi Nurmi

Suvi on 34-vuotias helsinkiläinen kuva- ja sanataiteilija, jonka teokset ovat useimmiten julkiseen tilaan toteutettuja paikkasidonnaisia teksti-installaatioita, ääniteoksia tai yhteisöllisiä työpajoja. Poikkitaiteelliset teokset kutsuvat kokijansa oivallusten äärelle ja näkemään arkisen ympäristön uusin silmin.

Suvi Runokuussa: Lemmenloitsut 24.-26.8.

View Event →
Tapani Kinnunen
Sep
15
to Jun 1

Tapani Kinnunen

Tapani Kinnunen (s. 1962) on turkulainen runoilija ja kirjailija. Hän on julkaissut yhdeksän runokokoelmaa ja kaksi romaania. Viimeisin kokoelma on Ranskalainen suudelma (Savukeidas, 2016). Kinnunen on palkittu Vuoden Kiilalla (2015) sekä Varsinais-Suomen taidepalkinnolla (2016).

Tapani Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Riikka Järvinen

View Event →
Tiina Lehikoinen
Sep
15
to Jun 1

Tiina Lehikoinen

Tiina Lehikoinen (s. 1982) on tamperelainen runoilija ja kuvataiteilija. Hänen uusin teoksensa novellikokoelma Yksityisiä tragedioita (Like) ilmestyi tänä keväänä. Lehikoinen on kirjoittanut viisi kiittävän vastaanoton saanutta kokoelmaa, joista runokokoelma Multa (2016) oli Tanssiva karhu -palkintoehdokkaana, kokoelma Samaan aikaan toisaalla (2013) Tiiliskivi-palkintoehdokkaana ja hänen esikoiskokoelmansa Sitruunalumilyhtyjä (2008) voitti Vuoden aforismikirja -palkinnon. Hän on kirjoittanut aktiivisesti runouteen liittyviä esseitä sekä päätoimittanut runouslehti Tuli&Savua. Vuodesta 2016 lähtien hän on toiminut Noesis-verkkolehden päätoimittajana.

Tiina Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

 

Tiina Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

View Event →
Tiina Tyrni ja Taiska Tikaram
Sep
15
to Jun 1

Tiina Tyrni ja Taiska Tikaram

Tiina Tyrni on kissaleidi, jonka kokoelmista löytyy todennäköisesti enemmän trenssitakkeja kuin sinulta sukkia. Taiska Tikaram on bingossa käyvä kassialmafemme, joka on myös intohimoinen neuvostoiskelmäharrastaja. Luvassa hyvää humppaa ja discohuumaa, tervetuloa!

Tiina Tyrni ja Taiska Tikaram Runokuussa: Runoja sukupuolen moninaisuudesta 23.8. 

 

View Event →
Tomi Kontio
Sep
15
to Jun 1

Tomi Kontio

Helsinkiläinen Tomi Kontio (s. 1966) on ikäpolvensa arvostetuimpia ja kiitetyimpiä runoilijoita.

Ilman nimeä olisit valoa on Kontion kuudes runokokoelma. Sitä edeltävistä menestyskokoelmista Delta ilmestyi syksyllä 2008 ja Vaaksan päässä taivaasta vuonna 2004. Debyytti Tanssisalitaivaan alla palkittiin vuoden 1993 parhaana esikoisena J.H. Erkon palkinnolla sekä Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnolla viime vuosien parhaana esikoisena J.H Erkon palkinnolla vuonna 1993 sekä sittemmin Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnolla viime vuosien parhaasta esikoisteoksesta.

Kontion runoja on käännetty muun muassa englanniksi, espanjaksi, puolaksi, ruotsiksi, saksaksi, tsekiksi, unkariksi ja viroksi. Hän on ollut Runeberg-palkintoehdokkaana novellikokoelmallaan Säädyttömät (1994) ja romaanillaan Uumen (1995). Hän on julkaissut myös lastenkirjojaa, joista ensimmäinen, Keväällä isä sai siivet, voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2000. Vuonna 2006 ilmestynyt Lehmä jonka kyljessä oli luukku on Kontion ensimmäinen alle kouluikäisille kirjoittama teos. Camilla Pentin kuvitukselle myönnettiin Rudolf Koivu -palkinto. Kontio on myös kirjoittanut kolumneja ja laulun sanoja.

Tomi Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Stefan Bremer

View Event →
Sep
15
to Jun 1

Tony Walsh

Lempinimellä ”Longfella” tunnettu Tony Walsh on yksi Britannian arvostetuimmista runoilijoista. Walsh esiintyy aktiivisesti mediassa, keikkailee ja opettaa luovaa kirjoittamista niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Walsh asuu Manchesterissa ja hän on ollut myös Glastobury Festivalin residenssitaiteilijana. Hänen teoksiaan on julkaistu Yhdysvalloissa, käännetty venäjäksi ja esitetty monissa maissa. Walsh vaikuttaa myös monissa kirjallisuuteen linkittyvissä tahoissa, kuten Royal Society of Artsissa. Hän on pitänyt myös työpajoja erilaisissa paikoissa kuten kouluissa, vankiloissa, yliopistoissa ja erilaisilla festivaaleilla. Palkittu pienkustantamo Burning Eye julkaisi hänen kehutun esikoiskokoelmansa Sex & Love & Rock&Roll vuonna 2013.

Tony Runokuussa: Building Bridges Poetry Breakfast 23.8.

View Event →
Tuija Välipakka
Sep
16
to Jun 1

Tuija Välipakka

Tuija Välipakka on tamperelainen runoilija ja kirjailija sekä Tampereen seudun ammattikirjailijoiden, Pirkkalaiskirjailijoiden, puheenjohtaja. Hänen esikoisrunokokoelmansa Lasimorsian (2003) oli ilmestymisvuotensa puhutuimpia kokoelmia ja pureutui seksualisuuteen ja naiseen sukupolvien ketjussa. Toinen kokoelma Klovnin pelko palkittiin Tampereen kaupungin vuoden 2010 luovan työn palkinnolla ja vuonna 2014 ilmestynyt kattavasti kuolemaa tutkiva Take away vuoden parhaana kokoelmana Nihil Interitin -palkinnolla.

Välipakan tuotantoa on käännetty englanniksi, ruotsiksi, unkariksi ja al­baniaksi. Hänen erikoisalaansa ovat visuaalinen– ja videorunous. Yhdessä videotaiteilija Mikaela Välipakan kanssa valmistetut runovideot ovat olleet esillä niin Tampereen Filmfestivaaleilla, Lappeenrannan  taidemuseossa kuin Berliinin Zepra Poetry Filmfestivaaleilla. Kirjoitustyön ohella Välipakka toimii tapahtumatuottajana mm. Tampereella Roosalupissa sekä Tampereen Runokaupungissa.

 

Runouden lisäksi Välipakan tuotanto sisältää kaksi romaania sekä menestyskirjaksi nousseen narsismia tutkivan tietoteoksen Sata tapaa tappaa sielu.

Suomen juhlavuoden kunniaksi Välipakka halusi korostaa yhdessätekemisen merkitystä ja ylläpitää SUOMI ON RUNO –blogia, jossa julkaistaan 52 maanantaina Suomen runouden kärkinimien uusia runoja.

Tuija Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Mikaela Välipakka

View Event →
Tunsimme toisiamme
Sep
16
to Jun 1

Tunsimme toisiamme

Tunsimme toisiammme kokoaa minimalistisen liikkeen ja runon välittämiä, riisuttuja havaintoja modernista suhteesta rakkauteen, itseen toisena ja toiseen itsessä. Esitys purkaa rakkauden muotoja elementeiksi, pelkistetyiksi ajatusviivoiksi ja tunnekoodeiksi, joiden kautta sanoitetaan toisen tavoittelun, ohittamisen, kaipuun ja toiseen liittymisen dynamiikkaa.

Runot/äänet: Katri Helmi Maria, tanssi: Minttu Pietilä.

Tunsimme toisiamme: Nuoren Voiman ja Tuli&Savun romanssi 23.8. 

View Event →
Varjova
Sep
16
to Jun 1

Varjova

Varjovan musiikki syntyy vaikeasti nimettävistä tunteista. Varjovaa kiinnostavat esimerkiksi epämukavuus, lohtu ja katharsis, mutta sivupolkuja löytyy moniin paikkoihin. Varjovan instrumentit saattavat vaihtua, mutta vahva laulu pysyy. Varjova kysyy ja soi.

Varjova Runokuussa: Runoja sukupuolen moninaisuudesta 23.8. 

kuva: Maija Korvenkangas

 

View Event →
Veera Antsalo
Sep
16
to Jun 1

Veera Antsalo

Veera Antsalo on helsinkiläinen runoilija, joka on julkaissut teokset Sähkökatkoksen aikaan (Teos, 2012) ja Pölyn historia (Teos, 2015). Kolmas runoteos ilmestyy syksyllä 2018. Hän tehnyt myös äänitaidetta, runoutta, liikettä ja kuvaa yhdistävää esitystaidetta Pölyfonia-projektissa yhdessä eri alan taiteiljoiden kanssa. 

Veera Runokuussa:

Oratorion avoin julkistamisjuhla 25.8.
Pimeä rakkaus 27.8.

View Event →
Veera Ojola ja Ümit Bederetdin
Sep
17
to Jun 1

Veera Ojola ja Ümit Bederetdin

Veera Ojola etsii tuntumaa omaan kirjoittamiseensa spoken wordin kautta. Hän on super hyvä karttamaan tilanteita, joissa tulee tehdä hankalia päätöksiä. 

Ümit Bederetdin on 25-vuotias ja hän on opiskellut kitaran soittoa pop jazzilla. Elektronisen musiikin lisäksi hän harrastaa kirjallisuutta ja kirjoittamista.

Veera ja Ümit Runokuussa: Keho aina tottuu uuteen 23.8.

 

View Event →
Veronika Kivisilla
Sep
17
to Jun 1

Veronika Kivisilla

Veronika Kivisilla (synt. 21.12.1978 Tallinnassa) on naimisissa ja kahden lapsen äiti, perhe asuu Tallinnassa. Kivisilla työskentelee Viron kirjailijaliitossa projektijohtajana.

Hän on laatinut oppikirjoja, laulukirjoja, lastenlaulukirjoja ja sanakirjoja. Sitä ennen hänet tunnettiin lähinnä laulajana ja tarinankertojana. Hän on julkaissut kolme runokirjaa: Kallis kalender vuonna 2011, Veronica officinalis vuonna 2012 ja Cantus Firmus vuonna 2015. Kivisilla on myös kirjoittanut ahkerasti kulttuurijulkaisuihin. Hän on lisäksi laulanut ja soittanut useissa vanhan musiikin ja kansanmusiikin orkestereissa. Tuntuu kuin nuo sävelet leijuisivat myös hänen runojensa sisällössä.

Veronica officinalis sisältää kertomuksia elävästä elämästä, perheestä ja ympäristöstä. Runot on kirjoitettu vuosina 2010 ja 2011. On kiinnostavaa huomata, miten tekstit ovat muuttuneet vuoteen 2015 mennessä jolloin Cantus Firmus ilmestyi. Koulutyttömäinen nokkeluus ja vauhdikkuus on jollain tavoin muuttunut, syventynyt, arkipäiväistynyt ­– mutta kokemuksen ja elämäntaitojen karttuminen tuottaa lukijalle toisenlaisen, syvemmän, joskin monin paikoin entiseen tapaan humoristisen lukukokemuksen. Lukijan sydämeen syttyy lempeä ja humoristinen valo, johon liittyy myötätunto, halu olla mukana, halu ymmärtää. Kirja oli 2015 ehdolla Viron Kulttuurirahaston palkinnon saajaksi.

Keväällä 2017 Kivisilla vieraili Berliinin kulttuuripäivillä ja Lontoon kirjamessuilla. Kivisillan kanssa esiintyy myös kääntäjä Raija Hämäläinen.

Veronika Runokuussa: Building Bridges Poetry Breakfast 23.8.

View Event →

Tiina Lehikoinen
Aug
9
1:30 AM01:30

Tiina Lehikoinen

Tiina Lehikoinen (s. 1982) on tamperelainen runoilija ja kuvataiteilija. Hän on kirjoittanut aktiivisesti runouteen liittyviä artikkeleita ja esseitä sekä päätoimittanut runouslehti Tuli&Savua.

Lehikoisen kolmas teos Samaan aikaan toisaalla (Poesia 2013) oli Tiiliskivi-palkintoehdokkaana. Esikoiskokoelmallaan Sitruunalumilyhtyjä (ntamo, 2008) hän voitti Vuoden aforismikirja -palkinnon. Vuodesta 2016 lähtien hän on toiminut verkkolehti Noesiksen päätoimittajana.

Tiina Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

View Event →