Back to All Events

Tomi Kontio


Helsinkiläinen Tomi Kontio (s. 1966) on ikäpolvensa arvostetuimpia ja kiitetyimpiä runoilijoita.

Ilman nimeä olisit valoa on Kontion kuudes runokokoelma. Sitä edeltävistä menestyskokoelmista Delta ilmestyi syksyllä 2008 ja Vaaksan päässä taivaasta vuonna 2004. Debyytti Tanssisalitaivaan alla palkittiin vuoden 1993 parhaana esikoisena J.H. Erkon palkinnolla sekä Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnolla viime vuosien parhaana esikoisena J.H Erkon palkinnolla vuonna 1993 sekä sittemmin Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnolla viime vuosien parhaasta esikoisteoksesta.

Kontion runoja on käännetty muun muassa englanniksi, espanjaksi, puolaksi, ruotsiksi, saksaksi, tsekiksi, unkariksi ja viroksi. Hän on ollut Runeberg-palkintoehdokkaana novellikokoelmallaan Säädyttömät (1994) ja romaanillaan Uumen (1995). Hän on julkaissut myös lastenkirjojaa, joista ensimmäinen, Keväällä isä sai siivet, voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2000. Vuonna 2006 ilmestynyt Lehmä jonka kyljessä oli luukku on Kontion ensimmäinen alle kouluikäisille kirjoittama teos. Camilla Pentin kuvitukselle myönnettiin Rudolf Koivu -palkinto. Kontio on myös kirjoittanut kolumneja ja laulun sanoja.

Tomi Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Stefan Bremer

Earlier Event: September 15
Tiina Tyrni ja Taiska Tikaram
Later Event: September 15
Tony Walsh