Back to All Events

Tuija Välipakka


Tuija Välipakka on tamperelainen runoilija ja kirjailija sekä Tampereen seudun ammattikirjailijoiden, Pirkkalaiskirjailijoiden, puheenjohtaja. Hänen esikoisrunokokoelmansa Lasimorsian (2003) oli ilmestymisvuotensa puhutuimpia kokoelmia ja pureutui seksualisuuteen ja naiseen sukupolvien ketjussa. Toinen kokoelma Klovnin pelko palkittiin Tampereen kaupungin vuoden 2010 luovan työn palkinnolla ja vuonna 2014 ilmestynyt kattavasti kuolemaa tutkiva Take away vuoden parhaana kokoelmana Nihil Interitin -palkinnolla.

Välipakan tuotantoa on käännetty englanniksi, ruotsiksi, unkariksi ja al­baniaksi. Hänen erikoisalaansa ovat visuaalinen– ja videorunous. Yhdessä videotaiteilija Mikaela Välipakan kanssa valmistetut runovideot ovat olleet esillä niin Tampereen Filmfestivaaleilla, Lappeenrannan  taidemuseossa kuin Berliinin Zepra Poetry Filmfestivaaleilla. Kirjoitustyön ohella Välipakka toimii tapahtumatuottajana mm. Tampereella Roosalupissa sekä Tampereen Runokaupungissa.

 

Runouden lisäksi Välipakan tuotanto sisältää kaksi romaania sekä menestyskirjaksi nousseen narsismia tutkivan tietoteoksen Sata tapaa tappaa sielu.

Suomen juhlavuoden kunniaksi Välipakka halusi korostaa yhdessätekemisen merkitystä ja ylläpitää SUOMI ON RUNO –blogia, jossa julkaistaan 52 maanantaina Suomen runouden kärkinimien uusia runoja.

Tuija Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Mikaela Välipakka

Earlier Event: September 15
Tony Walsh
Later Event: September 16
Tunsimme toisiamme