Back to All Events

Jarkko Tontti


Jarkko Tontti on kirjailija, runoilija ja juristi.

Esikoisrunokokoelmasta Vuosikirja Tontille myönnettiin Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto vuonna 2006. Teos oli myös ehdolla Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Tontin ensimmäinen romaani, Luokkakokous, ilmestyi vuonna 2007, toinen runokokoelma Jacasser vuonna 2009 ja toinen romaani Sali vuonna 2011. Romaani Lento ilmestyi syksyllä 2013.

Tonttion kirjoittanut myös fantasiaromaanin Vedeeran taru (2012), joka voitti valtakunnallisen Lasten Luku-Varkaus -palkinnon vuonna 2013.

Koulutukseltaan Tontti on oikeustieteen tohtori ja varatuomari. Hän on opiskellut oikeustiedettä, kirjallisuutta ja filosofiaa Helsingissä, Edinburghissa, Brysselissä ja Berliinissä. Runoteosten ja romaanien lisäksi Tontti on julkaissut esseitä, kolumneja sekä kirjoituksia filosofiasta ja juridiikasta.

Tontin runoja on käännetty saksaksi, englanniksi, ranskaksi, italiaksi, puolaksi, sloveniaksi, ruotsiksi, viroksi, japaniksi, portugaliksi, kreikaksi, latinaksi ja venäjäksi.

Tontti on työskennellyt juristina eduskunnassa, oikeusministeriössä, Espoon käräjäoikeudessa ja opettajana Helsingin yliopistossa. Lisäksi hän on toiminut eri ihmisoikeusjärjestöissä. Vuosina 2011-2014 Tontti oli kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PENin puheenjohtaja ja tällä hetkellä hän on PEN Internationalin hallituksen johtoryhmän jäsen. Tontti oli ulkoasiainministeriön ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan jäsen vuosina 2007-2015 ja on ollut vuodesta 2016 alkaen eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian ihmisoikeusvaltuuskunnan jäsen. Vuosina 2010-2011 hän toimi opetus- ja kulttuuriministeriön tekijänoikeustoimikunnan jäsenenä.

Jarkko Runokuussa: Suomi on runo - runomaraton 22.8.

Kuva: Irmeli Jung

Earlier Event: September 7
Janette Hannukainen
Later Event: September 7
Johanna Venho