Mainioita harharetkiä
Aug
1
Sep 2

Mainioita harharetkiä

 • Kirjaverstas

1.8.-2.9.

Näyttelyssä on esillä Jussi Karjalaisen kuvituksia Leena Parkkisen kanssa toteutettuun lastenromaaniin Pikkuveli ja mainio harharetki.

Taiteidenyönä 24.8. tekijät Jussi Karjalainen ja Leena Parkkinen vetävät naamiopajan. Tule ja hyppää satuviidakkoon!

Runopuhelin
Aug
21
Aug 27

Runopuhelin

21.8.-27.8.

Haluatko kuulla rumaa rakkautta runomuodossa?
Tarvitsetko esteettistä rakkausrunoa selkeyttämään oloasi?

Runopuhelin on festivaaliviikon ajan toimiva runon- ja rakkaudentäyteinen kuumalinja. Puhelinnumeroita on kaksi: valitse, kiinnostaako sinua ruma vai kaunis rakkaus, vai kenties molemmat. Soita, ja kuulet langan toisesta päästä rakkausrunon. Voit myös lausua oman rakkausrunosi muun kansan kuultavaksi puhelinvastaajaamme, äänimerkin jälkeen. Numerot julkistetaan Runokuun alkaessa.

Runopuhelin on poeettinen vastaus 2010-luvun teknologiaan hukkuville!

Runopuhelimeen vastaa Laaja-kollektiivi. He päivystävät myös livenä osana Art Goes Kapakan ohjelmaa. Päivystysaikataulu tulossa!

Yhteistyössä: Art Goes Kapakka

Runo-olkkarit
Aug
21
Aug 27

Runo-olkkarit

21.8.-27.8.

Runokuun jokaisena päivänä nähdään runoilija olohuonekeikalla helsinkiläisessä kodissa. Yhdessä Giglen kanssa Runokuu on tuottanut ohjelmakokonaisuuden, jossa kuka tahansa voi varata kotiinsa keikan Gigle-palvelun kautta sillä ehdolla, että hän samalla avaa kotinsa ovet sopivaksi katsomalleen yleisömäärälle.

Seitsemän keikkaa seitsemässä kodissa tuo olohuoneisiin kaunista ja hurjaa esiintyvää runoutta, monitaiteista ilmaisua ja intensiivistä läsnäoloa. Nopeimmat voivat varata keikan kotiinsa vaikkapa Kontulaan tai Eiraan tai ilmoittautua haluamaansa esitykseen yleisöksi. Keikan järjestäminen ja siihen osallistuminen on kaikille osapuolille ilmaista. Keikkojen viemisellä ihmisten olohuoneisiin ja useisiin kaupunginosiin halutaan helpottaa kohtaamista ja yhteisöllisyyttä runoilijoiden ja yleisön, tutun ja vieraan, perheen ja maailman välillä.

Haluamansa runoilijan keikan voi varata maaanantaina 18.6. alkaen Giglen kautta sivustolta www.gigleapp.com. Keikat löytyvät Runokuu-kategoriasta. Mukana ovat Anja Erämaja, illmari, Matti Kangaskoski, Lyyti, Elsa TölliJukka Viikilä sekä yllätysesiintyjä.

Varauksen yhteydessä keikan varaaja voi määrittää kotiinsa mukavasti mahtuvan yleisön koon. Ilmoittautuminen yleisöksi alkaa Giglen sivuilla elokuun alussa. Keikkojen tarkka sijainti ja ajankohta ilmoitetaan vain kullekin keikalle ilmoittautuneille.

Yhteistyössä: Gigle

Kuva: Lyyti

Oratorio
Aug
21
Aug 28

Oratorio

 • Tuomiokirkko

21.-27.8.

Äänitaiteilija Antti Nykyrin ja runoilija Saila Susiluodon toteuttama Oratorio on laajuudessaan ainutlaatuinen kaupunkirunoelma: se on Helsingin kahdeksaan  eri paikkaan sijoittuva auditiivinen taideteos joka yhdistää runoa, ääntä ja musiikkia. Oratorio tuo esiin kaupungin kuviteltuja ja olemassa olevia kerrostumia, ja luo kuulijalle oman, intiimin kaupunkitilan. Oratorio sisältää yli 60 Susiluodon uutta runoa ja on kuunneltavissa ilmaiseksi web-sivustolta, matkapuhelimen ja kuulokkeiden avulla.                                      

Oratorio on pysyvä teos, tekijöidensä lahja kaikille kaupunkilaisille, sen tarkoitus on innostaa kuuntelun, kuvittelun ja kaupunkivaeltelun pariin. Oratorion osiot sijoittuvat Suomenlinnaan, Hietaniemen hautausmaalle, Lapinlahden sairaalan alueelle, Observatorion ulkopuolelle puistoon, Senaatintorille, Tuomiokirkkoon, Rautatientorille, sekä pitkälle metromatkalle Rautatientorilta Vuosaareen ja takaisin. Runot ovat saaneet inspiraationsa näistä paikoista, mutta eivät pysyttäydy niiden historiassa. Musiikki ja äänet tuottavat kaupunkitilaan uusia koettavia kerroksia, siltoja runouden, maiseman ja paikkojen välille.

Oratorio julkistetaan elokuussa 2017 osana Runokuun tapahtumaa. Hanketta ovat rahoittaneet Koneen säätiö, Kordelinin säätiö ja Valtion kirjallisuustoimikunta. Nykyri ja Susiluoto ovat aikaisemmin työskennelleet yhdessä Antikytheran, laajan iPad-runosovelluksen parissa.

Se hiipuu tai sen tappaa
Aug
21
Aug 27

Se hiipuu tai sen tappaa

 • MAA-tila

21.-27.8.

monikanavainen installaatio
kesto n. 10 min, luuppi
Kaisa Karvinen ja Maria Saarikoski

Rakkaus on vain sanoja. Eikä niitä ole aina. Mitä rakkaudessa jätetään määrittelemättä. Kauanko rakkaus kestää? Miten se päättyy?

Pohdimme aihetta kahden kesken, me, Kaisa ja Maria. Tulimme tulokseen, että rakkautta on, mutta se on kovin vaikeaa. Parisuhde, kihlat, vihkivalat ja yhteen muutto tuntuvat omituisilta asioilta. Arkisuus voi paljastaa, että tarvitsemme toista. Parisuhteen, olemisen tai sen välisen voiman määrittely usein tappaa sen, mitä oltiin määrittelemässä. Miksi monia rakkauteen liittyviä asioita on niin vaikea muuttaa sanoiksi? Etsimme vastauksia anonyymillä verkkokyselyllä. 26 henkilöä vastasi meille.

Teoksessa tulkitsemme kyselyn vastauksia. Tarkastelemme erityisesti sitä, mitä asioita ja millaisissa paikoissa rakkautta on vaikea määritellä.

Teoksen teknisessä toteutuksessa ovat avustaneet Tommi Vasko ja Joonas Pehrsson.

Runoja raiteilla
Aug
21
Sep 3

Runoja raiteilla

 • HSL:n ja HKL:n liikennevälineet

21.8.-3.9.

Runous hyppää kyytiin Helsingin metroihin ja raitiovaunuihin Runoja Raiteilla -kampanjassa. Tänä vuonna raiderunoissa pohditaan kymmenen kotimaisen nykyrunoilijan voimin onnellisuutta, hetkiä, ihmissuhteita ja rakkauksia. Runopostikortteja on jaossa Runokuun ajan kirjastoissa, liikennevälineissä ja festivaalin tapahtumissa.

Yhteistyössä: HSL, HKL

Runotarjoilijat
Aug
21
10:00 am10:00

Runotarjoilijat

 • Kahvila Veranda

21.-27.8.

Finlandia-talon Veranda-kahvilassa saat Runokuu-viikon aikana kahvin lisäksi pöytään tarjoiltuna myös runon.

Runot ovat Nuoren Voiman Liiton 13-19-vuotiaiden kirjoittajaryhmän Saniaisen käsialaa. Ryhmää ohjaa Jenni Hurmerinta.

Katso kahvilan aukioloajat nettisivuilta.

 

Runomaatti
Aug
21
Aug 26

Runomaatti

Ma 21.8. klo 17-20 Kaisaniemen puisto
Ti 22.8. klo 13-16 Kiasma
Ke 23.8. klo 13-16 Kulttuurikeskus Stoa
To 24.8. klo 17-20 Kaapelitehdas
Pe 25.8. klo 16-19 Vuotalo
La 26.8. klo 17-20 Korjaamo

Runomaatti (ransk. Poèmaton) on valokuva-automaattia muistuttava koppi, jonka sisältä osallistuja saa itselleen runon. Kopin sisällä oleva esiintyjä lausuu verhon takaa valitsemansa tekstin osallistujan toiveiden mukaan joko suomeksi tai ranskaksi. Osallistuja saa vielä mukaansa paperisen version kuulemastaan runosta.

Kokemus tuo kaksi kulttuuria kuiskausetäisyydelle ja luottaa sanan mahtiin ja esiintyjän ja kokijan anonyymiin kohtaamiseen.

Esiintymässä Minerva Kautto ja Isabelle Paquet.

Yhteistyössä: Teatteri Quo Vadis

black mödernismin runouskeskustelu-performanssi3D
Aug
21
2:30 pm14:30

black mödernismin runouskeskustelu-performanssi3D

Performanssin paikka ja aika ovat vielä arvoitus.

black mödernismin 6-tuntisessa runouskeskustelussa kokeillaan performanssin ja keskustelun rajoja ja yllytetään sen kestoa. Runouskeskustelua on Suomessa liian vähän, ja black mödernism haluaa osaltaan paikata tilannetta -- ei vähän kerrallaan, vaan paljon kerrallaan.

Keskusteluun otetaan uusi vieras mukaan tunnin välein. Vieraat koostuvat runoilijoista, kriitikoista ja lauluntekijöistä, ja keskustelussa määritellään nykyrunouden ja arvataan tulevaisuuden runouden tyylisuuntia. Performanssin ja keskustelun rajat mödernisoituvat, eikä aina voi olla varma, kumpi on kumpaa - ja kuka on 3D

Runoalue
Aug
21
Aug 25

Runoalue

 • Kansallisteatterin Lavaklubi

Ma 21.8. klo 16-23
Ti 22.8. klo 16-23
Ke 23.8. klo 16-23
To 24.8. klo 16-20
Pe 25.8. Klo 16-22
La 26.8. Klo 17-23

Rakastu runokirjaan. Lue runo! Pop up -kirjakauppa RUNOALUE kokoaa jälleen yhteen kattavan valikoiman runoteoksia monilta eri kustantajilta.

Runokirjojen ja lukijoiden kohtaamispaikka on avoinna maanantaista perjantaihin kello 15 alkaen ja lauantaina klo 17 alkaen. Runovalikoimaa on mahdollisuus tutkia ohjelman päättymiseen asti.

Tervetuloa selailemaan, yllättymään ja viihtymään festivaaliolohuone Lavaklubilla!

Runokaupan järjestää Osuuskunta Poesia.

Kirjan kasvot -julkistamistilaisuus
Aug
21
5:00 pm17:00

Kirjan kasvot -julkistamistilaisuus

 • Kansallisteatterin Lavaklubi

Ma 21.8. klo 17-18.30

Kirjan henki tiivistyy kanteen. Vanhat kannet herättävät muistoja ja ajatuksia jostain jo miltei unohtuneesta.

Monia teoksia ei tahtoisi ajatellakaan muussa muodossa kuin siinä itselle rakkaimmassa. Tuntematon sotilas ei tuntuisi samalta hengettömällä elokuvakannella, ja Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään? olisi suorastaan lukukelvoton ilman kannen reikää.

Kirjan kasvot nostaa esiin yhden teoksen kultakin Suomen valtiollisen itsenäisyyden vuodelta. Ajan henki näkyy kansissa – valitut kannet kuvaavat aikaa ja sen virtauksia, aikansa kansityylejä ja -taiteilijoita.

Kirjan kasvot. Sata vuotta suomalaisia kirjankansia kertoo unohdettuja tarinoita jopa ikonisten, kaikkien tuntemien kirjankansien synnystä. Se tuo esiin myös ihmisiä kansien takana – suomalaisen kirjataiteen mestareita.

Ville Hänninen (s. 1976) on tietokirjailija, toimittaja ja Suomen kirjataiteen komitean puheenjohtaja. Hän on kirjoittanut kirjankansista eri lehtiin toistakymmentä vuotta. Tilaisuudessa on lisäksi keskustelemassa mm. useita palkittuja kirjankansia suunnitellut Markus Pyörälä.

Tuli&Savu: Laina-klubi
Aug
21
7:00 pm19:00

Tuli&Savu: Laina-klubi

 • Kansallisteatterin Lavaklubi

Ma 21.8. klo 19-22.30

Runous lainaa maailmalta. Runoilijat lainaavat toisiltaan. Runoilija lainaa sinulta eikä palauta. Runouslehti Tuli&Savun Laina-numeron julkaisuklubilla keskitytään runouden ja rahan kimuranttiin suhteeseen sekä kansantaloutta voiteleviin runoesityksiin. Karttaako raha niitä seutuja, joissa runous viihtyy? Menestyykö runous? Saako seteliin kirjoittaa?

Esiintyjät ja alustava aikataulu:

19.10 Keskustelu jossa runousaktiivi Kimmo Kallio, tutkija Tiina Käkelä-Puumala, päätoimittaja Vesa Rantama sekä runoilija Eino Santanen puhuvat rahasta

20 Juha Rautio

20.20 Kaija Rantakari

21 Sini Silveri

21.30 black mödernism

Yhteistyössä: Tuli&Savu

 

Työpaja: Oi maamme! rakastaa
Aug
22
2:00 pm14:00

Työpaja: Oi maamme! rakastaa

 • Kiasma

Ti 22.8. klo 14-16

Työpajassa tehdään omia rakkausaiheisia runovideoita käyttäen apuna YLE:n Oi maamme! -arkistomateriaaleja. Pääset alkuun oman runovideosi tekemisessä ja saat opastusta ja inspiraatiota arkistomateriaalin käsittelyyn. Halukkaat voivat saada valmiit videonsa näytille YLE Areenaan. Työpajan ohjaavat Tehonrakentajat-yhteisön taiteilija sekä toimittaja Minna Joenniemi.

Ilmoittautuminen 18.8. mennessä osoitteeseen ilmoittautumiset(at)nuorenvoimanliitto.fi.
Tarvitset työpajaan oman kannettavan tietokoneen. Saat tarkemmat ohjeet ilmoittautumisen yhteydessä.

Yhteistyössä: YLE, Kiasma

Runomuotokuvia
Aug
22
2:00 pm14:00

Runomuotokuvia

 • Sörnäisten metroasema

Ti 22.8. klo 14-18

hatun lieri       
piilottaa alleen

    vilkkaat mietteet

 vaikka käsi on vakaa
ovat silmät yhä nuoret
ja uteliaat: taustalla
pysähtynyt maisema

                 vapaus verhoutuu
                         siniseen takkiin
mutta karkaa hymynä huulilta

Runomuotokuva tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä hetkeksi arjen kiireen keskellä ja tulla nähdyksi runon muodossa. Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden opiskelijat Anna Carlson, Telma Halme, Sonja Karlsson ja Sini Tunturisto luovat kohtaamispaikan Sörnäisten metroaseman vilskeeseen. Kirjoitettu muotokuva valmistuu noin kymmenessä minuutissa ja valmiin runon saa heti mukaansa.

Keskustelu: Rakkaudesta lajiin
Aug
22
5:00 pm17:00

Keskustelu: Rakkaudesta lajiin

 • Lavaklubi

Ti 22.8. klo 17-18

Keskustelussa pohditaan kustannusalan muuttumista ja pureudutaan kirjallisuuden ja taiteen julkaisemisen eri muotoihin. Onko kustannustoiminta kannattavaa? Kuka saa kustantaa ja julkaista runoutta ja kirjallisuutta? Mikä on printin merkitys tänä päivänä? Voiko printti vielä uudistaa taiteen muotoja samalla tavalla kuin ennen? Onko sittenkin internet kuollut? Lisäksi pohditaan miten kustantamisen ja julkaisemisen ympärille voi syntyä uusia konkreettisia yhteisöjä, jotka pystyvät sisällyttämään itseensä niin lukijat kuin tekijätkin.

Iltapäivän keskustelussa mukana Daniil Kozlov (Kolera), Iina Esko (Khaos Publishing) ja Jessica Niiranen (Muusa-zine). Keskustelun vetää Elina Tervonen.

Lempikirjamaraton
Aug
22
5:00 pm17:00

Lempikirjamaraton

 • Järvenpään kirjaston Tyyni Tuulio -sali

Ti 22.8. klo 17-19

Mikä kirja on tehnyt sinuun lähtemättömän vaikutuksen?

Tervetuloa matkalle lempikirjoihin! Suosittele lempikirjaasi ja jaa sykähdyttävimmät kohtaukset kaikille Runokuun festivaalikulkijoille.

Omaa tuotantoa tällä maratonilla ei lueta, mutta muuten lajityypillä ei ole rajoitteita. Kirja voi olla mitä kieltä tai kirjallisuudenlajia tahansa: tietokirjallisuutta, runoutta, proosaa, draamaa…

Ilmoittautumiset 21.8. mennessä osoitteeseen: anja.kahonen(at)jarvenpaa.fi
Ilmoittautua voi myös paikan päällä juontajalle, jos tilaa on.

Jokaiselle lukijalle on varattu aikaa noin 10 minuuttia. Testaa kotona, että ehdit lukea valitsemasi kohdan kirjasta kokonaan.

Yhteistyössä: Järvenpään kirjasto

Suomi on runo -Runomaraton
Aug
22
7:00 pm19:00

Suomi on runo -Runomaraton

 • Kansallisteatterin Lavaklubi

Ti 22.8. klo 19-22

Lavaklubilla nähdään ennenkuulematon nykyrunon kolmetuntinen kavalkadi, kun Tuija Välipakan perustaman SUOMI ON RUNO –blogin runoilijat valtaavat lavan.

Esiintymässä ovat runouden kärkinimet:

Anja Erämaja, Janette Hannukainen, Jouni Inkala, Anna Elina Isoaro, Olli Heikkonen, Raisa Jäntti, Jyrki Kiiskinen, Tapani Kinnunen, Tomi Kontio, Juha Kulmala, Kirsti Kuronen, Marianna Kurtto, Sirpa Kyyrönen, Tiina Lehikoinen, Risto Oikarinen, Juha Rautio, Helena Sinervo, Juha Siro, Anni Sumari, Miia Toivio, Jarkko Tontti, Kristiina Wallin, Johanna Venho, Sinikka Vuola, Tuija Välipakka.

SUOMI ON RUNO on runoilija Tuija Välipakan perustama blogi, jossa 52 runoilijan uudet runot piirtävät näkyväksi Suomen juhlavuoden runomaisemaa joka maanantai.

Building Bridges Poetry Breakfast
Aug
23
9:00 am09:00

Building Bridges Poetry Breakfast

 • Kahvila Veranda

Ke 23.8. klo 9-10

Aamukahvin kanssa runoutta eri kielillä? Kansainvälisellä runousaamiaisella esiintyy palkittuja runoilijoita ja spoken word -artisteja Britanniasta, Virosta ja Suomesta. Mukana Bob Beagrie, Tony Walsh, Andy Willoughby, Kieren King, Veronika Kivisilla, Lasse Hauerwaas ja Kalle Niinikangas.

Yhteistyössä: SVYL ry, Building Bridges, Viro-instituutti

Runotreffit eläkeläisille
Aug
23
3:00 pm15:00

Runotreffit eläkeläisille

 • Kulttuurikeskus Stoa

Ke 23.8. klo 15-17

Etsitkö uutta ystävää jonka kanssa jakaa ilot, surut ja runot? Eläkeläisten ohjatuilla pikarunotreffeillä tutustaan treffikumppaniin itselle merkityksellisen runon kautta. Vetäjänä toimii runotreffejä luotsannut toimittaja Minna Joenniemi.

Ilmoittautumiset sähköpostitse ilmoittautumiset(at)nuorenvoimanliitto.fi tai puhelimitse numeroon 09 628 966 keskiviikkoon 16.8. mennessä.

Saat tarkemmat ohjeet ilmoittautuessasi.   

Yhteistyössä: Kulttuurikeskus Stoa

Keskustelu: Runo rakastaa eli monitaiteisuudesta
Aug
23
5:00 pm17:00

Keskustelu: Runo rakastaa eli monitaiteisuudesta

 • Kansallisteatterin Lavaklubi

Ke 23.8. klo 18-19

Keskustelussa pohditaan, miten runous yhdistyy muihin taiteenlajeihin ja miten runous vaikuttaa niissä. Runokuun teeman mukaisesti aihetta kehystää ajatus rakkaudesta runon ja muun taiteen välillä. Rakkaus tuo taiteet yhteen, mutta suhde ei välttämättä rakennu ongelmattomasti.

Yhdistettynä vaikkapa kuvaan tai performanssiin runous muotoutuu uudenlaiseksi ilmaukseksi, joka tuo esiin omat erityiskysymyksensä:  millainen on taiteita yhdistävä prosessi, millaisia aiheita sen avulla voidaan käsitellä ja missä on sen paikka taidekentällä?

Kolmella keskustelijalla Alma Rajalalla, Jyrki Heikkisellä ja J. P. Sipilällä runous saa seurakseen visuaalisuuden ja äänen teatterin, sarjakuvan ja videon kautta. Keskustelua vetää Tuli&Savu-lehden päätoimittaja Vesa Rantama.

Keho aina tottuu uuteen
Aug
23
5:00 pm17:00

Keho aina tottuu uuteen

 • Vantaan taidemuseo Artsi

Ke 23.8. klo 17-18.30

Keho aina tottuu uuteen on Veera Ojolan ja Ümit Bedretdinin spokenword-esitys, jonka lähtökohtana ovat olleet uteliaisuus sekä halu kokeilla jotakin kummallekin esiintyjälle uutta. Spoken word ja musiikki pyrkivät vuorovaikuttamaan toistensa kanssa vapaasti ja rakentamaan näin yhteisen maailman. 

Ennen esitystä klo 17-18 Vantaan taidemuseo Artsin Tunteiden kiitotiellä -näyttelyn opas on paikalla ja keskustelee yleisön kanssa vantaalaista rakkautta käsittelevästä näyttelystä. Näyttely on osa Rakkauden tiloja -hanketta.

Yhteistyössä: Vantaan kaupunginmuseo Artsi, Rakkauden tiloja

Queerit runotreffit
Aug
23
6:00 pm18:00

Queerit runotreffit

 • Kulttuurikeskus Stoa

Ke 23.8. klo 18-20

Runotreffeillä tutustutaan toisiin ihmisiin ja ystävystytään queer-henkisessä ilmapiirissä. 7 minuutin mittaisilla treffeillä saat kertoa treffikumppanille itsestäsi valitsemasi runon avulla.  Vetäjänä runotreffejä luotsannut toimittaja Minna Joenniemi.

Ilmoittautumiset sähköpostitse ilmoittautumiset(at)nuorenvoimanliitto.fi tai puhelimitse numeroon 09 628 966 keskiviikkoon 16.8. mennessä.

Saat tarkemmat ohjeet ilmoittautuessasi.    

Yhteistyössä: Kulttuurikeskus Stoa 

Runoja sukupuolen moninaisuudesta
Aug
23
6:00 pm18:00

Runoja sukupuolen moninaisuudesta

 • Kolo

Ke 23.8. klo 18-21

Sukupuolen moninaisuutta on aina ollut ja tulee aina olemaan. Sukupuolen moninaisuuden kysymyksiä on alettu laajemmin esittää ja pohtia myös Suomessa. Tasa-arvoinen avioliittolaki ja translain uudistusvaatimukset ovat tehneet aiheista yhä yleisempiä. Sukupuoli ymmärretään länsimaisessa kulttuurissa yhä ahtaan kaksijakoisen mies–nainen -jaon kautta, mikä johtaa ihmisten luokitteluun miehiksi ja naisiksi. Kaksijakoinen käsitys kaventaa identiteettien ja ilmaisun kirjoa ja tekee samalla valtavan ihmisjoukon kokemuksista näkymättömiä. Monitaiteinen klubi on monien sukupuolen ilmaisutapojen puheenvuoro, juhlistus ja näkyväksi tekemisen tapa. Illassa yhdistyvät runous, burleski ja musiikki. Esillä on myös aihepiiriin liittyvää julkaistua runoutta Suomesta ja maailmalta. Djt soittavat musiikkia sukupuolen moninaisuutta käsitteleviltä muusikoilta.

Esiintymässä ovat Artemis Kelosaari, Ruka Toivonen, Varjova, DJt Tiina Tyrni & Taiska Tikaram. Illan päättää open mic, johon jokainen on tervetullut esittämään sukupuolen moninaisuutta käsittelevää runoutta, proosaa tai musiikkia, ei genrerajoituksia. Esitettävä materiaali voi olla omaa tai esimerkiksi julkaistua kirjallisuutta. Open micissa voi myös mainostaa aihepiiriin liittyviä projekteja, kirjoja, musiikkia, kuvataidetta ja niin edelleen. Jokaista esiintyjää kannustetaan ja kuunnellaan, tervetuloa! <3 Ilmoittautuminen tapahtuu paikan päällä ja kutakin esiintyjään kohden esiintymisaikaa on noin 5 minuuttia.

Klubin järjestää Monta-kollektiivi. Monta-kollektiivi tekee Nihil Interit ry:lle hanketta, jossa tarkastellaan sukupuolen moninaisuutta runouden kautta sekä yhdessä muiden taiteenlajien kanssa. Montaan kuuluu runoilijoita, kuvataiteilijoita, ja esitystaiteilijoita.

Tapahtuma on ikärajaton ja päihteetön. Kolo on vanha liiketila eikä ikävä kyllä ole esteetön. Rakennus sijaitsee loivassa mäessä. Sisäänkäynnillä kaksi kynnystä, toinen 2 cm, toinen 3,5 cm (7 cm syvä). Vapaaehtoisemme auttavat mielellään kynnysten yli. WC: kaksi 57 cm leveää oviaukkoa, molemmissa kynnykset. Korkeampi 5 cm korkea, 7 cm syvä.

Tapahtuman kuva: Maija Käyhkö

Nuoren Voiman ja Tuli&Savun romanssi
Aug
23
7:00 pm19:00

Nuoren Voiman ja Tuli&Savun romanssi

 • Kansallisteatterin Lavaklubi

Ke 23.8. klo 19-23

Runouslehti Tuli&Savun ja Nuoren Voiman runoustiimin järjestämällä klubilla juhlitaan Nuoren Voiman uunituoretta Kulissit-numeroa Tuli&Savun keväisen Romantiikka?-lehden hengessä. Luvassa on veretseisauttavia tunne-elämyksiä, poikkitaiteellisia neronleimauksia sekä mietteliästä patsastelua nykyajan raunioilla. Kulisseista nousee moninainen esiintyjäkaarti, johon kuuluu myös vereksiä voimia, kolme Nuoren Voiman runousdebytanttia.

Esiintymässä:

Juha Kulmala & Diodissa soittavat Otso Helasvuo (basso) ja Pekka Tolonen (koskettimet, kitara, elektroniset rytmit ja härpäkkeet). Juha Kulmala lukee runojaan. Musiikissa siirtyillään improvisaation ja intuition vieminä funkista kuulaaseen friihin, jälkipunk-bossanovasta elokuvalliseen pörinään. Kokoonpano on tehnyt muutamia keikkoja viimeisen vuoden aikana. Tolonen ja Helasvuo ovat jo vuosia soittaneet myös runoilijoiden säestämiseen erikoistuneessa turkulaisessa Säkeet-orkesterissa.

Roope Hattu kirjoittaa tekstejä maailmasta, jossa dystooppisuus on yksi vallitsevista elementeistä luonnon, feminismin, rakkauden ja inhon kanssa. Esityksissään hän säestää runonsa rikkinäisillä, mutta vielä ääniä tuottavilla soittimilla.

Artemis Kelosaari on turkulaistunut sanojen sekatyöläinen ja myöhempien aikojen romantikko, myös dekadenssin käveleväksi kliseeksi nimitelty. Hänen runojaan ja novellejaan on julkaistu antologioissa ja pienlehdissä, ja hänen miesrakkaudentäyteinen esikoisromaaninsa Omenatarha ilmestyy tänä vuonna Kustantamo Helmivyöltä.

Tunsimme toisiammme kokoaa minimalistisen liikkeen ja runon välittämiä, riisuttuja havaintoja modernista suhteesta rakkauteen, itseen toisena ja toiseen itsessä. Esitys purkaa rakkauden muotoja elementeiksi, pelkistetyiksi ajatusviivoiksi ja tunnekoodeiksi, joiden kautta sanoitetaan toisen tavoittelun, ohittamisen, kaipuun ja toiseen liittymisen dynamiikkaa. Runot/äänet: Katri Helmi Maria, tanssi: Minttu Pietilä.

Ihmissyöjän ystävät on proosabändi. Tänä vuonna se on nielaissut lyriikakseen Marjo Niemen elokuussa julkaistavan romaanin Kaikkien menetysten äiti. Bändiin kuuluvat Pirita Tiusanen (saksofoni), Jarkko Tiusanen (koneet ja kitara), sekä Marjo Niemi (laulu).

Keskustelu: Kerrottu rakkaus
Aug
24
4:00 pm16:00

Keskustelu: Kerrottu rakkaus

 • Kansallisteatterin Lavaklubi

To 24.8. klo 16-17.30

Hiljattain eronnut kertoo, miten päättynyt rakkaus muutti lopun elämän. Elokuvat ja tv-sarjat toistavat käsitystä salamarakastumisesta. Eron hetkellä ”syy on minussa”, vaikka rakkaudesta on hiljalleen tullut itsetuntemusprojekti, jossa on koko ajan kyse minusta.

Harvan ilmiön kohdalla voi yhtä perustellusti kysyä, jäljitteleekö kertomus elämää vai elämä kertomusta, kuin rakakuden ollessa puheenaiheena. Kerrotussa rakkaudessa toistuvat usein samat ajatukset käännekohdista, elämän muuttumisesta kertaheitolla ja itsen täydellistymisestä toisen avulla. Samaan aikaan rakkaus on jotain mystistä, jota ei voi selittää ja joka vain tempaisee mukaansa.

Vastaväittäjiä ja kriitikoitakin löytyy. Etenkin viimeaikainen keskustelu on halunnut murtautua myyttien tuolle puolen ja pohtia rakkautta niin sen eri alalajien kuin kulttuuristen konventioiden murtamisen kautta. Rakkautta voi yrittää määritellä. Kertomusten vaaroja voi oppia huomaamaan ja ymmärtää, miksi samat mallit toistuvat ja tenhoavat halki vuosisatojen. Kerrottua rakkautta voi haastaa runossa: huumorin, populaarikulttuurin keinojen paljastamisen, äänteellisyyden ja tekstin materiaalisuuden kautta.

Kerrotusta rakkaudesta, sen tenhosta, vaaroista ja haastajista ovat keskustelemassa bell hooksin Rakkaus muuttaa kaiken -kirjan suomentaja ja filosofi Elina Halttunen-Riikonen ja runoilija Anja Erämaja (mm. Ehkä liioittelen vähän (2016), Töölönlahti (2013), Kuuluuko tämä teille (2009). Kolmas keskustelija varmistuu myöhemmin. Keskustelun juontaa kirjallisuustieteen ja teologian opiskelija Ville Hämäläinen.

 

Rakkaudesta - sanasto tuleville vuosikymmenille
Aug
24
5:00 pm17:00

Rakkaudesta - sanasto tuleville vuosikymmenille

 • Matinkaaren silta

To 24.8. klo 17-19

Kävelyesitys hiljentyy tarkastelemaan ihmisen ja luonnon suhdetta. Suomalaiset runoilijat ja kirjailijat ovat luoneet sanaston, jonka avulla teos tutkii alueita, jotka tässä hetkessä ja tulevaisuudessa ovat vielä nimeämättömiä. Kävelyn aikana seurataan myös taikinamaailman syntymistä jonglöörin käsissä, ritari Anteeksin viestejä tulevaisuuteen sekä toivon syttymistä.

Esitystä valmistavaan työryhmään kuuluvat äänisuunnittelija Johannes Vartola, näyttelijä Joona Lindberg, jonglööri Heikki Tolin, kirjailija Emma Puikkonen sekä näyttelijä Minna Haapasalo. Työryhmä on keskustellut prosessin aikana useiden tutkijoiden kanssa utopian ja ilmastonmuutoksen aiheista (mm. ympäristöfilosofi Elisa Aaltola, neurofilosofi Valtteri Arstila, ilmastonmuutoksen sopeutumisen tutkija Atte Harjanne, ympäristöteologi Panu Pihkala, kulttuurihistorioitsija Kalle Pihlainen.)

Tekstit: Laura Gustafsson, Pauliina Haasjoki, Matias Riikonen, työryhmä.

Kävelyesitys on osa pidempää esityksen valmistusprosessia, jonka lopullinen ensi-ilta on syksyllä 2018.

Paikka: Matinkaaren silta, Arabianrannasta kohti Pornaistenniemeä ja Lammassaarta kulkeva kävelysilta. Tapaamispaikka sillan Lammassaaren puoleisessa päädyssä.

Kävelyreitin kesto on noin puoli tuntia ja reitille lähdetään pienemmissä ryhmissä. Ilmoittaudu etukäteen niin saat tietää oman lähtöaikasi: ilmoittautumiset(at)nuorenvoimanliitto.fi

Jos sinulla on oma älypuhelin, ota se mukaan. Jos ei, saat soittimen lainaan. Teoksen aikana tehdään kävelyretki luonnossa. Teos ei ole esteetön. Teos on suunnattu aikuisille.

Lemmenloitsut
Aug
24
Aug 26

Lemmenloitsut

 • Kulttuuritehdas Korjaamo

To 24.8. klo 17-21
Pe 25.8. klo 17-21
La 26.8. klo 19-23

Ryppyjä rakkaudessa? Kokeile sanojen voimaa! Lemmenloitsut-kojusta kuka tahansa voi tilata kalevalamittaisen loitsurunon rakkauselämänsä parantamiseksi. Kuva- ja sanataiteilija Suvi Nurmen kirjoittamista loitsuista saa avun niin sydänsuruihin, tosirakkauden löytämiseen, hankalan exän karkottamiseen kuin pitkän parisuhteen lujittamiseenkin, eikä seksiseuran toivomistakaan tarvitse ujostella. Mikäli valmiista aiheista ei löydy sopivaa, kojusta saa täytettäväkseen lomakkeen, jolla voi tilata yksilöllisen mittatilausloitsun juuri omiin tarpeisiinsa.
 

Runoilijan vastaanotto
Aug
24
5:00 pm17:00

Runoilijan vastaanotto

 • Hotelli- ja ravintola-alan museo

To 24.8. klo 17-19.30

Tule Runoilijan vastaanotolle yksin, rakkaasi tai ystäväsi kanssa! Vastaanottoon kuuluu lyhyt tutustuminen, jonka jälkeen runoilija kirjoittaa vieraalle oman runon.
Tapaaminen kestää 15-20 minuuttia, ja runonsa vieras saa tapaamisen loputtua. Monille kävijöille vastaanotto on ollut koskettava kokemus, joka saa tunteet pintaan ja herättää nukkuvia ajatuksia. Tulijoita on aina ollut enemmän kuin vastaanotolla aikoja.

Vastaanottoa pitää runoilija Outi-Illuusia Parviainen

Yhteistyössä: Hotelli- ja ravintolamuseo, Rakkauden tiloja.

Taiteiden yön toiverunoilta
Aug
24
6:00 pm18:00

Taiteiden yön toiverunoilta

 • Kansallisteatterin Lavaklubi

To 24.8. klo 18-19.30

Jo yli kaksikymmentä vuotta järjestetyissä Taiteiden yön toiverunoilloissa Kansallisteatterin näyttelijät heittäytyvät yleisön toivomien tekstien vietäväksi, ja jokainen ilta on yllätyksiä täynnä. Runotoiveet kerrotaan paikan päällä. Yleisö voi tuoda oman lempirunonsa mukanaan tai tuoda itse kirjoittamansa runon näyttelijöiden tulkittavaksi.

Yhteistyössä: Kansallisteatteri

Queer Poetry Jam
Aug
24
7:00 pm19:00

Queer Poetry Jam

 • Cafe Mascot

To 24.8. klo 19-23

Oman identiteetin näkyväksi tekemiseen
tarvitaan sanoja


Helsinki Poetry Connection järjestää jo toistamiseen yleisörynnistyksen aikaansaaneen Queer Poetry Jam -illan. Illassa esiintyy taiteen tekijöitä, joille queer on osa aineistoa tai identiteettiä. Erityisen suuren huomion saa myös open mic -osuus, jonne toivotamme lukemaan, laulamaan ja/tai räppäämään aiheeseen tavalla tai toisella liittyvillä teksteillä.

Illan juontavat Aura Nurmi ja Roope Hattu. Tarkemmat ohjelmatiedot päivittyvät myöhemmin.

Queer Poety Jam on jälleen viehättävä, jännittävä, monitaiteinen ja monimuotoinen tapahtuma. Tämä osana Runokuun ohjelmistoa järjestettävä ilta on väheksynnästä vapaa.

Yhteistyössä: Helsinki Poetry Connection

Kuva: Konsta Prusi

 

Elokuva: Howl
Aug
24
9:00 pm21:00

Elokuva: Howl

 • Elokuvateatteri Orion

To 24.8. klo 19-21

Rob Epsteinin ja Jeffrey Friemanin dokufiktiossa Howl – Huuto (2010) on aiheena Allen Ginsbergin tunnetuin, vuonna 1955 valmistunut runo. Elokuva koostuu itse runosta, runon poikimien oikeusjuttujen käsittelystä, sekä Ginsbergin lapsuusmuistoista. Kronologista kerrontaa rikkova elokuva käyttää hyväkseen erilaisia kerrontatekniikoita, kuten mustavalkoisia ja värillisiä jaksoja sekä runoa kuvittavia animaatiota.

Runokuun aikana esitettävän näytöksen alustaa esseisti Silvia Hosseini.

Liput Orionin nettikaupasta: 6,5 € (normaalihinta) / 5 € (klubikortilla) / 3 € (alle 12-vuotiaat).

Yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI)

Oratorion avoin julkistamisjuhla
Aug
25
5:30 pm17:30

Oratorion avoin julkistamisjuhla

 • Kansallisteatterin Lavaklubi

Pe 25.8. klo 17.30-19

Oratorio-taideteoksen julkistamisjuhlassa työpari Antti Nykyri ja Saila Susiluoto esittelevät Oratorion, soittavat näytteitä ja kertovat työprosessista. Illan aikana kuullaan myös rento paneelikeskustelu kaupunkikokemuksesta, kaupungin ja tilan vaikutuksesta taiteeseen. Nykyrin ja Susiluodon kanssa keskustelemassa on runoilija Veera Antsalo, jonka runoa ja musiikkia yhdistävä "Pölyfonia" esitettiin viime syksynä. Keskustelun vetää runoilija Mikael Brygger.

Äänitaiteilija Antti Nykyrin ja runoilija Saila Susiluodon toteuttama Oratorio on laajuudessaan ainutlaatuinen kaupunkirunoelma: se on Helsingin kahdeksaaneri paikkaan sijoittuva auditiivinen taideteos joka yhdistää runoa, ääntä ja musiikkia. Oratorio tuo esiin kaupungin kuviteltuja ja olemassa olevia kerrostumia, ja luo kuulijalle oman, intiimin kaupunkitilan. Oratorio sisältää yli 60 Susiluodon uutta runoa ja on kuunneltavissa ilmaiseksi web-sivustolta, matkapuhelimen ja kuulokkeiden avulla.

 

Villit peurat
Aug
25
6:00 pm18:00

Villit peurat

 • Vuotalo

Pe 25.8. klo 18-19

Villit peurat -esityksessä Aulikki Oksanen lausuu omia runojaan ja Antti Halonen soittaa sahaa. Runo ja musiikki kohtaavat yllättävässä äänimaisemassa aiheinaan rakkaus, aika, maailmantila, metsät, myytit ja villieläimet.

Yhteistyössä: Vuotalo

Pinokkio-klubi
Aug
25
7:00 pm19:00

Pinokkio-klubi

 • Kansallisteatterin Lavaklubi

Pe 25.8. klo 19-21

Pinokkio-tarinankerrontaklubilla kuullaan erilaisia rakkaudentunnustuksia ja tositarinoita rakkaudesta. Lavalle tarinoimaan nousevat muun muassa dramaturgi Asta Honkamaa, toimittaja Kimmo Oksanen, kirjailija Tuula-Liina Varis sekä juristi Totti Brunila. Illan juontavat Inna Perheentupa ja Saana Uosukainen.

Pinokkio-klubi tuo erilaiset ihmiset, ammattilaistarinankertojat ja amatöörit, elävän yleisön eteen jakamaan todellisuuteen pohjaavat kertomuksensa, joita saa kuitenkin värittää. Tarinat voivat yhtä hyvin itkettää, naurattaa, hämmentää tai mietityttää.

 

Idän Open Mic
Aug
25
8:30 pm20:30

Idän Open Mic

 • Idän piste

Pe 25.8. klo 19.30-23

Idän Open Mic on lavarunousklubi Itiksessä. Tule paikalle esittämään runojasi, biisejäsi tai räp-lyriikkaa - tai muuten vain nauttimaan tunnelmasta.

Illan lämmittelijöinä esiintyvät Hursti & Häkkilä.

Illan juontaa Juho Nieminen.

Narikka 2,50 €

Yhteistyössä: Helsinki Poetry Connection

Lasten Runokuun lukuseikkailu
Aug
26
12:00 pm12:00

Lasten Runokuun lukuseikkailu

 • Annantalo

La 26.8. klo 12-15

Runokuun ja Suuren lukuseikkailun yhteinen tapahtuma kutsuu Annantalolle nauttimaan festivaalitunnelmasta, kirjapiknikistä sekä innostavasta ohjelmasta ja työpajoista. Samalla Annantalolla on mahdollista tutustua myös Pikku kakkosen juhlavuoden näyttelyyn, nauttia Syödään yhdessä -ruokakojujen annista sekä Kaupunginkirjaston Kirjastofillarin satutuokioista. Suomen PEN:in ohjelmassa esiintyvät kirjailijat Salla Simukka ja Malin Kivelä.

Yhteistyössä: Annantalo, Lukukeskus, Sydkustens ordkonstskola, Gigglebug, Syödään yhdessä, Suomen PEN
 

Nonstop-ohjelma

Naamaralli
12-15

Pistäydy pelaamaan Naamarallia! TV:stä tutun Kikattavan Kakkiaisen Naamaralli on hassuttelupeli lapsille ja aikuisille. Tavoitteena on matkia animaatiohahmojen ilmeitä ja tunnetiloja. Tervetuloa pelaamaan ja testaamaan kuka on perheesi paras naaman vääntelijä! Saat pelin jälkeen muistoksi postikortin omista ilmeistäsi._

Työpaja: Kaveriketju
12-15

Sarjakuvakeskuksen työpajassa saa piirtää oman hahmon, jolle keksitään oma ystävällinen voimalause. Hahmot kiinnitetään käsistään kiinni ketjuksi. Muistoksi voi piirtää sarjakuvan, jossa hahmo käyttää voimalausettaan. Paja on suunnattu noin 4-14 -vuotiaille, se on maksuton ja kaikille avoin. 

Työpajan ohjaa Hannele Richert.

Työpaja: Elovinkkaus
12-15

Elovinkkaus-työpajassa lapset ja vanhemmat pääsevät sanataiteilemaan yhdessä kohti onnellista elämää. Työpajassa luodaan perheen karttoja, joilla hahmotetaan menneen ja tulevan mutkia, yhtymäkohtia ja seikkailuja. Lisäksi lapset ja aikuiset saavat tilaisuuden tarjota toisillaan vinkkejä elämän varrelle. Minkälaisia elämänohjeita sinä antaisit vanhempana lapsillesi tai itsellesi lapsena? Miten lapsesi neuvovat ja rohkaisevat sinua kohti onnellista elämää? Kaikki innokkaat lapset ja vanhemmat ovat tervetulleita työpajaan kirjoitustaidoista riippumatta.

Työpajan ohjaa sanataide- ja kirjallisuusohjaaja Jenni Hurmerinta, joka on tehnyt sanataidetyötä vuosien ajan eri-ikäisten ihmisten kanssa vauvoista vanhempiin sekä isoisovanhempiin.

13-14.30 Työpaja: Hurdan är en god vän? Millainen on hyvä ystävä?
Vi skapar fantasifulla djurkompisar. 5-9-vuotiaille suunnatussa työpajassa luomme mielikuvituksellisia eläinystäviä.
Työpajan ohjaa Iréne Poutanen.

Työpajat

Vauvojen lorupaja
klo 12.30, 13.30 ja 14.30

Lorupajassa loruttelemme ja leikimme perinteisten ja uudempien lastenrunojen tahtiin. Iloisissa loruleikeissä käymme läpi vauvan kehon päästä varpaisiin. Mukana on myös rauhallisempia loruja, jotka sopivat vauvan ensimmäisiksi iltasaduiksi, osaksi iltarutiineja. Lorupaja on suunnattu 0–12 kk ikäisille yhdessä vanhemman tai muun aikuisen kanssa. Lorupajan kesto on noin puoli tuntia.

Lorupajan ohjaa Anna-Liisa Ahokumpu.

Koko perheen satujooga
klo 12 ja 14

Satujooga-harjoituksessa koko perhe pääsee tutustumaan joogaan ja matkaamaan itsessään joogasadun keinoin. Noin puolen tunnin mittainen harjoitus sopii 3-11-vuotiaille vanhempineen. Eikä huolta! Ne, jotka luulevat olevansa liian vanhoja saduille, voidaan harjoituksen aluksi taikoa hiukan nuoremmiksi.

Satujoogan ohjaa tuottaja ja lastenjoogaohjaaja (Barnyoga.com) Veera Koivaara.


Ulkolavan ohjelma

Klo 12 Pikku kakkosesta tutun Tuomo Rannankarin konsertti

Klo 13 Wilson Kirvan satutuokio

Klo 14 Keppariratsastustunti

Kuva: Anne Vasko

Työpaja: Lavarunoutta liveksi!
Aug
26
Aug 28

Työpaja: Lavarunoutta liveksi!

 • Kiasma

La 26.8. klo 12-15
Su 27.8. klo 14-16.30

Kaksipäiväisessä työpajassa kirjoitamme omia runoja Kiasman ARS17-näyttelystä inspiroituen, esitämme itse tekstimme ja kuvaamme esityksemme, jotka lähetämme pajan aikana internetiin (Instagram, Facebook, muut somekanavat).

Tuothan mukanasi videokuvaamiseen soveltuvan älypuhelimen. Voit myös tuoda valmiita tekstiaihioita, jos haluat. Työpajassa saat vinkkejä ja harjoitusta kirjoittamiseen, kuvaamiseen ja esiintymiseen.

Työpajan vetää lavarunoilija, esitystaiteilija Outi-Illuusia Parviainen. Ilmoittaudu sähköpostitse suoraan vetäjälle: outi.illuusia(at)gmail.com

Yhteistyössä: Kiasma

Työpaja: Rakas eläin
Aug
26
1:00 pm13:00

Työpaja: Rakas eläin

La 26.8. klo 13-16

Miten kirjoittaa ei-inhimillisestä? Voiko ihmisten kielellä kirjoittaa eläinten kokemuksesta? Eläimet ovat ovat lemmikkejä ja seuralaisia. Niiden avulla on rakennettu kaupunkeja, me rakastamme niitä, me syömme niitä, mutta osaammeko kirjoittaa niistä?

Työpajassa pohditaan yhdessä, millaisia eläimiä kirjoitettu kieli tuottaa. Työpajan aiheeseen virittäydytään katsomalla kaksi videoteusta: Aura of Place d’Armes (Johanna Eliisa Laitanen & Liinu Grönlund, 2010) ja It could have been (Liinu Grönlund, 2017). Grönlund ja Laitanen ovat kuvataiteilijoita, jotka ovat usein käsitelleet teoksissaan ihmisen ja luonnon suhdetta. Elokuvien jälkeen ryhdytään kirjoittaen tutkiskelemaan kielen mahdollisuutta kuvata eläintä, lajeja ja ei-inhimillisen olemisen tapoja. Työpajan aikana jokainen tuottaa oman aiheeseen liittyvän runon / tekstitaideteoksen. Työpajassa on tarjolla materiaalia osallistujien käyttöön, mutta mukanaan saa myös tuoda omaa aiheeseen liittyvää materiaalia.

Työpajan vetää tutkija ja kirjoittaja Mariia Niskavaara (FM), joka omissa töissään tarkastelee ei-inhimillisen eläimen esittämisen keinoja. Työpajaan ilmoittaudutaan 24.8. mennessä suoraan ohjaajalle osoitteeseen mariia.niskavaara[at]gmail.com.

Runokuuklubi
Aug
26
Aug 27

Runokuuklubi

 • Kansallisteatterin Lavaklubi

La 26.8. klo 18-23

Runokuuklubilla festivaalivieras saa pysähtyä toisiinsa kietoutuvan musiikin, tanssitaiteen, performanssin ja sanataiteen äärelle. Intiimin illan juontavat Elina Tervonen ja Kati Aakkonen. 

Ohjelma ja alustava aikataulu:

19–19.30 Janne-Camilla Lyster & Anni Kaila: Love I-III

Love I-III on tanssiteos ja koreografinen runoelma, jossa tanssi ja runo jakavat lavan ja tukevat toisiaan. Janne-Camilla Lysterin tekstit toimivat käsikirjoituksena Anni Kailan tanssille, joka tutkii, tunnustelee, rajaa ja ruumiillistaa rakkautta. Tanssi tuo runon kielen ja muodon tilaan, antaa runolle painon ja sitoo sen aikaan. Runo taas herättää ja herkistää tanssivan kehon ja auttaa luomaan ja lukemaan abstraktia liikettä uudella tavalla.


19.30–19.45 Mathias Göritz

Runokuun vieras, saksalainen palkittu runoilija Matthias Göritz esittää tekstejään.

 

20.15 Nivelet

Nivelet-trio, eli Outi-Illuusia Parviainen (runot/laulu),  Esa Pietilä (saksofoni) ja Sergio Castrillón (sello) tulkitsevat Parviaisen uuden runokokoelman tekstejä. Meren nivelet (Aviador, 2017) julkaistaan 26.8.

 

21.15 One Thousand Project: The Body is a Prayer

The Body is a Prayer on Runokuun päävieraiden liikkeellinen runoteos. One Thousand Project on kahden taiteilijan, Francesca Willow’n ja Madison Mae Parkerin kollektiivi. Francesca on esiintymistaiteilija, joka käyttää liikkeensä lähtökohtana Madisonin runoutta. Yhdessä he pyrkivät luomaan tilan, jossa yleisön on aktiivisesti osallistuttava esityksen synnyttämään dialogiin. Francescan ja Madisonin työ koskettaa sitä pimeyttä, jonka jokainen meistä voi löytää sisältään ja ylittää oman ihmisyytensä voimalla.

22.30 Runoen

Runoen elämänmakuinen ja persoonallinen yhtye, jonka ohjelmisto koostuu lyyrisistä melodioista, letkeistä rytmeistä ja tunteikkaista tulkinnoista. Yhtyeen uusissa pop/jazz/folk -henkisissä sävelmissä tunnettujen runoilijoiden (mm. A.Kivi, E. Leino, U. Kailas, E. Södergran) runot ovat saaneet uuden elämän. Suurin osa sävellyksistä on pianisti Juha Granlundin käsialaa. Yhtyeen jäsenet ovat työstäneet kappaleita yhdessä. Solisti Jenni Rothin vahvat tulkinnat tuovat runot osaksi tätä päivää. 

Jenni Roth (laulu & saksofoni), Juha Granlund (piano), Jatta Pihlajaniemi (huilu & laulu), Esa Hiltunen (rummut & laulu), Tero Siitonen (basso).

Yhteistyössä: Aviador Kustannus, Goethe-Institut Finnland, Kulttuuritehdas Korjaamo, Stage-festari, Yhdysvaltain suurlähetystö

 

Työpaja: Tee se itserakkaus
Aug
27
11:00 am11:00

Työpaja: Tee se itserakkaus

 • Nuorten toimintakeskus Happi

Su 27.8. klo 11-14

Tee se itserakkaus on esteetön, ikärajaton ja kaikille avoin tapahtuma, joka tarjoaa tilan osallistua, tehdä ja jakaa. Nuorten toimintakeskus Happeen voi tulla vain olemaan, nautiskelemaan kahvia ja tapaamaan ihmisiä tai osallistumaan haluamaansa demoon tai työpajaan.

11-14 Nonstop-työpaja: Itse rakkaat

Itse rakkaat on kaikille avoin matalan kynnyksen työpaja, jossa tutkitaan sitä, miten itsestä voi opetella tykkäämään. Moni meistä rakastaa ja fanittaa muita ihmisiä elämässään tai ympärillään, mutta oman itsen arvostaminen saattaa usealle olla vaikeampaa. Monesti näemme itsemme täysin eri valossa kuin muut. Itse rakkaat -työpajassa treenaamme sitä, miten itseen voi ihastua ja miten tarpeellista se voi olla. Tervetuloa testaamaan, miten voit olla pihkassa ja lätkässä itseesi ja miten hyvältä omakehu voi haista. Sinun ei tarvitse tietää tai osata mitään erityistä osallistuaksesi työpajaan, kunhan tulet omana rakastettavana itsenäsi.

Työpajan ohjaa helsinkiläinen sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja Jenni Hurmerinta.

11-12 Avoin demo: Kehoni on runoni

Keväällä 2017 järjestetyllä Nuoren Voiman Liiton Kehoni on runoni -kurssilla tutkittiin kirjoittamisen ja liikkumisen yhtymäkohtia, yhteisen tekemisen kautta syntyviä kollektiivisia runokehoja. Avoin demo tarjoaa maistiaisen kurssille osallistuneiden kulkemaan matkaan ja tarjoaa katsojalle kehollisia vastauksia kysymyksiin.

Demon jälkeen osallistujien ja ohjaajien kanssa on mahdollista keskustella ja vaihtaa ajatuksia.

Demon ohjaavat Anni Pellikka ja Veera Koivaara.

12.30-14 Työpaja: Minätila

Ilmoittauduthan paikkasi varmistamiseksi 25.8. mennessä: ilmoittautumiset(at)nuorenvoimanliitto.fi

Tutkivassa työpajassa käsittelemme aihetta minätila; mitä minä olin, mitä olen nyt? Mitä juureni merkitsevät minulle? Tutkimme yksin ja yhdessä ihmisen, lähinnä omaamme, muuttuvaa minätilaa eri ympäristöissä ja yhteisöissä. Työvälineinämme toimivat kynä, paperi, ääni ja keho. Työpaja perustuu tematiikaltaan Minätila-tanssiteokseen, se on kaikille avoin etkä tarvitse aikaisempaa tanssitaustaa. Huomioithan, että työskentelemme enimmäkseen liikkeellisesti.

Työpajan vetäjinä toimivat Henna Räsänen ja Julia Nurmio. He työskentelevät niin katutanssilajien kuin nykytanssinkin parissa tanssijoina, koreografeina ja pedagogeina ja työstävät tällä hetkellä Minätila–tanssiteosta.

Tämänpäiväiset runot
Aug
27
2:00 pm14:00

Tämänpäiväiset runot

 • Rikhardinkadun kirjasto

Su 27.8. klo 14-15

Lukutapahtumassa Suomen Lausujain Liiton taiteilijat Nunu Ahtiainen, Mari Naumala, Jussi Lankoski ja Tarja Sahlstedt lukevat otteita vuonna 2016 ilmestyneistä runokokoelmista. 

Yhteistyössä: Suomen Lausujainliitto

Pimeä rakkaus - Runoja pimeässä
Aug
27
4:00 pm16:00

Pimeä rakkaus - Runoja pimeässä

 • Kulttuuritehdas Korjaamo

Su 27.8. klo 16-17.30

Miltä runot tuntuvat, kun laitat silmät kiinni? Tule kokeilemaan!

Kollektiivi Pimeä rakkaus esittää rakkausrunoja elokuvateatterin pimeydessä. Yleisö pääsee tässä auditiivises-kielellisessä tapahtumassa runojen elävöittäviin ja mystisiin maisemiin. Äänensä runoille antavat runoilijat Aura Nurmi, Juho Nieminen, Lea Kalenius, Veera Antsalo, Vappu Kannas, Anne Mölsä ja Antti Heinonen.

Tapahtumaa ei suositella alle 15-vuotiaille

Runokuu hiipuu tai sen tappaa
Aug
27
8:00 pm20:00

Runokuu hiipuu tai sen tappaa

 • MAA-tila

Su 27.8. klo 20-22

Runokuun avoimessa päätöstapahtumassa Se hiipuu tai sen tappaa -installaation tiloissa nostetaan malja hiipuvalle festivaalille. Paikalla ovat installaation tekijät Kaisa Karvinen ja Maria Saarikoski. Erikoisvieras puhuu siitä, mistä puhutaan, kun puhutaan rakkaudesta. Tarjolla pianomusiikkia ja kurkkuvoileipiä.

Tietokirjaraati
Aug
28
5:00 pm17:00

Tietokirjaraati

 • Kansallisteatterin Lavaklubi

Ma 28.8. klo 17-18.30

Tietokirjaraadissa tietokirjailijat lukevat otteita teoksistaan ja pyrkivät voittamaan puolelleen raadin ja yleisön. Mukana mittelössä ovat teemoja rakkauden ympärillä käsitelleet tietokirjailijat Elina Tanskanen teoksella Onnellisesti yhdessä – opas rakastavaan parisuhteeseen (Tammi, 2017), Anu Lahtinen teoksella Lemmen ilot ja sydämen salat – Suomalaisen rakkauden historiaa (WSOY, 2015) sekä Risto Saarinen teoksella Oppi rakkaudesta (Gaudeamus, 2015). Arvovaltaisessa raadissa istuvat Kaarina Hazard, Jaakko Heinimäki ja Juhani Karila. Tapahtuman juontaa Anna Ulvinen.

Yhteistyössä: Suomen tietokirjailijat