Tietokirjaraati
Aug
28
5:00 PM17:00

Tietokirjaraati

Ma 28.8. klo 17-18.30

Tietokirjaraadissa tietokirjailijat lukevat otteita teoksistaan ja pyrkivät voittamaan puolelleen raadin ja yleisön. Mukana mittelössä ovat teemoja rakkauden ympärillä käsitelleet tietokirjailijat Elina Tanskanen teoksella Onnellisesti yhdessä – opas rakastavaan parisuhteeseen (Tammi, 2017), Anu Lahtinen teoksella Lemmen ilot ja sydämen salat – Suomalaisen rakkauden historiaa (WSOY, 2015) sekä Risto Saarinen teoksella Oppi rakkaudesta (Gaudeamus, 2015). Arvovaltaisessa raadissa istuvat Kaarina Hazard, Jaakko Heinimäki ja Juhani Karila. Tapahtuman juontaa Anna Ulvinen.

Yhteistyössä: Suomen tietokirjailijat

View Event →
Runokuu hiipuu tai sen tappaa
Aug
27
8:00 PM20:00

Runokuu hiipuu tai sen tappaa

Su 27.8. klo 20-22

Runokuun avoimessa päätöjuhlassa Se hiipuu tai sen tappaa -installaation tiloissa nostetaan malja hiipuvalle festivaalille. Paikalla ovat installaation tekijät Kaisa Karvinen ja Maria Saarikoski.

klo 20 ovet avautuvat, pientä tarjoilua
klo 20.15 keskustelu Sini Pentikäisen kanssa
klo 20.35 Olli Aarni
n. klo 21.45 tilaisuus päättyy

Sini Pentikäinen (VTM) on filosofian jatko-opiskelija, joka kirjoittaa väitöskirjaa Platonin Erοs-käsitteestä eli rakkaudesta, jotta ymmärtäisi mistä siinä on kyse paitsi (antiikin) filosofian näkökulmasta myös ihmisenä olemisen kannalta tarkasteltuna.

Olli Aarni esittää tilaisuudessa ääniteoksen, joka perustuu yli hilseen menevään kompleksisuuteen, henkien foneemeihin ja sähkövirtojen sisäiseen itsereflektioon. Olli Aarni on muusikko ja äänitaiteilija, jonka tuotantoa on julkaistu neljässä maanosassa pääasiassa kasetteina. Esityksen kesto 15 min. 

Tilaisuuteen mahtuu n. 30-40 osallistujaa. Tervetuloa!

View Event →
Pimeä rakkaus - Runoja pimeässä
Aug
27
4:00 PM16:00

Pimeä rakkaus - Runoja pimeässä

Su 27.8. klo 16-17.30

Miltä runot tuntuvat, kun laitat silmät kiinni? Tule kokeilemaan!

Kollektiivi Pimeä rakkaus esittää rakkausrunoja elokuvateatterin pimeydessä. Yleisö pääsee tässä auditiivises-kielellisessä tapahtumassa runojen elävöittäviin ja mystisiin maisemiin. Äänensä runoille antavat runoilijat Aura Nurmi, Juho Nieminen, Lea Kalenius, Veera Antsalo, Vappu Kannas, Anne Mölsä ja Antti Heinonen.

Tapahtumaa ei suositella alle 15-vuotiaille

View Event →
Työpaja: Tee se itserakkaus
Aug
27
11:00 AM11:00

Työpaja: Tee se itserakkaus

Su 27.8. klo 11-14

Tee se itserakkaus on esteetön, ikärajaton ja kaikille avoin tapahtuma, joka tarjoaa tilan osallistua, tehdä ja jakaa. Nuorten toimintakeskus Happeen voi tulla vain olemaan, nautiskelemaan kahvia ja tapaamaan ihmisiä tai osallistumaan haluamaansa demoon tai työpajaan.

11-14 Nonstop-työpaja: Itse rakkaat

Itse rakkaat on kaikille avoin matalan kynnyksen työpaja, jossa tutkitaan sitä, miten itsestä voi opetella tykkäämään. Moni meistä rakastaa ja fanittaa muita ihmisiä elämässään tai ympärillään, mutta oman itsen arvostaminen saattaa usealle olla vaikeampaa. Monesti näemme itsemme täysin eri valossa kuin muut. Itse rakkaat -työpajassa treenaamme sitä, miten itseen voi ihastua ja miten tarpeellista se voi olla. Tervetuloa testaamaan, miten voit olla pihkassa ja lätkässä itseesi ja miten hyvältä omakehu voi haista. Sinun ei tarvitse tietää tai osata mitään erityistä osallistuaksesi työpajaan, kunhan tulet omana rakastettavana itsenäsi.

Työpajan ohjaa helsinkiläinen sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja Jenni Hurmerinta.

11-12 Avoin demo: Kehoni on runoni

Keväällä 2017 järjestetyllä Nuoren Voiman Liiton Kehoni on runoni -kurssilla tutkittiin kirjoittamisen ja liikkumisen yhtymäkohtia, yhteisen tekemisen kautta syntyviä kollektiivisia runokehoja. Avoin demo tarjoaa maistiaisen kurssille osallistuneiden kulkemaan matkaan ja tarjoaa katsojalle kehollisia vastauksia kysymyksiin.

Demon jälkeen osallistujien ja ohjaajien kanssa on mahdollista keskustella ja vaihtaa ajatuksia.

Demon ohjaavat Anni Pellikka ja Veera Koivaara.

12.30-14 Työpaja: Minätila

Ilmoittauduthan paikkasi varmistamiseksi 25.8. mennessä: ilmoittautumiset(at)nuorenvoimanliitto.fi

Tutkivassa työpajassa käsittelemme aihetta minätila; mitä minä olin, mitä olen nyt? Mitä juureni merkitsevät minulle? Tutkimme yksin ja yhdessä ihmisen, lähinnä omaamme, muuttuvaa minätilaa eri ympäristöissä ja yhteisöissä. Työvälineinämme toimivat kynä, paperi, ääni ja keho. Työpaja perustuu tematiikaltaan Minätila-tanssiteokseen, se on kaikille avoin etkä tarvitse aikaisempaa tanssitaustaa. Huomioithan, että työskentelemme enimmäkseen liikkeellisesti.

Työpajan vetäjinä toimivat Henna Räsänen ja Julia Nurmio. He työskentelevät niin katutanssilajien kuin nykytanssinkin parissa tanssijoina, koreografeina ja pedagogeina ja työstävät tällä hetkellä Minätila–tanssiteosta.

View Event →
Keskustelu: The (Im)Possibility of translating and publishing poems
Aug
27
3:00 AM03:00

Keskustelu: The (Im)Possibility of translating and publishing poems

Su 27.8. klo 15-16

Mukana keskustelussa runouden kääntämisestä ovat kustannustoimittaja Daniela Seel (kookbooks), runoilija ja kääntäjä Matthias Göritz ja kääntäjä Jukka-Pekka Pajunen. Keskustelua johdattelee Kimmo Kallio (Poesia).

Yhteistyössä: Goethe-Institut Finnland

View Event →
Runokuuklubi
Aug
26
to Aug 27

Runokuuklubi

  • Kansallisteatterin Lavaklubi (map)
  • Google Calendar ICS

La 26.8. klo 18-23

Pysähdy Runokuuklubilla toisiinsa kietoutuvien runouden, musiikin, tanssi- ja äänitaiteen äärelle.

Intiimin illan juontavat Elina Tervonen ja Kati Aakkonen.

***

OHJELMA:

18.30–19 Janne-Camilla Lyster & Anni Kaila: Love I-III

Love I-III on tanssiteos ja koreografinen runoelma, jossa tanssi ja runo jakavat lavan ja tukevat toisiaan. Janne-Camilla Lysterin tekstit toimivat käsikirjoituksena Anni Kailan tanssille, joka tutkii, tunnustelee, rajaa ja ruumiillistaa rakkautta. Tanssi tuo runon kielen ja muodon tilaan, antaa runolle painon ja sitoo sen aikaan. Runo taas herättää ja herkistää tanssivan kehon ja auttaa luomaan ja lukemaan abstraktia liikettä uudella tavalla.

19-19.30 One Thousand Project: The Body is a Prayer

The Body is a Prayer on Runokuun päävieraiden liikkeellinen runoteos. One Thousand Project on kahden taiteilijan, Francesca Willow’n ja Madison Mae Parkerin kollektiivi. Francesca on esiintymistaiteilija, joka käyttää liikkeensä lähtökohtana Madisonin runoutta. Yhdessä he pyrkivät luomaan tilan, jossa yleisön on aktiivisesti osallistuttava esityksen synnyttämään dialogiin. Francescan ja Madisonin työ koskettaa sitä pimeyttä, jonka jokainen meistä voi löytää sisältään ja ylittää oman ihmisyytensä voimalla.

20-20.15 Mari Laaksonen: Valitse hetki

”Valitse hetki” analysoi melankoliaa, jota yritetään paeta.
Eskapismi suuntautuu avaruuden rauhaa ja hiljaisuuteen, mutta ajautuu hajoamisvaaraan jo alkumetreillä historian ja metaforien eläessä omaa elämäänsä. Avaruuskoira Laika kuolee sydänkohtaukseen. Voyagerin kantama viesti on yhtäaikaa väkivaltainen ja mieletön. Eivätkä Lars Von Trierin, Antoine de Saint-Exupéryn ja Tarkovskyn taivaankappaleilta löydy lepoa, kun jokainen filosofia sisältää oman tuhonsa semantiikan.

Rakkauttakaan unohtamatta. Sillä kaiken jälkeenkin näyttäisi sinisen planeetan melankolia muistuttavan paitsi B612:n yksinäisyyttä, myös huolenpitoa. Voyager kantaa tähtien väliseen pimeyteen mykällä lp-levyllään paitsi junien kolinaa, myös sydämensykettä, naurua ja suudelmia.

Teos yhdistää runoelmaan äänitaidetta. Teoksen äänimaiseman on valmistunut irlantilaisen äänitaiteilija Frankie Shannon kanssa.

20.15-20.30 Mathias Göritz

Runokuun vieras, saksalainen palkittu runoilija Matthias Göritz esittää tekstejään.

21-21.45 Nivelet

Nivelet-trio, eli Outi-Illuusia Parviainen (runot/laulu), Masi Hukari (kitara, puhaltimet, perkussiot) ja Sergio Castrillón (sello) tulkitsevat Parviaisen uuden runokokoelman tekstejä. Meren nivelet (Aviador, 2017) julkaistaan 26.8.

22.15 Runoen

Runoen elämänmakuinen ja persoonallinen yhtye, jonka ohjelmisto koostuu lyyrisistä melodioista, letkeistä rytmeistä ja tunteikkaista tulkinnoista. Yhtyeen uusissa pop/jazz/folk -henkisissä sävelmissä tunnettujen runoilijoiden (mm. A.Kivi, E. Leino, U. Kailas, E. Södergran) runot ovat saaneet uuden elämän. Suurin osa sävellyksistä on pianisti Juha Granlundin käsialaa. Yhtyeen jäsenet ovat työstäneet kappaleita yhdessä. Solisti Jenni Rothin vahvat tulkinnat tuovat runot osaksi tätä päivää.

Jenni Roth (laulu & saksofoni), Juha Granlund (piano), Jatta Pihlajaniemi (huilu & laulu), Esa Hiltunen (rummut & laulu), Tero Siitonen (basso).

***

Yhteistyössä: Aviador Kustannus, Goethe-Institut Finnland, Kulttuuritehdas Korjaamo, Stage-festari, Yhdysvaltain suurlähetystö

 

View Event →
U so welcome
Aug
26
9:00 PM21:00

U so welcome

26.8. klo 21-21.20

"U so welcome" -performanssi opastaa sinua löytämään elämäsi rakkauden. Esitys on tekstistä ja äänestä rakennettu rakkauden työkalu, hienovaraista sydänkirurgiaa, joka käsittelee osallistujan syvimpiä kaipauksia. Oletko valmis? Oletko valmis tapaamaan Toisen? Oletko valmis toivottamaan tervetulleeksi ihmisen, joka ei ole elämässäsi satunnainen turisti eikä vastustaja, vaan - rakastaja?

Esityksessä kuullaan  Agnese Krivaden runoutta ja äänitaiteilija Labais Dāman konemusiikkia. Kesto 20 minuuttia.

Agnese Krivade performanssista: ”Työskentelen ajatuksien ja suggestioiden kanssa. Kutsuin itseäni runoilijaksi, mutta olen nykyisin enemmän kiinnostunut uusista todellisuuksista mieluummin kuin yksittäisistä kauneuden teoista. Käytän enimmäkseen tekstiä, mutta myös liikettä, meditaatiota, tilaa, musiikkia ja ääntä"

Labais Dāma taiteestaan: ”Labais Dāma on kokeellinen musiikkiprojekti Latviasta. Olen kotonani epärytmikkäiden äänien ja kontra-intuitiivisen musiikin tekniikkojen parissa. Yritän välttää kaikin keinoin perinteisen musiikin tekemisen tapoja.”

Yhteistyössä: Stage

View Event →
Työpaja: Rakas eläin
Aug
26
1:00 PM13:00

Työpaja: Rakas eläin

La 26.8. klo 13-16

Miten kirjoittaa ei-inhimillisestä? Voiko ihmisten kielellä kirjoittaa eläinten kokemuksesta? Eläimet ovat ovat lemmikkejä ja seuralaisia. Niiden avulla on rakennettu kaupunkeja, me rakastamme niitä, me syömme niitä, mutta osaammeko kirjoittaa niistä?

Työpajassa pohditaan yhdessä, millaisia eläimiä kirjoitettu kieli tuottaa. Työpajan aiheeseen virittäydytään katsomalla kaksi videoteusta: Aura of Place d’Armes (Johanna Eliisa Laitanen & Liinu Grönlund, 2010) ja It could have been (Liinu Grönlund, 2017). Grönlund ja Laitanen ovat kuvataiteilijoita, jotka ovat usein käsitelleet teoksissaan ihmisen ja luonnon suhdetta. Elokuvien jälkeen ryhdytään kirjoittaen tutkiskelemaan kielen mahdollisuutta kuvata eläintä, lajeja ja ei-inhimillisen olemisen tapoja. Työpajan aikana jokainen tuottaa oman aiheeseen liittyvän runon / tekstitaideteoksen. Työpajassa on tarjolla materiaalia osallistujien käyttöön, mutta mukanaan saa myös tuoda omaa aiheeseen liittyvää materiaalia.

Työpajan vetää tutkija ja kirjoittaja Mariia Niskavaara (FM), joka omissa töissään tarkastelee ei-inhimillisen eläimen esittämisen keinoja. Työpajaan ilmoittaudutaan 24.8. mennessä suoraan ohjaajalle osoitteeseen mariia.niskavaara[at]gmail.com.

View Event →
Työpaja: Lavarunoutta liveksi!
Aug
26
to Aug 28

Työpaja: Lavarunoutta liveksi!

La 26.8. klo 12-15
Su 27.8. klo 14-16.30

Kaksipäiväisessä työpajassa kirjoitamme omia runoja Kiasman ARS17-näyttelystä inspiroituen, esitämme itse tekstimme ja kuvaamme esityksemme, jotka lähetämme pajan aikana internetiin (Instagram, Facebook, muut somekanavat).

Tuothan mukanasi videokuvaamiseen soveltuvan älypuhelimen. Voit myös tuoda valmiita tekstiaihioita, jos haluat. Työpajassa saat vinkkejä ja harjoitusta kirjoittamiseen, kuvaamiseen ja esiintymiseen.

Työpajan vetää lavarunoilija, esitystaiteilija Outi-Illuusia Parviainen. Ilmoittaudu sähköpostitse suoraan vetäjälle: outi.illuusia(at)gmail.com

Yhteistyössä: Kiasma

View Event →
Lasten Runokuun lukuseikkailu
Aug
26
12:00 PM12:00

Lasten Runokuun lukuseikkailu

La 26.8. klo 12-15

Runokuun ja Suuren lukuseikkailun yhteinen tapahtuma kutsuu Annantalolle nauttimaan festivaalitunnelmasta, kirjapiknikistä sekä innostavasta ohjelmasta ja työpajoista. Samalla Annantalolla on mahdollista tutustua myös Pikku kakkosen juhlavuoden näyttelyyn ja nauttia Syödään yhdessä -ruokakojujen annista. 

Yhteistyössä: Annantalo, Lukukeskus, Sydkustens ordkonstskola, Gigglebug, Syödään yhdessä, Suomen PEN
 

Nonstop-ohjelma

Naamaralli
12-15

Pistäydy pelaamaan Naamarallia! TV:stä tutun Kikattavan Kakkiaisen Naamaralli on hassuttelupeli lapsille ja aikuisille. Tavoitteena on matkia animaatiohahmojen ilmeitä ja tunnetiloja. Tervetuloa pelaamaan ja testaamaan kuka on perheesi paras naaman vääntelijä! Saat pelin jälkeen muistoksi postikortin omista ilmeistäsi._

Työpaja: Kaveriketju
12-15

Sarjakuvakeskuksen työpajassa saa piirtää oman hahmon, jolle keksitään oma ystävällinen voimalause. Hahmot kiinnitetään käsistään kiinni ketjuksi. Muistoksi voi piirtää sarjakuvan, jossa hahmo käyttää voimalausettaan. Paja on suunnattu noin 4-14 -vuotiaille, se on maksuton ja kaikille avoin. 

Työpajan ohjaa Hannele Richert.

Työpaja: Elovinkkaus
12-15

Elovinkkaus-työpajassa lapset ja vanhemmat pääsevät sanataiteilemaan yhdessä kohti onnellista elämää. Työpajassa luodaan perheen karttoja, joilla hahmotetaan menneen ja tulevan mutkia, yhtymäkohtia ja seikkailuja. Lisäksi lapset ja aikuiset saavat tilaisuuden tarjota toisillaan vinkkejä elämän varrelle. Minkälaisia elämänohjeita sinä antaisit vanhempana lapsillesi tai itsellesi lapsena? Miten lapsesi neuvovat ja rohkaisevat sinua kohti onnellista elämää? Kaikki innokkaat lapset ja vanhemmat ovat tervetulleita työpajaan kirjoitustaidoista riippumatta.

Työpajan ohjaa sanataide- ja kirjallisuusohjaaja Jenni Hurmerinta, joka on tehnyt sanataidetyötä vuosien ajan eri-ikäisten ihmisten kanssa vauvoista vanhempiin sekä isoisovanhempiin.

13-14.30 Työpaja: Hurdan är en god vän? Millainen on hyvä ystävä?

Vi skapar fantasifulla djurkompisar. 4-9-vuotiaille suunnatussa työpajassa luomme mielikuvituksellisia eläinystäviä. Työpajan ohjaavat Maija Ottelin ja Iréne Poutanen.

Työpajat

Vauvojen lorupaja
klo 12.30, 13.30 ja 14.30

Lorupajassa loruttelemme ja leikimme perinteisten ja uudempien lastenrunojen tahtiin. Iloisissa loruleikeissä käymme läpi vauvan kehon päästä varpaisiin. Mukana on myös rauhallisempia loruja, jotka sopivat vauvan ensimmäisiksi iltasaduiksi, osaksi iltarutiineja. Lorupaja on suunnattu 0–12 kk ikäisille yhdessä vanhemman tai muun aikuisen kanssa. Lorupajan kesto on noin puoli tuntia.

Lorupajan ohjaa Anna-Liisa Ahokumpu.

Koko perheen satujooga
klo 12 ja 14

Satujooga-harjoituksessa koko perhe pääsee tutustumaan joogaan ja matkaamaan itsessään joogasadun keinoin. Noin puolen tunnin mittainen harjoitus sopii 3-11-vuotiaille vanhempineen. Eikä huolta! Ne, jotka luulevat olevansa liian vanhoja saduille, voidaan harjoituksen aluksi taikoa hiukan nuoremmiksi.

Satujoogan ohjaa tuottaja ja lastenjoogaohjaaja (Barnyoga.com) Veera Koivaara.

Keppihevosratsastunti

Tea Teräväinen pitää kolme 20 minuuttia kestävää kepparituntia. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita ja tunnit ovat suunnattu kaiken ikäisille. Tuo oma keppari mukana.

13.30 estetunti

14.00 estetunti

14.30 toivetunti


Ulkolavan ohjelma

Klo 12 Pikku kakkosesta tutun Tuomo Rannankarin konsertti

Klo 13 Wilson Kirvan satutuokio

Klo 14 Suomen PEN:in kaksikielinen tarinahetki, jossa esiintyvät kirjailijat Salla Simukka, Jukka Laajarinne, Minna Lindeberg ja Malin Kivelä.

 

Ohjelman juontavat Tuija Rantalainen ja Vahtikoira Veikko

Veikko hurmaa lapset sekä aikuiset koiramaisella veikeydellään ja jutustelujen lomassa lapset saavat olla mukana Tuija Rantalaisen hauskoissa laululeikeissä. Saattaapa Veikolla olla mukana myös eksoottinen saha-instrumenttikin. Laululeikkien sävelistä ja sanoituksista vastavat Tuija Rantalaisen lisäksi mm. runoilijat Anja Erämaja ja Ilpo Tiihonen. 

Vahtikoira Veikko (Veini Nupponen), juonnot ja laulu
Tuija Rantalainen, laulu, piano ja haitari 


Kuva: Anne Vasko

View Event →
Idän Open Mic
Aug
25
8:30 PM20:30

Idän Open Mic

Pe 25.8. klo 20-23

Idän Open Mic on lavarunousklubi Itiksessä. Tule paikalle esittämään runojasi, biisejäsi tai räp-lyriikkaa - tai muuten vain nauttimaan tunnelmasta.

Illan lämmittelijöinä esiintyvät Hursti & Häkkilä.

Illan juontaa Emma Jäntti.

Narikka 2,50 €

Yhteistyössä: Helsinki Poetry Connection

View Event →
Pinokkio-klubi
Aug
25
7:00 PM19:00

Pinokkio-klubi

Pe 25.8. klo 19-21

Pinokkio-tarinankerrontaklubilla kuullaan erilaisia rakkaudentunnustuksia ja tositarinoita rakkaudesta. Lavalle nousevat silloin dramaturgi Asta Honkamaa, toimittaja Kimmo Oksanen, kirjailija Sinikka Vuola, opettaja ja Bluestocking-bloggari Minja Koskela, toimittaja Susani Mahadura, aivotutkija Minna Huotilainen sekä juristi Totti Brunila.  Illan juontavat Inna Perheentupa ja Saana Uosukainen.

Pinokkio-klubi tuo erilaiset ihmiset, ammattilaistarinankertojat ja amatöörit, elävän yleisön eteen jakamaan todellisuuteen pohjaavat kertomuksensa, joita saa kuitenkin värittää. Tarinat voivat yhtä hyvin itkettää, naurattaa, hämmentää tai mietityttää.

 

View Event →
Villit peurat
Aug
25
6:00 PM18:00

Villit peurat

Pe 25.8. klo 18-19

Villit peurat -esityksessä Aulikki Oksanen lausuu omia runojaan ja Antti Halonen soittaa sahaa. Runo ja musiikki kohtaavat yllättävässä äänimaisemassa aiheinaan rakkaus, aika, maailmantila, metsät, myytit ja villieläimet.

Yhteistyössä: Vuotalo

View Event →
Oratorion avoin julkistamisjuhla
Aug
25
5:00 PM17:00

Oratorion avoin julkistamisjuhla

Pe 25.8. klo 17-19

Oratorio-taideteoksen julkistamisjuhlassa työpari Antti Nykyri ja Saila Susiluoto esittelevät Oratorion, soittavat näytteitä ja kertovat työprosessista. Illan aikana kuullaan myös rento paneelikeskustelu kaupunkikokemuksesta, kaupungin ja tilan vaikutuksesta taiteeseen. Nykyrin ja Susiluodon kanssa keskustelemassa on runoilija Veera Antsalo, jonka runoa ja musiikkia yhdistävä "Pölyfonia" esitettiin viime syksynä. Keskustelun vetää runoilija Mikael Brygger.

Äänitaiteilija Antti Nykyrin ja runoilija Saila Susiluodon toteuttama Oratorio on laajuudessaan ainutlaatuinen kaupunkirunoelma: se on Helsingin kahdeksaan eri paikkaan sijoittuva auditiivinen taideteos joka yhdistää runoa, ääntä ja musiikkia. Oratorio tuo esiin kaupungin kuviteltuja ja olemassa olevia kerrostumia, ja luo kuulijalle oman, intiimin kaupunkitilan. Oratorio sisältää yli 60 Susiluodon uutta runoa ja on kuunneltavissa ilmaiseksi web-sivustolta, matkapuhelimen ja kuulokkeiden avulla.

 

View Event →
Elokuva: Howl
Aug
24
9:00 PM21:00

Elokuva: Howl

To 24.8. klo 19-21

Rob Epsteinin ja Jeffrey Friemanin dokufiktiossa Howl – Huuto (2010) on aiheena Allen Ginsbergin tunnetuin, vuonna 1955 valmistunut runo. Elokuva koostuu itse runosta, runon poikimien oikeusjuttujen käsittelystä, sekä Ginsbergin lapsuusmuistoista. Kronologista kerrontaa rikkova elokuva käyttää hyväkseen erilaisia kerrontatekniikoita, kuten mustavalkoisia ja värillisiä jaksoja sekä runoa kuvittavia animaatiota.

Runokuun aikana esitettävän näytöksen alustaa esseisti Silvia Hosseini.

Liput Orionin nettikaupasta: 6,5 € (normaalihinta) / 5 € (klubikortilla) / 3 € (alle 12-vuotiaat).

Yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI)

View Event →
Queer Poetry Jam
Aug
24
8:15 PM20:15

Queer Poetry Jam

To 24.8. klo 20.15-00

"Oman identiteetin näkyväksi tekemiseen
tarvitaan sanoja"

Helsinki Poetry Connection järjestää jo toistamiseen yleisörynnistyksen aikaansaaneen Queer Poetry Jam -illan. Tällä kertaa tilaisuudessa esiintyy taiteen tekijöitä, joille queer on osa aineistoa tai identiteettiä. Erityisen suuren huomion saa myös open mic -osuus, jonne toivotamme lukemaan, laulamaan ja/tai räppäämään aiheeseen tavalla tai toisella liittyvillä teksteillä! Osallistumisohjeet Queer open mic -osioon alempana.

Lavalle nousevat lavarunoilija, koomikko ja klovni Nihkee Akka sekä kirjailija Leena Parkkinen. Illan musiikista vastaa Ninni Forever Band ja levyjä pyörittää Käpylän Lippakioskin pyörittäjänäkin tunnettu DJ Kehittyvien maakuntien Suomi, joka lupaa tuoda iltaan hienhajuista ja notkahtelevaa bluesia ja punkkia.

Illan juontavat runoilijat Aura Nurmi ja Roope Hattu.

Osallistu Queer open mic -osuuteen lähettämällä ennakkoilmoittautuminen sähköpostiin aura.kanerva@gmail.com , ilmoittautuminen päättyy 23.8 klo 22.00. Ennakkoilmoittautumisia otetaan vastaan kymmenisen kappaletta. Myös illalla paikan päällä voi ilmoittautua joko Aura Nurmelle tai Roope Hatulle. Illassa otetaan ilmoittautumisia 5-7 kappaletta suosiosta riippuen. Ihanneaika esitykselle on 5min.

Yhteistyössä: Helsinki Poetry Connection, Suomen PEN

Kuva: Konsta Prusi

View Event →
Taiteiden yön toiverunoilta
Aug
24
6:00 PM18:00

Taiteiden yön toiverunoilta

To 24.8. klo 18-19.30

Jo yli kaksikymmentä vuotta järjestetyissä Taiteiden yön toiverunoilloissa Kansallisteatterin näyttelijät heittäytyvät yleisön toivomien tekstien vietäväksi, ja jokainen ilta on yllätyksiä täynnä. Runotoiveet kerrotaan paikan päällä. Yleisö voi tuoda oman lempirunonsa mukanaan tai tuoda itse kirjoittamansa runon näyttelijöiden tulkittavaksi.

Yhteistyössä: Kansallisteatteri

View Event →
Runoilijan vastaanotto
Aug
24
5:00 PM17:00

Runoilijan vastaanotto

To 24.8. klo 17-19.30

Tule Runoilijan vastaanotolle yksin, rakkaasi tai ystäväsi kanssa! Vastaanottoon kuuluu lyhyt tutustuminen, jonka jälkeen runoilija kirjoittaa vieraalle oman runon.
Tapaaminen kestää 15-20 minuuttia, ja runonsa vieras saa tapaamisen loputtua. Monille kävijöille vastaanotto on ollut koskettava kokemus, joka saa tunteet pintaan ja herättää nukkuvia ajatuksia. Tulijoita on aina ollut enemmän kuin vastaanotolla aikoja.

Vastaanottoa pitää runoilija Outi-Illuusia Parviainen

Yhteistyössä: Hotelli- ja ravintolamuseo, Rakkauden tiloja.

View Event →
Lemmenloitsut
Aug
24
to Aug 26

Lemmenloitsut

  • Kulttuuritehdas Korjaamo (map)
  • Google Calendar ICS

To 24.8. klo 17-21
Pe 25.8. klo 17-21
La 26.8. klo 17-21

Ryppyjä rakkaudessa? Kokeile sanojen voimaa! Lemmenloitsut-kojusta kuka tahansa voi tilata kalevalamittaisen loitsurunon rakkauselämänsä parantamiseksi. Kuva- ja sanataiteilija Suvi Nurmen kirjoittamista loitsuista saa avun niin sydänsuruihin, tosirakkauden löytämiseen, hankalan exän karkottamiseen kuin pitkän parisuhteen lujittamiseenkin, eikä seksiseuran toivomistakaan tarvitse ujostella. Mikäli valmiista aiheista ei löydy sopivaa, kojusta saa täytettäväkseen lomakkeen, jolla voi tilata yksilöllisen mittatilausloitsun juuri omiin tarpeisiinsa.

Valmiit loitsut 5 euroa kappale, mittatilausloitsu 15 euroa.

View Event →
Rakkaudesta - sanasto tuleville vuosikymmenille
Aug
24
5:00 PM17:00

Rakkaudesta - sanasto tuleville vuosikymmenille

To 24.8. klo 17-19

Kävelyesitys hiljentyy tarkastelemaan ihmisen ja luonnon suhdetta. Suomalaiset runoilijat ja kirjailijat ovat luoneet sanaston, jonka avulla teos tutkii alueita, jotka tässä hetkessä ja tulevaisuudessa ovat vielä nimeämättömiä. Kävelyn aikana seurataan myös taikinamaailman syntymistä jonglöörin käsissä, ritari Anteeksin viestejä tulevaisuuteen sekä toivon syttymistä.

Esitystä valmistavaan työryhmään kuuluvat äänisuunnittelija Johannes Vartola, näyttelijä Joona Lindberg, jonglööri Heikki Tolin, kirjailija Emma Puikkonen sekä näyttelijä Minna Haapasalo. Työryhmä on keskustellut prosessin aikana useiden tutkijoiden kanssa utopian ja ilmastonmuutoksen aiheista (mm. ympäristöfilosofi Elisa Aaltola, neurofilosofi Valtteri Arstila, ilmastonmuutoksen sopeutumisen tutkija Atte Harjanne, ympäristöteologi Panu Pihkala, kulttuurihistorioitsija Kalle Pihlainen.)

Tekstit: Laura Gustafsson, Pauliina Haasjoki, Matias Riikonen, Jukka Viikilä, työryhmä.

Kävelyesitys on osa pidempää esityksen valmistusprosessia, jonka lopullinen ensi-ilta on syksyllä 2018.

Paikka: Matinkaaren silta, Arabianrannasta kohti Pornaistenniemeä ja Lammassaarta kulkeva kävelysilta. Tapaamispaikka sillan Lammassaaren puoleisessa päädyssä.

Kävelyreitin kesto on noin 45 minuuttia ja reitille lähdetään pienemmissä ryhmissä. Ilmoittaudu etukäteen niin saat tietää oman lähtöaikasi: ilmoittautumiset(at)nuorenvoimanliitto.fi

Jos sinulla on oma älypuhelin, ota se mukaan. Jos ei, saat soittimen lainaan. Teoksen aikana tehdään kävelyretki luonnossa. Teos ei ole esteetön. Teos on suunnattu aikuisille.

View Event →
Keskustelu: Kerrottu rakkaus
Aug
24
4:00 PM16:00

Keskustelu: Kerrottu rakkaus

Torstai 24.8. klo 16-17.30

Hiljattain eronnut kertoo, miten päättynyt rakkaus muutti lopun elämän. Elokuvat ja tv-sarjat toistavat käsitystä salamarakastumisesta. Eron hetkellä ”syy on minussa”, vaikka rakkaudesta on hiljalleen tullut itsetuntemusprojekti, jossa on koko ajan kyse minusta.

Harvan ilmiön kohdalla voi yhtä perustellusti kysyä, jäljitteleekö kertomus elämää vai elämä kertomusta, kuin rakakuden ollessa puheenaiheena. Kerrotussa rakkaudessa toistuvat usein samat ajatukset käännekohdista, elämän muuttumisesta kertaheitolla ja itsen täydellistymisestä toisen avulla. Samaan aikaan rakkautta pidetään jonain mystisenä. Sitä ei voi selittää ja se vain tempaisee mukaansa.

Vastaväittäjiä ja kriitikoitakin löytyy. Etenkin viimeaikainen keskustelu on halunnut murtautua myyttien tuolle puolen. Rakkautta voi yrittää määritellä. Populaarikulttuurin keinoja ja luomia odotuksia voidaan paljastaa. Tässä keskustelussa on tarkoitus paneutua niin rakkauden yhteiskunnallisiin merkityksiin kuin itsetuntemusprojektien ongelmiin. Kerrottua rakkautta voi haastaa runossa: huumorin, populaarikulttuurin keinojen paljastamisen, äänteellisyyden ja tekstin materiaalisuuden kautta.

Kerrotusta rakkaudesta, sen tenhosta, vaaroista ja haastajista ovat keskustelemassa kirjoittaja ja kääntäjä Elina Halttunen-Riikonen, joka on suomentanut bell hooksin Rakkaus muuttaa kaiken -kirjan, runoilija Anja Erämaja (mm. Ehkä liioittelen vähän (2016), Töölönlahti (2013), Kuuluuko tämä teille (2009), joka myös esittää muutaman runon keskustelun lomassa, sekä toimittaja ja kirjailija Asta Leppä, jolta on ilmestynyt hiljattain esseeteos Voittajien varjot. Keskustelun juontaa kirjallisuustieteen ja teologian opiskelija Ville Hämäläinen.

Keskustelu järjestetään yhteistyössä filosofisen aikakauslehden niin & näin kanssa.

 

View Event →
Nuoren Voiman ja Tuli&Savun romanssi
Aug
23
7:00 PM19:00

Nuoren Voiman ja Tuli&Savun romanssi

Ke 23.8. klo 19-23

Runouslehti Tuli&Savun ja Nuoren Voiman runoustiimin järjestämällä klubilla juhlitaan Nuoren Voiman uunituoretta Kulissit-numeroa Tuli&Savun keväisen Romantiikka?-lehden hengessä. Luvassa on veretseisauttavia tunne-elämyksiä, poikkitaiteellisia neronleimauksia sekä mietteliästä patsastelua nykyajan raunioilla. Kulisseista nousee moninainen esiintyjäkaarti, johon kuuluu myös vereksiä voimia, kolme Nuoren Voiman runousdebytanttia.

Esiintymässä:

Juha Kulmala & Diodissa soittavat Otso Helasvuo (basso) ja Pekka Tolonen (koskettimet, kitara, elektroniset rytmit ja härpäkkeet). Juha Kulmala lukee runojaan. Musiikissa siirtyillään improvisaation ja intuition vieminä funkista kuulaaseen friihin, jälkipunk-bossanovasta elokuvalliseen pörinään. Kokoonpano on tehnyt muutamia keikkoja viimeisen vuoden aikana. Tolonen ja Helasvuo ovat jo vuosia soittaneet myös runoilijoiden säestämiseen erikoistuneessa turkulaisessa Säkeet-orkesterissa.

Roope Hattu kirjoittaa tekstejä maailmasta, jossa dystooppisuus on yksi vallitsevista elementeistä luonnon, feminismin, rakkauden ja inhon kanssa. Esityksissään hän säestää runonsa rikkinäisillä, mutta vielä ääniä tuottavilla soittimilla.

Artemis Kelosaari on turkulaistunut sanojen sekatyöläinen ja myöhempien aikojen romantikko, myös dekadenssin käveleväksi kliseeksi nimitelty. Hänen runojaan ja novellejaan on julkaistu antologioissa ja pienlehdissä, ja hänen miesrakkaudentäyteinen esikoisromaaninsa Omenatarha ilmestyy tänä vuonna Kustantamo Helmivyöltä.

Tunsimme toisiammme kokoaa minimalistisen liikkeen ja runon välittämiä, riisuttuja havaintoja modernista suhteesta rakkauteen, itseen toisena ja toiseen itsessä. Esitys purkaa rakkauden muotoja elementeiksi, pelkistetyiksi ajatusviivoiksi ja tunnekoodeiksi, joiden kautta sanoitetaan toisen tavoittelun, ohittamisen, kaipuun ja toiseen liittymisen dynamiikkaa. Runot/äänet: Katri Helmi Maria, tanssi: Minttu Pietilä.

Ihmissyöjän ystävät on proosabändi. Tänä vuonna se on nielaissut lyriikakseen Marjo Niemen elokuussa julkaistavan romaanin Kaikkien menetysten äiti. Bändiin kuuluvat Pirita Tiusanen (saksofoni), Jarkko Tiusanen (koneet ja kitara), sekä Marjo Niemi (laulu).

View Event →
Monta-kollektiivi: Runoja sukupuolen moninaisuudesta
Aug
23
6:00 PM18:00

Monta-kollektiivi: Runoja sukupuolen moninaisuudesta

Ke 23.8. klo 18-22

Sukupuolen moninaisuutta on aina ollut ja tulee aina olemaan. Sukupuolen moninaisuuden kysymyksiä on alettu laajemmin esittää ja pohtia myös Suomessa. Tasa-arvoinen avioliittolaki ja translain uudistusvaatimukset ovat tehneet aiheista koko ajan tunnetumpia. Sukupuoli ymmärretään länsimaisessa kulttuurissa yhä ahtaan kaksijakoisen mies–nainen -jaon kautta, mikä johtaa ihmisten luokitteluun miehiksi ja naisiksi. Kaksijakoinen käsitys kaventaa identiteettien ja ilmaisun kirjoa ja tekee samalla valtavan ihmisjoukon kokemuksista näkymättömiä. Monitaiteinen klubi on monien sukupuolen ilmaisutapojen puheenvuoro, juhlistus ja näkyväksi tekemisen tapa. Illassa yhdistyvät runous, burleski ja musiikki. Esillä on myös aihepiiriin liittyvää julkaistua runoutta Suomesta ja maailmalta. Djt soittavat musiikkia sukupuolen moninaisuutta käsitteleviltä muusikoilta.

Esiintymässä ovat Hanna Storm, Ruka Toivonen, Varjova ja DJt Tiina Tyrni & Taiska Tikaram. Illan päättää open mic, johon jokainen on tervetullut esittämään sukupuolen moninaisuutta käsittelevää runoutta, proosaa tai musiikkia, ei genrerajoituksia. Esitettävä materiaali voi olla omaa tai esimerkiksi julkaistua kirjallisuutta. Open micissa voi myös mainostaa aihepiiriin liittyviä projekteja, kirjoja, musiikkia, kuvataidetta ja niin edelleen. Jokaista esiintyjää kannustetaan ja kuunnellaan, tervetuloa! <3 Ilmoittautuminen tapahtuu paikan päällä ja kutakin esiintyjään kohden esiintymisaikaa on noin 5 minuuttia.

Klubin järjestää Monta-kollektiivi. Monta-kollektiivi tekee Nihil Interit ry:lle hanketta, jossa tarkastellaan sukupuolen moninaisuutta runouden kautta sekä yhdessä muiden taiteenlajien kanssa. Montaan kuuluu runoilijoita, kuvataiteilijoita ja esitystaiteilijoita.

Tapahtuma on ikärajaton ja päihteetön. Kolo on vanha liiketila eikä ikävä kyllä ole esteetön. Rakennus sijaitsee loivassa mäessä. Sisäänkäynnillä kaksi kynnystä, toinen 2 cm, toinen 3,5 cm (7 cm syvä). Vapaaehtoisemme auttavat mielellään kynnysten yli. WC: kaksi 57 cm leveää oviaukkoa, molemmissa kynnykset. Korkeampi 5 cm korkea, 7 cm syvä.

Tapahtuman kuva: Maija Käyhkö

View Event →
Queerit runotreffit
Aug
23
6:00 PM18:00

Queerit runotreffit

Valitettavasti runotreffit on jouduttu perumaan.

Ke 23.8. klo 18-20

Runotreffeillä tutustutaan toisiin ihmisiin ja ystävystytään queer-henkisessä ilmapiirissä. 7 minuutin mittaisilla treffeillä saat kertoa treffikumppanille itsestäsi valitsemasi runon avulla.  Vetäjänä runotreffejä luotsannut toimittaja Minna Joenniemi.

Ilmoittautumiset sähköpostitse ilmoittautumiset(at)nuorenvoimanliitto.fi tai puhelimitse numeroon 09 628 966 keskiviikkoon 16.8. mennessä.

Saat tarkemmat ohjeet ilmoittautuessasi.    

Yhteistyössä: Kulttuurikeskus Stoa 

View Event →
Keho aina tottuu uuteen
Aug
23
5:00 PM17:00

Keho aina tottuu uuteen

Ke 23.8. klo 17-18.30

Keho aina tottuu uuteen on Veera Ojolan ja Ümit Bedretdinin spokenword-esitys, jonka lähtökohtana ovat olleet uteliaisuus sekä halu kokeilla jotakin kummallekin esiintyjälle uutta. Spoken word ja musiikki pyrkivät vuorovaikuttamaan toistensa kanssa vapaasti ja rakentamaan näin yhteisen maailman. 

Ennen esitystä klo 17-18 Vantaan kaupunginmuseon Tunteiden kiitotiellä -näyttelyn opas on paikalla ja keskustelee yleisön kanssa vantaalaista rakkautta käsittelevästä näyttelystä. Näyttely on osa Rakkauden tiloja -hanketta.

Yhteistyössä: Vantaan kaupunginmuseo, Rakkauden tiloja

View Event →
Keskustelu: Runo rakastaa eli monitaiteisuudesta
Aug
23
5:00 PM17:00

Keskustelu: Runo rakastaa eli monitaiteisuudesta

Ke 23.8. klo 18-19

Keskustelussa pohditaan, miten runous yhdistyy muihin taiteenlajeihin ja miten runous vaikuttaa niissä. Runokuun teeman mukaisesti aihetta kehystää ajatus rakkaudesta runon ja muun taiteen välillä. Rakkaus tuo taiteet yhteen, mutta suhde ei välttämättä rakennu ongelmattomasti.

Yhdistettynä vaikkapa kuvaan tai performanssiin runous muotoutuu uudenlaiseksi ilmaukseksi, joka tuo esiin omat erityiskysymyksensä:  millainen on taiteita yhdistävä prosessi, millaisia aiheita sen avulla voidaan käsitellä ja missä on sen paikka taidekentällä?

Kolmella keskustelijalla Alma Rajalalla, Jyrki Heikkisellä ja J. P. Sipilällä runous saa seurakseen visuaalisuuden ja äänen teatterin, sarjakuvan ja videon kautta. Keskustelua vetää Tuli&Savu-lehden päätoimittaja Vesa Rantama.

View Event →
Runotreffit eläkeläisille
Aug
23
3:00 PM15:00

Runotreffit eläkeläisille

Valitettavasti runotreffit on jouduttu perumaan.

Ke 23.8. klo 15-17

Etsitkö uutta ystävää jonka kanssa jakaa ilot, surut ja runot? Eläkeläisten ohjatuilla pikarunotreffeillä tutustaan treffikumppaniin itselle merkityksellisen runon kautta. Vetäjänä toimii runotreffejä luotsannut toimittaja Minna Joenniemi.

Ilmoittautumiset sähköpostitse ilmoittautumiset(at)nuorenvoimanliitto.fi tai puhelimitse numeroon 09 628 966 keskiviikkoon 20.8. mennessä.

Saat tarkemmat ohjeet ilmoittautuessasi.   

Yhteistyössä: Kulttuurikeskus Stoa

View Event →
Black Mödernismin Suuri 6-tuntinen Live 3D-Runouskeskustelu Twitterissä
Aug
23
3:00 PM15:00

Black Mödernismin Suuri 6-tuntinen Live 3D-Runouskeskustelu Twitterissä

Ke 23.8. klo 15-21
Twitter: #blackmodernism2017 #blackmodernism3D

black mödernism vie runouskeskustelun Twitteriin! 6-tuntisessa keskustelussa kokeillaan performanssin ja keskustelun rajoja ja yllytetään sen kestoa. Runouskeskustelua on Suomessa liian vähän, ja black mödernism haluaa osaltaan paikata tilannetta -- ei vähän kerrallaan, vaan paljon kerrallaan.

Keskusteluun otetaan uusi vieras mukaan tunnin välein. Vieraat koostuvat runoilijoista, kriitikoista ja lauluntekijöistä, ja keskustelussa määritellään nykyrunouden ja arvataan tulevaisuuden runouden tyylisuuntia. Performanssin ja keskustelun rajat mödernisoituvat, eikä aina voi olla varma, kumpi on kumpaa - ja kuka on 3D

View Event →