Runopuhelin
Aug
21
to Aug 27

Runopuhelin

21.8.-27.8.

Haluatko kuulla rumaa rakkautta runomuodossa?
Tarvitsetko esteettistä rakkausrunoa selkeyttämään oloasi?

Runopuhelin on festivaaliviikon ajan toimiva runon- ja rakkaudentäyteinen kuumalinja. Puhelinnumeroita on kaksi: valitse, kiinnostaako sinua ruma vai kaunis rakkaus, vai kenties molemmat. Soita, ja kuulet langan toisesta päästä rakkausrunon. Voit myös lausua oman rakkausrunosi muun kansan kuultavaksi puhelinvastaajaamme, äänimerkin jälkeen. Numerot julkistetaan Runokuun alkaessa.

Runopuhelin on poeettinen vastaus 2010-luvun teknologiaan hukkuville!

Runopuhelimeen vastaa Laaja-kollektiivi. He päivystävät livenä osana Art Goes Kapakan ohjelmaa:

Su 20.8. klo 17-20 Kitty's Public House
Ma 21.8. klo 17-20 Kaarna Bar & Keittiö
To 24.8. klo 17-20 Manala

Yhteistyössä: Art Goes Kapakka

View Event →
Runo-olkkarit
Aug
21
to Aug 27

Runo-olkkarit

21.8.-27.8.

Runokuun jokaisena päivänä nähdään runoilija olohuonekeikalla helsinkiläisessä kodissa. Yhdessä Giglen kanssa Runokuu on tuottanut ohjelmakokonaisuuden, jossa kuka tahansa voi varata kotiinsa keikan Gigle-palvelun kautta sillä ehdolla, että hän samalla avaa kotinsa ovet sopivaksi katsomalleen yleisömäärälle.

Seitsemän keikkaa seitsemässä kodissa tuo olohuoneisiin kaunista ja hurjaa esiintyvää runoutta, monitaiteista ilmaisua ja intensiivistä läsnäoloa. Nopeimmat voivat varata keikan kotiinsa vaikkapa Kontulaan tai Eiraan tai ilmoittautua haluamaansa esitykseen yleisöksi. Keikan järjestäminen ja siihen osallistuminen on kaikille osapuolille ilmaista. Keikkojen viemisellä ihmisten olohuoneisiin ja useisiin kaupunginosiin halutaan helpottaa kohtaamista ja yhteisöllisyyttä runoilijoiden ja yleisön, tutun ja vieraan, perheen ja maailman välillä. Mukana ovat Anja Erämaja, illmari, Matti Kangaskoski, Lyyti, Elsa TölliJukka Viikilä sekä yllätysesiintyjä.

Varauksen yhteydessä keikan varaaja voi määrittää kotiinsa mukavasti mahtuvan yleisön koon. Ilmoittautuminen yleisöksi alkaa Giglen sivuilla elokuun alussa. Keikkojen tarkka sijainti ja ajankohta ilmoitetaan vain kullekin keikalle ilmoittautuneille.

Nyt keikoille ilmoittauminen on avautunut sivulla gigleapp.com. Osallistujamäärä on rajoitettu, joten toimi nopeati. Tarkka osoite ilmoitetaan osallistujille.

Keikka-aikataulu

ANJA ERÄMAJA - - - - - - - - - - - TÄYNNÄ
Maanantai 21.8. klo 18.00
Oulunkylä
_Elämä, miten se pitäisi elää, ja kenen kanssa. Olen optimisti, olen vähän niin kuin kalassa. Moneen vuoteen ei ole napannut, mutta koskaan ei voitietää. _ Runoesitys. Saattaa sisältää laulua ja komiikkaa.

JUKKA VIIKILÄ
Tiistai 22.8. klo 18.00
Haaga
Runon ja proosan ääneenlukua.

ELSA TÖLLI
Keskiviikko 23.8. klo 19.00
Eira
Runokuu-festivaalien yhteydessä keikkailen lavarunoilijana, joka tuo puhuttua sanaa, runoutta sekä lavailmaisua välittömästi kuulijan koettavaksi. Joskus yhdistelen keikoillani myös videota sekä taustamusiikkia, mutta keskiössä on läsnäolon ja runouden synnyttämä intensiivinen hetki!

LYYTI
Torstai 24.8. klo 18.30
Kumpula
Lyytin musiikki on sisuksissa rämisevää runoelmapoppia, joka rakentuu havainnoista ja kuvitelmista. Lauluja pyristelystä ja pyrkimyksistä, eikä aina ihan salonkikelpoisista aiheista, mutta kaikki olisi voinut tapahtua. Lyyti esittää pianonsa kanssa lauluja, runoja ja jotain siltä väliltä.

MATTI KANGASKOSKI
Perjantai 25.8. klo 19.00
Pakila
Sanoja, ääntä ja performatiivisia elementtejä hyödyntävä esitykseni pohjautuu uusimpaan teokseeni Pääkalloneuvottelut. Siinä tarkastellaan inhimillisen kokemuksen rakentumista niin mielen kuin ruumiinkin kautta. Pääkalloneuvottelut purkaa olemisen perustekijöihinsä ja tutkailee, millaista leikkiä nämä perustekijät leikkivät aivan tavallisessa arjessa.

ILLMARI
Lauantai 26.8. klo 18.00
Käpylä
illmarin spoken word - show kulkee kaupunkitilojen, luonnonympäristöjen sekä tajunnallisten horisonttien halki. rento, hypnoottinen flow kuljettaa kuulijaa pitkin historiallisen, yhteiskunnallisen sekä henkilökohtaisen rajapintoja.

YLLLÄTYSRUNOILIJA
Sunnuntai 27.8. klo 18.00
Tapanila
Runokuun yllätysrunoilija paljastetaan myöhemmin. Varmaa on vain, että kovaa settiä ja hienoa runoutta on luvassa!

Keikoille on ilmainen sisäänpääsy

Yhteistyössä: Gigle

Kuva: Lyyti

View Event →
Oratorio
Aug
21
to Aug 28

Oratorio

25.-27.8.

Äänitaiteilija Antti Nykyrin ja runoilija Saila Susiluodon toteuttama Oratorio on laajuudessaan ainutlaatuinen kaupunkirunoelma: se on Helsingin kahdeksaan  eri paikkaan sijoittuva auditiivinen taideteos joka yhdistää runoa, ääntä ja musiikkia. Oratorio tuo esiin kaupungin kuviteltuja ja olemassa olevia kerrostumia, ja luo kuulijalle oman, intiimin kaupunkitilan. Oratorio sisältää yli 60 Susiluodon uutta runoa ja on kuunneltavissa ilmaiseksi web-sivustolta, matkapuhelimen ja kuulokkeiden avulla.                                      

Oratorio on pysyvä teos, tekijöidensä lahja kaikille kaupunkilaisille, sen tarkoitus on innostaa kuuntelun, kuvittelun ja kaupunkivaeltelun pariin. Oratorion osiot sijoittuvat Suomenlinnaan, Hietaniemen hautausmaalle, Lapinlahden sairaalan alueelle, Observatorion ulkopuolelle puistoon, Senaatintorille, Tuomiokirkkoon, Rautatientorille, sekä pitkälle metromatkalle Hakaniemestä Vuosaareen ja takaisin. Runot ovat saaneet inspiraationsa näistä paikoista, mutta eivät pysyttäydy niiden historiassa. Musiikki ja äänet tuottavat kaupunkitilaan uusia koettavia kerroksia, siltoja runouden, maiseman ja paikkojen välille.

Oratorio julkistetaan elokuussa 2017 osana Runokuun tapahtumaa. Hanketta ovat rahoittaneet Koneen säätiö, Kordelinin säätiö ja Valtion kirjallisuustoimikunta. Nykyri ja Susiluoto ovat aikaisemmin työskennelleet yhdessä Antikytheran, laajan iPad-runosovelluksen parissa.

View Event →
Se hiipuu tai sen tappaa
Aug
21
to Aug 27

Se hiipuu tai sen tappaa

21.-27.8.

Ma klo 15-18
Ti klo 15-18
To klo 16-19
Pe klo 16-19
La klo 16-19
Su klo 20-22 (Runokuun päätösjuhla)

monikanavainen installaatio
kesto n. 10 min, luuppi
Kaisa Karvinen ja Maria Saarikoski

Rakkaus on vain sanoja. Eikä niitä ole aina. Mitä rakkaudessa jätetään määrittelemättä. Kauanko rakkaus kestää? Miten se päättyy?

Pohdimme aihetta kahden kesken, me, Kaisa ja Maria. Tulimme tulokseen, että rakkautta on, mutta se on kovin vaikeaa. Parisuhde, kihlat, vihkivalat ja yhteen muutto tuntuvat omituisilta asioilta. Arkisuus voi paljastaa, että tarvitsemme toista. Parisuhteen, olemisen tai sen välisen voiman määrittely usein tappaa sen, mitä oltiin määrittelemässä. Miksi monia rakkauteen liittyviä asioita on niin vaikea muuttaa sanoiksi? Etsimme vastauksia anonyymillä verkkokyselyllä. 26 henkilöä vastasi meille.

Teoksessa tulkitsemme kyselyn vastauksia. Tarkastelemme erityisesti sitä, mitä asioita ja millaisissa paikoissa rakkautta on vaikea määritellä.

Teoksen teknisessä toteutuksessa ovat avustaneet Tommi Vasko ja Joonas Pehrsson.

View Event →
Runoja raiteilla
Aug
21
to Sep 3

Runoja raiteilla

  • HSL:n ja HKL:n liikennevälineet (map)
  • Google Calendar ICS

21.8.-3.9.

Runous hyppää kyytiin Helsingin metroihin ja raitiovaunuihin Runoja Raiteilla -kampanjassa. Tänä vuonna raiderunoissa pohditaan kymmenen kotimaisen nykyrunoilijan voimin onnellisuutta, hetkiä, ihmissuhteita ja rakkauksia. Runopostikortteja on jaossa Runokuun ajan kirjastoissa, liikennevälineissä ja festivaalin tapahtumissa.

Yhteistyössä: HSL, HKL

View Event →
Runomaatti
Aug
21
to Aug 26

Runomaatti

Ma 21.8. klo 17-20 Kaisaniemen puisto
Ti 22.8. klo 13-16 Kiasma
Ke 23.8. klo 13-16 Kulttuurikeskus Stoa
To 24.8. klo 17-20 Kaapelitehdas
Pe 25.8. klo 16-19 Vuotalo
La 26.8. klo 17-20 Korjaamo

Runomaatti (ransk. Poèmaton) on valokuva-automaattia muistuttava koppi, jonka sisältä osallistuja saa itselleen runon. Kopin sisällä oleva esiintyjä lausuu verhon takaa valitsemansa tekstin osallistujan toiveiden mukaan joko suomeksi tai ranskaksi. Osallistuja saa vielä mukaansa paperisen version kuulemastaan runosta.

Kokemus tuo kaksi kulttuuria kuiskausetäisyydelle ja luottaa sanan mahtiin ja esiintyjän ja kokijan anonyymiin kohtaamiseen.

Esiintymässä Minerva Kautto ja Isabelle Paquet.

Yhteistyössä: Kaapelitehdas, Kiasma, Kulttuurikeskus Stoa, Stage, Teatteri Quo Vadis, Vuotao

View Event →
Runoalue
Aug
21
to Aug 25

Runoalue

  • Kansallisteatterin Lavaklubi (map)
  • Google Calendar ICS

Ma 21.8. klo 16-23
Ti 22.8. klo 16-23
Ke 23.8. klo 16-23
To 24.8. klo 16-20
Pe 25.8. Klo 16-22
La 26.8. Klo 17-23

Rakastu runokirjaan. Lue runo! Pop up -kirjakauppa RUNOALUE kokoaa jälleen yhteen kattavan valikoiman runoteoksia monilta eri kustantajilta.

Runokirjojen ja lukijoiden kohtaamispaikka on avoinna maanantaista perjantaihin kello 15 alkaen ja lauantaina klo 17 alkaen. Runovalikoimaa on mahdollisuus tutkia ohjelman päättymiseen asti.

Tervetuloa selailemaan, yllättymään ja viihtymään festivaaliolohuone Lavaklubilla!

Runokaupan järjestää Osuuskunta Poesia.

View Event →
Kirjan kasvot -julkistamistilaisuus
Aug
21
5:00pm 5:00pm

Kirjan kasvot -julkistamistilaisuus

Ma 21.8. klo 17-18.30

Kirjan henki tiivistyy kanteen. Vanhat kannet herättävät muistoja ja ajatuksia jostain jo miltei unohtuneesta.

Monia teoksia ei tahtoisi ajatellakaan muussa muodossa kuin siinä itselle rakkaimmassa. Tuntematon sotilas ei tuntuisi samalta hengettömällä elokuvakannella, ja Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään? olisi suorastaan lukukelvoton ilman kannen reikää.

Kirjan kasvot nostaa esiin yhden teoksen kultakin Suomen valtiollisen itsenäisyyden vuodelta. Ajan henki näkyy kansissa – valitut kannet kuvaavat aikaa ja sen virtauksia, aikansa kansityylejä ja -taiteilijoita.

Kirjan kasvot. Sata vuotta suomalaisia kirjankansia kertoo unohdettuja tarinoita jopa ikonisten, kaikkien tuntemien kirjankansien synnystä. Se tuo esiin myös ihmisiä kansien takana – suomalaisen kirjataiteen mestareita.

Ville Hänninen (s. 1976) on tietokirjailija, toimittaja ja Suomen kirjataiteen komitean puheenjohtaja. Hän on kirjoittanut kirjankansista eri lehtiin toistakymmentä vuotta. Tilaisuudessa on lisäksi keskustelemassa mm. useita palkittuja kirjankansia suunnitellut Markus Pyörälä.

View Event →
Tuli&Savu: Laina-klubi
Aug
21
7:00pm 7:00pm

Tuli&Savu: Laina-klubi

Ma 21.8. klo 19-22.30

Runous lainaa maailmalta. Runoilijat lainaavat toisiltaan. Runoilija lainaa sinulta eikä palauta. Runouslehti Tuli&Savun Laina-numeron julkaisuklubilla keskitytään runouden ja rahan kimuranttiin suhteeseen sekä kansantaloutta voiteleviin runoesityksiin. Karttaako raha niitä seutuja, joissa runous viihtyy? Menestyykö runous? Saako seteliin kirjoittaa?

Esiintyjät ja alustava aikataulu:

19.10 Keskustelu jossa runousaktiivi Kimmo Kallio, tutkija Tiina Käkelä-Puumala, päätoimittaja Vesa Rantama sekä runoilija Eino Santanen puhuvat rahasta

20 Juha Rautio

20.20 Kaija Rantakari

21 Sini Silveri

21.30 black mödernism

Yhteistyössä: Tuli&Savu

 

View Event →
Työpaja: Oi maamme! rakastaa
Aug
22
2:00pm 2:00pm

Työpaja: Oi maamme! rakastaa

Ti 22.8. klo 14-16

Työpajassa tehdään omia rakkausaiheisia runovideoita käyttäen apuna YLE:n Oi maamme! -arkistomateriaaleja. Pääset alkuun oman runovideosi tekemisessä ja saat opastusta ja inspiraatiota arkistomateriaalin käsittelyyn. Halukkaat voivat saada valmiit videonsa näytille YLE Areenaan. Työpajan ohjaavat Tehonrakentajat-yhteisön taiteilija sekä toimittaja Minna Joenniemi.

Ilmoittautuminen 18.8. mennessä osoitteeseen ilmoittautumiset(at)nuorenvoimanliitto.fi.
Tarvitset työpajaan oman kannettavan tietokoneen. Saat tarkemmat ohjeet ilmoittautumisen yhteydessä.

Yhteistyössä: YLE, Kiasma

View Event →
Runomuotokuvia
Aug
22
2:00pm 2:00pm

Runomuotokuvia

Ti 22.8. klo 14-18

hatun lieri       
piilottaa alleen

    vilkkaat mietteet

 vaikka käsi on vakaa
ovat silmät yhä nuoret
ja uteliaat: taustalla
pysähtynyt maisema

                 vapaus verhoutuu
                         siniseen takkiin
mutta karkaa hymynä huulilta

Runomuotokuva tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä hetkeksi arjen kiireen keskellä ja tulla nähdyksi runon muodossa. Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden opiskelijat Anna Carlson, Telma Halme, Sonja Karlsson ja Sini Tunturisto luovat kohtaamispaikan Sörnäisten metroaseman vilskeeseen. Kirjoitettu muotokuva valmistuu noin kymmenessä minuutissa ja valmiin runon saa heti mukaansa.

View Event →
Keskustelu: Rakkaudesta lajiin
Aug
22
5:00pm 5:00pm

Keskustelu: Rakkaudesta lajiin

Ti 22.8. klo 17-18

Keskustelussa pohditaan kustannusalan muuttumista ja pureudutaan kirjallisuuden ja taiteen julkaisemisen eri muotoihin. Onko kustannustoiminta kannattavaa? Kuka saa kustantaa ja julkaista runoutta ja kirjallisuutta? Mikä on printin merkitys tänä päivänä? Voiko printti vielä uudistaa taiteen muotoja samalla tavalla kuin ennen? Onko sittenkin internet kuollut? Lisäksi pohditaan miten kustantamisen ja julkaisemisen ympärille voi syntyä uusia konkreettisia yhteisöjä, jotka pystyvät sisällyttämään itseensä niin lukijat kuin tekijätkin.

Iltapäivän keskustelussa mukana Daniil Kozlov (Kolera), Iina Esko (Khaos Publishing) ja Jessica Niiranen (Muusa-zine). Keskustelun vetää Elina Tervonen.

View Event →
Lempikirjamaraton
Aug
22
5:00pm 5:00pm

Lempikirjamaraton

  • Järvenpään kirjaston Tyyni Tuulio -sali (map)
  • Google Calendar ICS

Ti 22.8. klo 17-19

Mikä kirja on tehnyt sinuun lähtemättömän vaikutuksen?

Tervetuloa matkalle lempikirjoihin! Suosittele lempikirjaasi ja jaa sykähdyttävimmät kohtaukset kaikille Runokuun festivaalikulkijoille.

Omaa tuotantoa tällä maratonilla ei lueta, mutta muuten lajityypillä ei ole rajoitteita. Kirja voi olla mitä kieltä tai kirjallisuudenlajia tahansa: tietokirjallisuutta, runoutta, proosaa, draamaa…

Ilmoittautumiset 21.8. mennessä osoitteeseen: anja.kahonen(at)jarvenpaa.fi
Ilmoittautua voi myös paikan päällä juontajalle, jos tilaa on.

Jokaiselle lukijalle on varattu aikaa noin 10 minuuttia. Testaa kotona, että ehdit lukea valitsemasi kohdan kirjasta kokonaan.

Yhteistyössä: Järvenpään kirjasto

View Event →
Suomi on runo -Runomaraton
Aug
22
7:00pm 7:00pm

Suomi on runo -Runomaraton

Ti 22.8. klo 19-22

Lavaklubilla nähdään ennenkuulematon nykyrunon kolmetuntinen kavalkadi, kun Tuija Välipakan perustaman SUOMI ON RUNO –blogin runoilijat valtaavat lavan.

Esiintymässä ovat runouden kärkinimet:

Anja Erämaja, Janette Hannukainen, Jouni Inkala, Anna Elina Isoaro, Olli Heikkonen, Raisa Jäntti, Jyrki Kiiskinen, Tapani Kinnunen, Tomi Kontio, Juha Kulmala, Kirsti Kuronen, Marianna Kurtto, Sirpa Kyyrönen, Tiina Lehikoinen, Risto Oikarinen, Juha Rautio, Helena Sinervo, Juha Siro, Anni Sumari, Miia Toivio, Jarkko Tontti, Kristiina Wallin, Johanna Venho, Sinikka Vuola, Katariina Vuorinen ja Tuija Välipakka.

SUOMI ON RUNO on runoilija Tuija Välipakan perustama blogi, jossa 52 runoilijan uudet runot piirtävät näkyväksi Suomen juhlavuoden runomaisemaa joka maanantai.

View Event →
Building Bridges Poetry Breakfast
Aug
23
9:00am 9:00am

Building Bridges Poetry Breakfast

Ke 23.8. klo 9-10

Aamukahvin kanssa runoutta eri kielillä? Kansainvälisellä runousaamiaisella esiintyy palkittuja runoilijoita ja spoken word -artisteja Britanniasta, Virosta ja Suomesta. Mukana Bob Beagrie, Tony Walsh, Andy Willoughby, Kieren King, Veronika Kivisilla, Lasse Hauerwaas ja Kalle Niinikangas.

Yhteistyössä: SVYL ry, Building Bridges, Viro-instituutti

View Event →
Black Mödernismin Suuri 6-tuntinen Live 3D-Runouskeskustelu Twitterissä
Aug
23
3:00pm 3:00pm

Black Mödernismin Suuri 6-tuntinen Live 3D-Runouskeskustelu Twitterissä

Ke 23.8. klo 15-21
Twitter: #blackmodernism2017 #blackmodernism3D

black mödernism vie runouskeskustelun Twitteriin! 6-tuntisessa keskustelussa kokeillaan performanssin ja keskustelun rajoja ja yllytetään sen kestoa. Runouskeskustelua on Suomessa liian vähän, ja black mödernism haluaa osaltaan paikata tilannetta -- ei vähän kerrallaan, vaan paljon kerrallaan.

Keskusteluun otetaan uusi vieras mukaan tunnin välein. Vieraat koostuvat runoilijoista, kriitikoista ja lauluntekijöistä, ja keskustelussa määritellään nykyrunouden ja arvataan tulevaisuuden runouden tyylisuuntia. Performanssin ja keskustelun rajat mödernisoituvat, eikä aina voi olla varma, kumpi on kumpaa - ja kuka on 3D

View Event →
Runotreffit eläkeläisille
Aug
23
3:00pm 3:00pm

Runotreffit eläkeläisille

Ke 23.8. klo 15-17

Etsitkö uutta ystävää jonka kanssa jakaa ilot, surut ja runot? Eläkeläisten ohjatuilla pikarunotreffeillä tutustaan treffikumppaniin itselle merkityksellisen runon kautta. Vetäjänä toimii runotreffejä luotsannut toimittaja Minna Joenniemi.

Ilmoittautumiset sähköpostitse ilmoittautumiset(at)nuorenvoimanliitto.fi tai puhelimitse numeroon 09 628 966 keskiviikkoon 20.8. mennessä.

Saat tarkemmat ohjeet ilmoittautuessasi.   

Yhteistyössä: Kulttuurikeskus Stoa

View Event →
Keskustelu: Runo rakastaa eli monitaiteisuudesta
Aug
23
5:00pm 5:00pm

Keskustelu: Runo rakastaa eli monitaiteisuudesta

Ke 23.8. klo 18-19

Keskustelussa pohditaan, miten runous yhdistyy muihin taiteenlajeihin ja miten runous vaikuttaa niissä. Runokuun teeman mukaisesti aihetta kehystää ajatus rakkaudesta runon ja muun taiteen välillä. Rakkaus tuo taiteet yhteen, mutta suhde ei välttämättä rakennu ongelmattomasti.

Yhdistettynä vaikkapa kuvaan tai performanssiin runous muotoutuu uudenlaiseksi ilmaukseksi, joka tuo esiin omat erityiskysymyksensä:  millainen on taiteita yhdistävä prosessi, millaisia aiheita sen avulla voidaan käsitellä ja missä on sen paikka taidekentällä?

Kolmella keskustelijalla Alma Rajalalla, Jyrki Heikkisellä ja J. P. Sipilällä runous saa seurakseen visuaalisuuden ja äänen teatterin, sarjakuvan ja videon kautta. Keskustelua vetää Tuli&Savu-lehden päätoimittaja Vesa Rantama.

View Event →
Keho aina tottuu uuteen
Aug
23
5:00pm 5:00pm

Keho aina tottuu uuteen

Ke 23.8. klo 17-18.30

Keho aina tottuu uuteen on Veera Ojolan ja Ümit Bedretdinin spokenword-esitys, jonka lähtökohtana ovat olleet uteliaisuus sekä halu kokeilla jotakin kummallekin esiintyjälle uutta. Spoken word ja musiikki pyrkivät vuorovaikuttamaan toistensa kanssa vapaasti ja rakentamaan näin yhteisen maailman. 

Ennen esitystä klo 17-18 Vantaan kaupunginmuseon Tunteiden kiitotiellä -näyttelyn opas on paikalla ja keskustelee yleisön kanssa vantaalaista rakkautta käsittelevästä näyttelystä. Näyttely on osa Rakkauden tiloja -hanketta.

Yhteistyössä: Vantaan kaupunginmuseo, Rakkauden tiloja

View Event →
Queerit runotreffit
Aug
23
6:00pm 6:00pm

Queerit runotreffit

Ke 23.8. klo 18-20

Runotreffeillä tutustutaan toisiin ihmisiin ja ystävystytään queer-henkisessä ilmapiirissä. 7 minuutin mittaisilla treffeillä saat kertoa treffikumppanille itsestäsi valitsemasi runon avulla.  Vetäjänä runotreffejä luotsannut toimittaja Minna Joenniemi.

Ilmoittautumiset sähköpostitse ilmoittautumiset(at)nuorenvoimanliitto.fi tai puhelimitse numeroon 09 628 966 keskiviikkoon 16.8. mennessä.

Saat tarkemmat ohjeet ilmoittautuessasi.    

Yhteistyössä: Kulttuurikeskus Stoa 

View Event →
Monta-kollektiivi: Runoja sukupuolen moninaisuudesta
Aug
23
6:00pm 6:00pm

Monta-kollektiivi: Runoja sukupuolen moninaisuudesta

Ke 23.8. klo 18-22

Sukupuolen moninaisuutta on aina ollut ja tulee aina olemaan. Sukupuolen moninaisuuden kysymyksiä on alettu laajemmin esittää ja pohtia myös Suomessa. Tasa-arvoinen avioliittolaki ja translain uudistusvaatimukset ovat tehneet aiheista koko ajan tunnetumpia. Sukupuoli ymmärretään länsimaisessa kulttuurissa yhä ahtaan kaksijakoisen mies–nainen -jaon kautta, mikä johtaa ihmisten luokitteluun miehiksi ja naisiksi. Kaksijakoinen käsitys kaventaa identiteettien ja ilmaisun kirjoa ja tekee samalla valtavan ihmisjoukon kokemuksista näkymättömiä. Monitaiteinen klubi on monien sukupuolen ilmaisutapojen puheenvuoro, juhlistus ja näkyväksi tekemisen tapa. Illassa yhdistyvät runous, burleski ja musiikki. Esillä on myös aihepiiriin liittyvää julkaistua runoutta Suomesta ja maailmalta. Djt soittavat musiikkia sukupuolen moninaisuutta käsitteleviltä muusikoilta.

Esiintymässä ovat Hanna Storm, Ruka Toivonen, Varjova ja DJt Tiina Tyrni & Taiska Tikaram. Illan päättää open mic, johon jokainen on tervetullut esittämään sukupuolen moninaisuutta käsittelevää runoutta, proosaa tai musiikkia, ei genrerajoituksia. Esitettävä materiaali voi olla omaa tai esimerkiksi julkaistua kirjallisuutta. Open micissa voi myös mainostaa aihepiiriin liittyviä projekteja, kirjoja, musiikkia, kuvataidetta ja niin edelleen. Jokaista esiintyjää kannustetaan ja kuunnellaan, tervetuloa! <3 Ilmoittautuminen tapahtuu paikan päällä ja kutakin esiintyjään kohden esiintymisaikaa on noin 5 minuuttia.

Klubin järjestää Monta-kollektiivi. Monta-kollektiivi tekee Nihil Interit ry:lle hanketta, jossa tarkastellaan sukupuolen moninaisuutta runouden kautta sekä yhdessä muiden taiteenlajien kanssa. Montaan kuuluu runoilijoita, kuvataiteilijoita ja esitystaiteilijoita.

Tapahtuma on ikärajaton ja päihteetön. Kolo on vanha liiketila eikä ikävä kyllä ole esteetön. Rakennus sijaitsee loivassa mäessä. Sisäänkäynnillä kaksi kynnystä, toinen 2 cm, toinen 3,5 cm (7 cm syvä). Vapaaehtoisemme auttavat mielellään kynnysten yli. WC: kaksi 57 cm leveää oviaukkoa, molemmissa kynnykset. Korkeampi 5 cm korkea, 7 cm syvä.

Tapahtuman kuva: Maija Käyhkö

View Event →
Nuoren Voiman ja Tuli&Savun romanssi
Aug
23
7:00pm 7:00pm

Nuoren Voiman ja Tuli&Savun romanssi

Ke 23.8. klo 19-23

Runouslehti Tuli&Savun ja Nuoren Voiman runoustiimin järjestämällä klubilla juhlitaan Nuoren Voiman uunituoretta Kulissit-numeroa Tuli&Savun keväisen Romantiikka?-lehden hengessä. Luvassa on veretseisauttavia tunne-elämyksiä, poikkitaiteellisia neronleimauksia sekä mietteliästä patsastelua nykyajan raunioilla. Kulisseista nousee moninainen esiintyjäkaarti, johon kuuluu myös vereksiä voimia, kolme Nuoren Voiman runousdebytanttia.

Esiintymässä:

Juha Kulmala & Diodissa soittavat Otso Helasvuo (basso) ja Pekka Tolonen (koskettimet, kitara, elektroniset rytmit ja härpäkkeet). Juha Kulmala lukee runojaan. Musiikissa siirtyillään improvisaation ja intuition vieminä funkista kuulaaseen friihin, jälkipunk-bossanovasta elokuvalliseen pörinään. Kokoonpano on tehnyt muutamia keikkoja viimeisen vuoden aikana. Tolonen ja Helasvuo ovat jo vuosia soittaneet myös runoilijoiden säestämiseen erikoistuneessa turkulaisessa Säkeet-orkesterissa.

Roope Hattu kirjoittaa tekstejä maailmasta, jossa dystooppisuus on yksi vallitsevista elementeistä luonnon, feminismin, rakkauden ja inhon kanssa. Esityksissään hän säestää runonsa rikkinäisillä, mutta vielä ääniä tuottavilla soittimilla.

Artemis Kelosaari on turkulaistunut sanojen sekatyöläinen ja myöhempien aikojen romantikko, myös dekadenssin käveleväksi kliseeksi nimitelty. Hänen runojaan ja novellejaan on julkaistu antologioissa ja pienlehdissä, ja hänen miesrakkaudentäyteinen esikoisromaaninsa Omenatarha ilmestyy tänä vuonna Kustantamo Helmivyöltä.

Tunsimme toisiammme kokoaa minimalistisen liikkeen ja runon välittämiä, riisuttuja havaintoja modernista suhteesta rakkauteen, itseen toisena ja toiseen itsessä. Esitys purkaa rakkauden muotoja elementeiksi, pelkistetyiksi ajatusviivoiksi ja tunnekoodeiksi, joiden kautta sanoitetaan toisen tavoittelun, ohittamisen, kaipuun ja toiseen liittymisen dynamiikkaa. Runot/äänet: Katri Helmi Maria, tanssi: Minttu Pietilä.

Ihmissyöjän ystävät on proosabändi. Tänä vuonna se on nielaissut lyriikakseen Marjo Niemen elokuussa julkaistavan romaanin Kaikkien menetysten äiti. Bändiin kuuluvat Pirita Tiusanen (saksofoni), Jarkko Tiusanen (koneet ja kitara), sekä Marjo Niemi (laulu).

View Event →
Keskustelu: Kerrottu rakkaus
Aug
24
4:00pm 4:00pm

Keskustelu: Kerrottu rakkaus

Torstai 24.8. klo 16-17.30

Hiljattain eronnut kertoo, miten päättynyt rakkaus muutti lopun elämän. Elokuvat ja tv-sarjat toistavat käsitystä salamarakastumisesta. Eron hetkellä ”syy on minussa”, vaikka rakkaudesta on hiljalleen tullut itsetuntemusprojekti, jossa on koko ajan kyse minusta.

Harvan ilmiön kohdalla voi yhtä perustellusti kysyä, jäljitteleekö kertomus elämää vai elämä kertomusta, kuin rakakuden ollessa puheenaiheena. Kerrotussa rakkaudessa toistuvat usein samat ajatukset käännekohdista, elämän muuttumisesta kertaheitolla ja itsen täydellistymisestä toisen avulla. Samaan aikaan rakkautta pidetään jonain mystisenä. Sitä ei voi selittää ja se vain tempaisee mukaansa.

Vastaväittäjiä ja kriitikoitakin löytyy. Etenkin viimeaikainen keskustelu on halunnut murtautua myyttien tuolle puolen. Rakkautta voi yrittää määritellä. Populaarikulttuurin keinoja ja luomia odotuksia voidaan paljastaa. Tässä keskustelussa on tarkoitus paneutua niin rakkauden yhteiskunnallisiin merkityksiin kuin itsetuntemusprojektien ongelmiin. Kerrottua rakkautta voi haastaa runossa: huumorin, populaarikulttuurin keinojen paljastamisen, äänteellisyyden ja tekstin materiaalisuuden kautta.

Kerrotusta rakkaudesta, sen tenhosta, vaaroista ja haastajista ovat keskustelemassa kirjoittaja ja kääntäjä Elina Halttunen-Riikonen, joka on suomentanut bell hooksin Rakkaus muuttaa kaiken -kirjan, runoilija Anja Erämaja (mm. Ehkä liioittelen vähän (2016), Töölönlahti (2013), Kuuluuko tämä teille (2009), joka myös esittää muutaman runon keskustelun lomassa, sekä toimittaja ja kirjailija Asta Leppä, jolta on ilmestynyt hiljattain esseeteos Voittajien varjot. Keskustelun juontaa kirjallisuustieteen ja teologian opiskelija Ville Hämäläinen.

Keskustelu järjestetään yhteistyössä filosofisen aikakauslehden niin & näin kanssa.

 

View Event →
Rakkaudesta - sanasto tuleville vuosikymmenille
Aug
24
5:00pm 5:00pm

Rakkaudesta - sanasto tuleville vuosikymmenille

To 24.8. klo 17-19

Kävelyesitys hiljentyy tarkastelemaan ihmisen ja luonnon suhdetta. Suomalaiset runoilijat ja kirjailijat ovat luoneet sanaston, jonka avulla teos tutkii alueita, jotka tässä hetkessä ja tulevaisuudessa ovat vielä nimeämättömiä. Kävelyn aikana seurataan myös taikinamaailman syntymistä jonglöörin käsissä, ritari Anteeksin viestejä tulevaisuuteen sekä toivon syttymistä.

Esitystä valmistavaan työryhmään kuuluvat äänisuunnittelija Johannes Vartola, näyttelijä Joona Lindberg, jonglööri Heikki Tolin, kirjailija Emma Puikkonen sekä näyttelijä Minna Haapasalo. Työryhmä on keskustellut prosessin aikana useiden tutkijoiden kanssa utopian ja ilmastonmuutoksen aiheista (mm. ympäristöfilosofi Elisa Aaltola, neurofilosofi Valtteri Arstila, ilmastonmuutoksen sopeutumisen tutkija Atte Harjanne, ympäristöteologi Panu Pihkala, kulttuurihistorioitsija Kalle Pihlainen.)

Tekstit: Laura Gustafsson, Pauliina Haasjoki, Matias Riikonen, Jukka Viikilä, työryhmä.

Kävelyesitys on osa pidempää esityksen valmistusprosessia, jonka lopullinen ensi-ilta on syksyllä 2018.

Paikka: Matinkaaren silta, Arabianrannasta kohti Pornaistenniemeä ja Lammassaarta kulkeva kävelysilta. Tapaamispaikka sillan Lammassaaren puoleisessa päädyssä.

Kävelyreitin kesto on noin puoli tuntia ja reitille lähdetään pienemmissä ryhmissä. Ilmoittaudu etukäteen niin saat tietää oman lähtöaikasi: ilmoittautumiset(at)nuorenvoimanliitto.fi

Jos sinulla on oma älypuhelin, ota se mukaan. Jos ei, saat soittimen lainaan. Teoksen aikana tehdään kävelyretki luonnossa. Teos ei ole esteetön. Teos on suunnattu aikuisille.

View Event →
Lemmenloitsut
Aug
24
to Aug 26

Lemmenloitsut

  • Kulttuuritehdas Korjaamo (map)
  • Google Calendar ICS

To 24.8. klo 17-21
Pe 25.8. klo 17-21
La 26.8. klo 19-23

Ryppyjä rakkaudessa? Kokeile sanojen voimaa! Lemmenloitsut-kojusta kuka tahansa voi tilata kalevalamittaisen loitsurunon rakkauselämänsä parantamiseksi. Kuva- ja sanataiteilija Suvi Nurmen kirjoittamista loitsuista saa avun niin sydänsuruihin, tosirakkauden löytämiseen, hankalan exän karkottamiseen kuin pitkän parisuhteen lujittamiseenkin, eikä seksiseuran toivomistakaan tarvitse ujostella. Mikäli valmiista aiheista ei löydy sopivaa, kojusta saa täytettäväkseen lomakkeen, jolla voi tilata yksilöllisen mittatilausloitsun juuri omiin tarpeisiinsa.
 

View Event →
Runoilijan vastaanotto
Aug
24
5:00pm 5:00pm

Runoilijan vastaanotto

To 24.8. klo 17-19.30

Tule Runoilijan vastaanotolle yksin, rakkaasi tai ystäväsi kanssa! Vastaanottoon kuuluu lyhyt tutustuminen, jonka jälkeen runoilija kirjoittaa vieraalle oman runon.
Tapaaminen kestää 15-20 minuuttia, ja runonsa vieras saa tapaamisen loputtua. Monille kävijöille vastaanotto on ollut koskettava kokemus, joka saa tunteet pintaan ja herättää nukkuvia ajatuksia. Tulijoita on aina ollut enemmän kuin vastaanotolla aikoja.

Vastaanottoa pitää runoilija Outi-Illuusia Parviainen

Yhteistyössä: Hotelli- ja ravintolamuseo, Rakkauden tiloja.

View Event →
Taiteiden yön toiverunoilta
Aug
24
6:00pm 6:00pm

Taiteiden yön toiverunoilta

To 24.8. klo 18-19.30

Jo yli kaksikymmentä vuotta järjestetyissä Taiteiden yön toiverunoilloissa Kansallisteatterin näyttelijät heittäytyvät yleisön toivomien tekstien vietäväksi, ja jokainen ilta on yllätyksiä täynnä. Runotoiveet kerrotaan paikan päällä. Yleisö voi tuoda oman lempirunonsa mukanaan tai tuoda itse kirjoittamansa runon näyttelijöiden tulkittavaksi.

Yhteistyössä: Kansallisteatteri

View Event →
Queer Poetry Jam
Aug
24
8:15pm 8:15pm

Queer Poetry Jam

To 24.8. klo 20.15-00

"Oman identiteetin näkyväksi tekemiseen
tarvitaan sanoja"

Helsinki Poetry Connection järjestää jo toistamiseen yleisörynnistyksen aikaansaaneen Queer Poetry Jam -illan. Tällä kertaa tilaisuudessa esiintyy taiteen tekijöitä, joille queer on osa aineistoa tai identiteettiä. Erityisen suuren huomion saa myös open mic -osuus, jonne toivotamme lukemaan, laulamaan ja/tai räppäämään aiheeseen tavalla tai toisella liittyvillä teksteillä! Osallistumisohjeet Queer open mic -osioon alempana.

Lavalle nousevat lavarunoilija, koomikko ja klovni Nihkee Akka sekä kirjailija Leena Parkkinen. Illan musiikista vastaa Ninni Forever Band ja levyjä pyörittää Käpylän Lippakioskin pyörittäjänäkin tunnettu DJ Kehittyvien maakuntien Suomi, joka lupaa tuoda iltaan hienhajuista ja notkahtelevaa bluesia ja punkkia.

Illan juontavat runoilijat Aura Nurmi ja Roope Hattu.

Osallistu Queer open mic -osuuteen lähettämällä ennakkoilmoittautuminen sähköpostiin aura.kanerva@gmail.com , ilmoittautuminen päättyy 23.8 klo 22.00. Ennakkoilmoittautumisia otetaan vastaan kymmenisen kappaletta. Myös illalla paikan päällä voi ilmoittautua joko Aura Nurmelle tai Roope Hatulle. Illassa otetaan ilmoittautumisia 5-7 kappaletta suosiosta riippuen. Ihanneaika esitykselle on 5min.

Yhteistyössä: Helsinki Poetry Connection, Suomen PEN

Kuva: Konsta Prusi

View Event →
Elokuva: Howl
Aug
24
9:00pm 9:00pm

Elokuva: Howl

To 24.8. klo 19-21

Rob Epsteinin ja Jeffrey Friemanin dokufiktiossa Howl – Huuto (2010) on aiheena Allen Ginsbergin tunnetuin, vuonna 1955 valmistunut runo. Elokuva koostuu itse runosta, runon poikimien oikeusjuttujen käsittelystä, sekä Ginsbergin lapsuusmuistoista. Kronologista kerrontaa rikkova elokuva käyttää hyväkseen erilaisia kerrontatekniikoita, kuten mustavalkoisia ja värillisiä jaksoja sekä runoa kuvittavia animaatiota.

Runokuun aikana esitettävän näytöksen alustaa esseisti Silvia Hosseini.

Liput Orionin nettikaupasta: 6,5 € (normaalihinta) / 5 € (klubikortilla) / 3 € (alle 12-vuotiaat).

Yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI)

View Event →
Oratorion avoin julkistamisjuhla
Aug
25
5:00pm 5:00pm

Oratorion avoin julkistamisjuhla

Pe 25.8. klo 17-19

Oratorio-taideteoksen julkistamisjuhlassa työpari Antti Nykyri ja Saila Susiluoto esittelevät Oratorion, soittavat näytteitä ja kertovat työprosessista. Illan aikana kuullaan myös rento paneelikeskustelu kaupunkikokemuksesta, kaupungin ja tilan vaikutuksesta taiteeseen. Nykyrin ja Susiluodon kanssa keskustelemassa on runoilija Veera Antsalo, jonka runoa ja musiikkia yhdistävä "Pölyfonia" esitettiin viime syksynä. Keskustelun vetää runoilija Mikael Brygger.

Äänitaiteilija Antti Nykyrin ja runoilija Saila Susiluodon toteuttama Oratorio on laajuudessaan ainutlaatuinen kaupunkirunoelma: se on Helsingin kahdeksaan eri paikkaan sijoittuva auditiivinen taideteos joka yhdistää runoa, ääntä ja musiikkia. Oratorio tuo esiin kaupungin kuviteltuja ja olemassa olevia kerrostumia, ja luo kuulijalle oman, intiimin kaupunkitilan. Oratorio sisältää yli 60 Susiluodon uutta runoa ja on kuunneltavissa ilmaiseksi web-sivustolta, matkapuhelimen ja kuulokkeiden avulla.

 

View Event →
Villit peurat
Aug
25
6:00pm 6:00pm

Villit peurat

Pe 25.8. klo 18-19

Villit peurat -esityksessä Aulikki Oksanen lausuu omia runojaan ja Antti Halonen soittaa sahaa. Runo ja musiikki kohtaavat yllättävässä äänimaisemassa aiheinaan rakkaus, aika, maailmantila, metsät, myytit ja villieläimet.

Yhteistyössä: Vuotalo

View Event →
Pinokkio-klubi
Aug
25
7:00pm 7:00pm

Pinokkio-klubi

Pe 25.8. klo 19-21

Pinokkio-tarinankerrontaklubilla kuullaan erilaisia rakkaudentunnustuksia ja tositarinoita rakkaudesta. Lavalle tarinoimaan nousevat muun muassa dramaturgi Asta Honkamaa, toimittaja Kimmo Oksanen, kirjailija Tuula-Liina Varis sekä juristi Totti Brunila. Illan juontavat Inna Perheentupa ja Saana Uosukainen.

Pinokkio-klubi tuo erilaiset ihmiset, ammattilaistarinankertojat ja amatöörit, elävän yleisön eteen jakamaan todellisuuteen pohjaavat kertomuksensa, joita saa kuitenkin värittää. Tarinat voivat yhtä hyvin itkettää, naurattaa, hämmentää tai mietityttää.

 

View Event →
Idän Open Mic
Aug
25
8:30pm 8:30pm

Idän Open Mic

Pe 25.8. klo 20-23

Idän Open Mic on lavarunousklubi Itiksessä. Tule paikalle esittämään runojasi, biisejäsi tai räp-lyriikkaa - tai muuten vain nauttimaan tunnelmasta.

Illan lämmittelijöinä esiintyvät Hursti & Häkkilä.

Illan juontaa Emma Jäntti.

Narikka 2,50 €

Yhteistyössä: Helsinki Poetry Connection

View Event →
Lasten Runokuun lukuseikkailu
Aug
26
12:00pm12:00pm

Lasten Runokuun lukuseikkailu

La 26.8. klo 12-15

Runokuun ja Suuren lukuseikkailun yhteinen tapahtuma kutsuu Annantalolle nauttimaan festivaalitunnelmasta, kirjapiknikistä sekä innostavasta ohjelmasta ja työpajoista. Samalla Annantalolla on mahdollista tutustua myös Pikku kakkosen juhlavuoden näyttelyyn ja nauttia Syödään yhdessä -ruokakojujen annista. 

Yhteistyössä: Annantalo, Lukukeskus, Sydkustens ordkonstskola, Gigglebug, Syödään yhdessä, Suomen PEN
 

Nonstop-ohjelma

Naamaralli
12-15

Pistäydy pelaamaan Naamarallia! TV:stä tutun Kikattavan Kakkiaisen Naamaralli on hassuttelupeli lapsille ja aikuisille. Tavoitteena on matkia animaatiohahmojen ilmeitä ja tunnetiloja. Tervetuloa pelaamaan ja testaamaan kuka on perheesi paras naaman vääntelijä! Saat pelin jälkeen muistoksi postikortin omista ilmeistäsi._

Työpaja: Kaveriketju
12-15

Sarjakuvakeskuksen työpajassa saa piirtää oman hahmon, jolle keksitään oma ystävällinen voimalause. Hahmot kiinnitetään käsistään kiinni ketjuksi. Muistoksi voi piirtää sarjakuvan, jossa hahmo käyttää voimalausettaan. Paja on suunnattu noin 4-14 -vuotiaille, se on maksuton ja kaikille avoin. 

Työpajan ohjaa Hannele Richert.

Työpaja: Elovinkkaus
12-15

Elovinkkaus-työpajassa lapset ja vanhemmat pääsevät sanataiteilemaan yhdessä kohti onnellista elämää. Työpajassa luodaan perheen karttoja, joilla hahmotetaan menneen ja tulevan mutkia, yhtymäkohtia ja seikkailuja. Lisäksi lapset ja aikuiset saavat tilaisuuden tarjota toisillaan vinkkejä elämän varrelle. Minkälaisia elämänohjeita sinä antaisit vanhempana lapsillesi tai itsellesi lapsena? Miten lapsesi neuvovat ja rohkaisevat sinua kohti onnellista elämää? Kaikki innokkaat lapset ja vanhemmat ovat tervetulleita työpajaan kirjoitustaidoista riippumatta.

Työpajan ohjaa sanataide- ja kirjallisuusohjaaja Jenni Hurmerinta, joka on tehnyt sanataidetyötä vuosien ajan eri-ikäisten ihmisten kanssa vauvoista vanhempiin sekä isoisovanhempiin.

13-14.30 Työpaja: Hurdan är en god vän? Millainen on hyvä ystävä?

Vi skapar fantasifulla djurkompisar. 4-9-vuotiaille suunnatussa työpajassa luomme mielikuvituksellisia eläinystäviä. Työpajan ohjaavat Maija Ottelin ja Iréne Poutanen.

Työpajat

Vauvojen lorupaja
klo 12.30, 13.30 ja 14.30

Lorupajassa loruttelemme ja leikimme perinteisten ja uudempien lastenrunojen tahtiin. Iloisissa loruleikeissä käymme läpi vauvan kehon päästä varpaisiin. Mukana on myös rauhallisempia loruja, jotka sopivat vauvan ensimmäisiksi iltasaduiksi, osaksi iltarutiineja. Lorupaja on suunnattu 0–12 kk ikäisille yhdessä vanhemman tai muun aikuisen kanssa. Lorupajan kesto on noin puoli tuntia.

Lorupajan ohjaa Anna-Liisa Ahokumpu.

Koko perheen satujooga
klo 12 ja 14

Satujooga-harjoituksessa koko perhe pääsee tutustumaan joogaan ja matkaamaan itsessään joogasadun keinoin. Noin puolen tunnin mittainen harjoitus sopii 3-11-vuotiaille vanhempineen. Eikä huolta! Ne, jotka luulevat olevansa liian vanhoja saduille, voidaan harjoituksen aluksi taikoa hiukan nuoremmiksi.

Satujoogan ohjaa tuottaja ja lastenjoogaohjaaja (Barnyoga.com) Veera Koivaara.

Keppihevosratsastunti

Tea Teräväinen pitää kolme 20 minuuttia kestävää kepparituntia. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita ja tunnit ovat suunnattu kaiken ikäisille. Tuo oma keppari mukana.

13.30 estetunti

14.00 estetunti

14.30 toivetunti


Ulkolavan ohjelma

Klo 12 Pikku kakkosesta tutun Tuomo Rannankarin konsertti

Klo 13 Wilson Kirvan satutuokio

Klo 14 Suomen PEN:in kaksikielinen tarinahetki, jossa esiintyvät kirjailijat Salla Simukka, Jukka Laajarinne, Minna Lindeberg ja Malin Kivelä.

 

Ohjelman juontavat Tuija Rantalainen ja Vahtikoira Veikko

Veikko hurmaa lapset sekä aikuiset koiramaisella veikeydellään ja jutustelujen lomassa lapset saavat olla mukana Tuija Rantalaisen hauskoissa laululeikeissä. Saattaapa Veikolla olla mukana myös eksoottinen saha-instrumenttikin. Laululeikkien sävelistä ja sanoituksista vastavat Tuija Rantalaisen lisäksi mm. runoilijat Anja Erämaja ja Ilpo Tiihonen. 

Vahtikoira Veikko (Veini Nupponen), juonnot ja laulu
Tuija Rantalainen, laulu, piano ja haitari 


Kuva: Anne Vasko

View Event →
Työpaja: Lavarunoutta liveksi!
Aug
26
to Aug 28

Työpaja: Lavarunoutta liveksi!

La 26.8. klo 12-15
Su 27.8. klo 14-16.30

Kaksipäiväisessä työpajassa kirjoitamme omia runoja Kiasman ARS17-näyttelystä inspiroituen, esitämme itse tekstimme ja kuvaamme esityksemme, jotka lähetämme pajan aikana internetiin (Instagram, Facebook, muut somekanavat).

Tuothan mukanasi videokuvaamiseen soveltuvan älypuhelimen. Voit myös tuoda valmiita tekstiaihioita, jos haluat. Työpajassa saat vinkkejä ja harjoitusta kirjoittamiseen, kuvaamiseen ja esiintymiseen.

Työpajan vetää lavarunoilija, esitystaiteilija Outi-Illuusia Parviainen. Ilmoittaudu sähköpostitse suoraan vetäjälle: outi.illuusia(at)gmail.com

Yhteistyössä: Kiasma

View Event →
Työpaja: Rakas eläin
Aug
26
1:00pm 1:00pm

Työpaja: Rakas eläin

La 26.8. klo 13-16

Miten kirjoittaa ei-inhimillisestä? Voiko ihmisten kielellä kirjoittaa eläinten kokemuksesta? Eläimet ovat ovat lemmikkejä ja seuralaisia. Niiden avulla on rakennettu kaupunkeja, me rakastamme niitä, me syömme niitä, mutta osaammeko kirjoittaa niistä?

Työpajassa pohditaan yhdessä, millaisia eläimiä kirjoitettu kieli tuottaa. Työpajan aiheeseen virittäydytään katsomalla kaksi videoteusta: Aura of Place d’Armes (Johanna Eliisa Laitanen & Liinu Grönlund, 2010) ja It could have been (Liinu Grönlund, 2017). Grönlund ja Laitanen ovat kuvataiteilijoita, jotka ovat usein käsitelleet teoksissaan ihmisen ja luonnon suhdetta. Elokuvien jälkeen ryhdytään kirjoittaen tutkiskelemaan kielen mahdollisuutta kuvata eläintä, lajeja ja ei-inhimillisen olemisen tapoja. Työpajan aikana jokainen tuottaa oman aiheeseen liittyvän runon / tekstitaideteoksen. Työpajassa on tarjolla materiaalia osallistujien käyttöön, mutta mukanaan saa myös tuoda omaa aiheeseen liittyvää materiaalia.

Työpajan vetää tutkija ja kirjoittaja Mariia Niskavaara (FM), joka omissa töissään tarkastelee ei-inhimillisen eläimen esittämisen keinoja. Työpajaan ilmoittaudutaan 24.8. mennessä suoraan ohjaajalle osoitteeseen mariia.niskavaara[at]gmail.com.

View Event →
U so welcome
Aug
26
9:00pm 9:00pm

U so welcome

26.8. klo 21-21.20

"U so welcome" -performanssi opastaa sinua löytämään elämäsi rakkauden. Esitys on tekstistä ja äänestä rakennettu rakkauden työkalu, hienovaraista sydänkirurgiaa, joka käsittelee osallistujan syvimpiä kaipauksia. Oletko valmis? Oletko valmis tapaamaan Toisen? Oletko valmis toivottamaan tervetulleeksi ihmisen, joka ei ole elämässäsi satunnainen turisti eikä vastustaja, vaan - rakastaja?

Esityksessä kuullaan  Agnese Krivaden runoutta ja äänitaiteilija Labais Dāman konemusiikkia. Kesto 20 minuuttia.

Agnese Krivade performanssista: ”Työskentelen ajatuksien ja suggestioiden kanssa. Kutsuin itseäni runoilijaksi, mutta olen nykyisin enemmän kiinnostunut uusista todellisuuksista mieluummin kuin yksittäisistä kauneuden teoista. Käytän enimmäkseen tekstiä, mutta myös liikettä, meditaatiota, tilaa, musiikkia ja ääntä"

Labais Dāma taiteestaan: ”Labais Dāma on kokeellinen musiikkiprojekti Latviasta. Olen kotonani epärytmikkäiden äänien ja kontra-intuitiivisen musiikin tekniikkojen parissa. Yritän välttää kaikin keinoin perinteisen musiikin tekemisen tapoja.”

Yhteistyössä: Stage

View Event →
Runokuuklubi
Aug
26
to Aug 27

Runokuuklubi

  • Kansallisteatterin Lavaklubi (map)
  • Google Calendar ICS

La 26.8. klo 18-23

Pysähdy Runokuuklubilla toisiinsa kietoutuvien runouden, musiikin, tanssi- ja äänitaiteen äärelle.

Intiimin illan juontavat Elina Tervonen ja Kati Aakkonen.

***

OHJELMA:

18.30–19 Janne-Camilla Lyster & Anni Kaila: Love I-III

Love I-III on tanssiteos ja koreografinen runoelma, jossa tanssi ja runo jakavat lavan ja tukevat toisiaan. Janne-Camilla Lysterin tekstit toimivat käsikirjoituksena Anni Kailan tanssille, joka tutkii, tunnustelee, rajaa ja ruumiillistaa rakkautta. Tanssi tuo runon kielen ja muodon tilaan, antaa runolle painon ja sitoo sen aikaan. Runo taas herättää ja herkistää tanssivan kehon ja auttaa luomaan ja lukemaan abstraktia liikettä uudella tavalla.

19-19.30 One Thousand Project: The Body is a Prayer

The Body is a Prayer on Runokuun päävieraiden liikkeellinen runoteos. One Thousand Project on kahden taiteilijan, Francesca Willow’n ja Madison Mae Parkerin kollektiivi. Francesca on esiintymistaiteilija, joka käyttää liikkeensä lähtökohtana Madisonin runoutta. Yhdessä he pyrkivät luomaan tilan, jossa yleisön on aktiivisesti osallistuttava esityksen synnyttämään dialogiin. Francescan ja Madisonin työ koskettaa sitä pimeyttä, jonka jokainen meistä voi löytää sisältään ja ylittää oman ihmisyytensä voimalla.

20-20.15 Mari Laaksonen: Valitse hetki

”Valitse hetki” analysoi melankoliaa, jota yritetään paeta.
Eskapismi suuntautuu avaruuden rauhaa ja hiljaisuuteen, mutta ajautuu hajoamisvaaraan jo alkumetreillä historian ja metaforien eläessä omaa elämäänsä. Avaruuskoira Laika kuolee sydänkohtaukseen. Voyagerin kantama viesti on yhtäaikaa väkivaltainen ja mieletön. Eivätkä Lars Von Trierin, Antoine de Saint-Exupéryn ja Tarkovskyn taivaankappaleilta löydy lepoa, kun jokainen filosofia sisältää oman tuhonsa semantiikan.

Rakkauttakaan unohtamatta. Sillä kaiken jälkeenkin näyttäisi sinisen planeetan melankolia muistuttavan paitsi B612:n yksinäisyyttä, myös huolenpitoa. Voyager kantaa tähtien väliseen pimeyteen mykällä lp-levyllään paitsi junien kolinaa, myös sydämensykettä, naurua ja suudelmia.

Teos yhdistää runoelmaan äänitaidetta. Teoksen äänimaiseman on valmistunut irlantilaisen äänitaiteilija Frankie Shannon kanssa.

20.15-20.30 Mathias Göritz

Runokuun vieras, saksalainen palkittu runoilija Matthias Göritz esittää tekstejään.

21-21.45 Nivelet

Nivelet-trio, eli Outi-Illuusia Parviainen (runot/laulu), Masi Hukari (kitara, puhaltimet, perkussiot) ja Sergio Castrillón (sello) tulkitsevat Parviaisen uuden runokokoelman tekstejä. Meren nivelet (Aviador, 2017) julkaistaan 26.8.

22.15 Runoen

Runoen elämänmakuinen ja persoonallinen yhtye, jonka ohjelmisto koostuu lyyrisistä melodioista, letkeistä rytmeistä ja tunteikkaista tulkinnoista. Yhtyeen uusissa pop/jazz/folk -henkisissä sävelmissä tunnettujen runoilijoiden (mm. A.Kivi, E. Leino, U. Kailas, E. Södergran) runot ovat saaneet uuden elämän. Suurin osa sävellyksistä on pianisti Juha Granlundin käsialaa. Yhtyeen jäsenet ovat työstäneet kappaleita yhdessä. Solisti Jenni Rothin vahvat tulkinnat tuovat runot osaksi tätä päivää.

Jenni Roth (laulu & saksofoni), Juha Granlund (piano), Jatta Pihlajaniemi (huilu & laulu), Esa Hiltunen (rummut & laulu), Tero Siitonen (basso).

***

Yhteistyössä: Aviador Kustannus, Goethe-Institut Finnland, Kulttuuritehdas Korjaamo, Stage-festari, Yhdysvaltain suurlähetystö

 

View Event →
Keskustelu: The (Im)Possibility of translating and publishing poems
Aug
27
3:00am 3:00am

Keskustelu: The (Im)Possibility of translating and publishing poems

Su 27.8. klo 15-16

Mukana keskustelussa runouden kääntämisestä ovat kustannustoimittaja Daniela Seel (kookbooks), runoilija ja kääntäjä Matthias Göritz ja kääntäjä Jukka-Pekka Pajunen. Keskustelua johdattelee Kimmo Kallio (Poesia).

Yhteistyössä: Goethe-Institut Finnland

View Event →
Työpaja: Tee se itserakkaus
Aug
27
11:00am11:00am

Työpaja: Tee se itserakkaus

Su 27.8. klo 11-14

Tee se itserakkaus on esteetön, ikärajaton ja kaikille avoin tapahtuma, joka tarjoaa tilan osallistua, tehdä ja jakaa. Nuorten toimintakeskus Happeen voi tulla vain olemaan, nautiskelemaan kahvia ja tapaamaan ihmisiä tai osallistumaan haluamaansa demoon tai työpajaan.

11-14 Nonstop-työpaja: Itse rakkaat

Itse rakkaat on kaikille avoin matalan kynnyksen työpaja, jossa tutkitaan sitä, miten itsestä voi opetella tykkäämään. Moni meistä rakastaa ja fanittaa muita ihmisiä elämässään tai ympärillään, mutta oman itsen arvostaminen saattaa usealle olla vaikeampaa. Monesti näemme itsemme täysin eri valossa kuin muut. Itse rakkaat -työpajassa treenaamme sitä, miten itseen voi ihastua ja miten tarpeellista se voi olla. Tervetuloa testaamaan, miten voit olla pihkassa ja lätkässä itseesi ja miten hyvältä omakehu voi haista. Sinun ei tarvitse tietää tai osata mitään erityistä osallistuaksesi työpajaan, kunhan tulet omana rakastettavana itsenäsi.

Työpajan ohjaa helsinkiläinen sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja Jenni Hurmerinta.

11-12 Avoin demo: Kehoni on runoni

Keväällä 2017 järjestetyllä Nuoren Voiman Liiton Kehoni on runoni -kurssilla tutkittiin kirjoittamisen ja liikkumisen yhtymäkohtia, yhteisen tekemisen kautta syntyviä kollektiivisia runokehoja. Avoin demo tarjoaa maistiaisen kurssille osallistuneiden kulkemaan matkaan ja tarjoaa katsojalle kehollisia vastauksia kysymyksiin.

Demon jälkeen osallistujien ja ohjaajien kanssa on mahdollista keskustella ja vaihtaa ajatuksia.

Demon ohjaavat Anni Pellikka ja Veera Koivaara.

12.30-14 Työpaja: Minätila

Ilmoittauduthan paikkasi varmistamiseksi 25.8. mennessä: ilmoittautumiset(at)nuorenvoimanliitto.fi

Tutkivassa työpajassa käsittelemme aihetta minätila; mitä minä olin, mitä olen nyt? Mitä juureni merkitsevät minulle? Tutkimme yksin ja yhdessä ihmisen, lähinnä omaamme, muuttuvaa minätilaa eri ympäristöissä ja yhteisöissä. Työvälineinämme toimivat kynä, paperi, ääni ja keho. Työpaja perustuu tematiikaltaan Minätila-tanssiteokseen, se on kaikille avoin etkä tarvitse aikaisempaa tanssitaustaa. Huomioithan, että työskentelemme enimmäkseen liikkeellisesti.

Työpajan vetäjinä toimivat Henna Räsänen ja Julia Nurmio. He työskentelevät niin katutanssilajien kuin nykytanssinkin parissa tanssijoina, koreografeina ja pedagogeina ja työstävät tällä hetkellä Minätila–tanssiteosta.

View Event →
Pimeä rakkaus - Runoja pimeässä
Aug
27
4:00pm 4:00pm

Pimeä rakkaus - Runoja pimeässä

Su 27.8. klo 16-17.30

Miltä runot tuntuvat, kun laitat silmät kiinni? Tule kokeilemaan!

Kollektiivi Pimeä rakkaus esittää rakkausrunoja elokuvateatterin pimeydessä. Yleisö pääsee tässä auditiivises-kielellisessä tapahtumassa runojen elävöittäviin ja mystisiin maisemiin. Äänensä runoille antavat runoilijat Aura Nurmi, Juho Nieminen, Lea Kalenius, Veera Antsalo, Vappu Kannas, Anne Mölsä ja Antti Heinonen.

Tapahtumaa ei suositella alle 15-vuotiaille

View Event →
Runokuu hiipuu tai sen tappaa
Aug
27
8:00pm 8:00pm

Runokuu hiipuu tai sen tappaa

Su 27.8. klo 20-22

Runokuun avoimessa päätöjuhlassa Se hiipuu tai sen tappaa -installaation tiloissa nostetaan malja hiipuvalle festivaalille. Paikalla ovat installaation tekijät Kaisa Karvinen ja Maria Saarikoski.

Päätösjuhlan erikoisvieraaksi saapuu väitöskirjaa aiheesta Eros-käsite Platonin Pidot ja Faidros -teoksissa, rakkauden filosofinen ja ihmisyyttä koskeva merkitys tekevä Sini Pentikäinen. Hänen jälkeensä esiintyy Olli Aarni, joka on suunnitellut ääniteoksen tilaisuutta varten.

View Event →
Tietokirjaraati
Aug
28
5:00pm 5:00pm

Tietokirjaraati

Ma 28.8. klo 17-18.30

Tietokirjaraadissa tietokirjailijat lukevat otteita teoksistaan ja pyrkivät voittamaan puolelleen raadin ja yleisön. Mukana mittelössä ovat teemoja rakkauden ympärillä käsitelleet tietokirjailijat Elina Tanskanen teoksella Onnellisesti yhdessä – opas rakastavaan parisuhteeseen (Tammi, 2017), Anu Lahtinen teoksella Lemmen ilot ja sydämen salat – Suomalaisen rakkauden historiaa (WSOY, 2015) sekä Risto Saarinen teoksella Oppi rakkaudesta (Gaudeamus, 2015). Arvovaltaisessa raadissa istuvat Kaarina Hazard, Jaakko Heinimäki ja Juhani Karila. Tapahtuman juontaa Anna Ulvinen.

Yhteistyössä: Suomen tietokirjailijat

View Event →