Back to All Events

Keskustelu: Kerrottu rakkaus

  • Kansallisteatterin Lavaklubi 1 Läntinen Teatterikuja Helsinki, 00101 Finland (map)

Torstai 24.8. klo 16-17.30

Hiljattain eronnut kertoo, miten päättynyt rakkaus muutti lopun elämän. Elokuvat ja tv-sarjat toistavat käsitystä salamarakastumisesta. Eron hetkellä ”syy on minussa”, vaikka rakkaudesta on hiljalleen tullut itsetuntemusprojekti, jossa on koko ajan kyse minusta.

Harvan ilmiön kohdalla voi yhtä perustellusti kysyä, jäljitteleekö kertomus elämää vai elämä kertomusta, kuin rakakuden ollessa puheenaiheena. Kerrotussa rakkaudessa toistuvat usein samat ajatukset käännekohdista, elämän muuttumisesta kertaheitolla ja itsen täydellistymisestä toisen avulla. Samaan aikaan rakkautta pidetään jonain mystisenä. Sitä ei voi selittää ja se vain tempaisee mukaansa.

Vastaväittäjiä ja kriitikoitakin löytyy. Etenkin viimeaikainen keskustelu on halunnut murtautua myyttien tuolle puolen. Rakkautta voi yrittää määritellä. Populaarikulttuurin keinoja ja luomia odotuksia voidaan paljastaa. Tässä keskustelussa on tarkoitus paneutua niin rakkauden yhteiskunnallisiin merkityksiin kuin itsetuntemusprojektien ongelmiin. Kerrottua rakkautta voi haastaa runossa: huumorin, populaarikulttuurin keinojen paljastamisen, äänteellisyyden ja tekstin materiaalisuuden kautta.

Kerrotusta rakkaudesta, sen tenhosta, vaaroista ja haastajista ovat keskustelemassa kirjoittaja ja kääntäjä Elina Halttunen-Riikonen, joka on suomentanut bell hooksin Rakkaus muuttaa kaiken -kirjan, runoilija Anja Erämaja (mm. Ehkä liioittelen vähän (2016), Töölönlahti (2013), Kuuluuko tämä teille (2009), joka myös esittää muutaman runon keskustelun lomassa, sekä toimittaja ja kirjailija Asta Leppä, jolta on ilmestynyt hiljattain esseeteos Voittajien varjot. Keskustelun juontaa kirjallisuustieteen ja teologian opiskelija Ville Hämäläinen.

Keskustelu järjestetään yhteistyössä filosofisen aikakauslehden niin & näin kanssa.

 

Earlier Event: August 23
Nuoren Voiman ja Tuli&Savun romanssi
Later Event: August 24
Luento: When ink is not enough