Keskustelu: Kerrottu rakkaus

  • Kansallisteatterin Lavaklubi 1 Läntinen Teatterikuja Helsinki, 00101 Finland

To 24.8. klo 16-17.30

Hiljattain eronnut kertoo, miten päättynyt rakkaus muutti lopun elämän. Elokuvat ja tv-sarjat toistavat käsitystä salamarakastumisesta. Eron hetkellä ”syy on minussa”, vaikka rakkaudesta on hiljalleen tullut itsetuntemusprojekti, jossa on koko ajan kyse minusta.

Harvan ilmiön kohdalla voi yhtä perustellusti kysyä, jäljitteleekö kertomus elämää vai elämä kertomusta, kuin rakakuden ollessa puheenaiheena. Kerrotussa rakkaudessa toistuvat usein samat ajatukset käännekohdista, elämän muuttumisesta kertaheitolla ja itsen täydellistymisestä toisen avulla. Samaan aikaan rakkaus on jotain mystistä, jota ei voi selittää ja joka vain tempaisee mukaansa.

Vastaväittäjiä ja kriitikoitakin löytyy. Etenkin viimeaikainen keskustelu on halunnut murtautua myyttien tuolle puolen ja pohtia rakkautta niin sen eri alalajien kuin kulttuuristen konventioiden murtamisen kautta. Rakkautta voi yrittää määritellä. Kertomusten vaaroja voi oppia huomaamaan ja ymmärtää, miksi samat mallit toistuvat ja tenhoavat halki vuosisatojen. Kerrottua rakkautta voi haastaa runossa: huumorin, populaarikulttuurin keinojen paljastamisen, äänteellisyyden ja tekstin materiaalisuuden kautta.

Kerrotusta rakkaudesta, sen tenhosta, vaaroista ja haastajista ovat keskustelemassa bell hooksin Rakkaus muuttaa kaiken -kirjan suomentaja ja filosofi Elina Halttunen-Riikonen ja runoilija Anja Erämaja (mm. Ehkä liioittelen vähän (2016), Töölönlahti (2013), Kuuluuko tämä teille (2009). Kolmas keskustelija varmistuu myöhemmin. Keskustelun juontaa kirjallisuustieteen ja teologian opiskelija Ville Hämäläinen.