Back to All Events

Runokuuklubi


  • Kansallisteatterin Lavaklubi 1 Läntinen Teatterikuja Helsinki, 00101 Finland (map)

La 26.8. klo 18-23

Pysähdy Runokuuklubilla toisiinsa kietoutuvien runouden, musiikin, tanssi- ja äänitaiteen äärelle.

Intiimin illan juontavat Elina Tervonen ja Kati Aakkonen.

***

OHJELMA:

18.30–19 Janne-Camilla Lyster & Anni Kaila: Love I-III

Love I-III on tanssiteos ja koreografinen runoelma, jossa tanssi ja runo jakavat lavan ja tukevat toisiaan. Janne-Camilla Lysterin tekstit toimivat käsikirjoituksena Anni Kailan tanssille, joka tutkii, tunnustelee, rajaa ja ruumiillistaa rakkautta. Tanssi tuo runon kielen ja muodon tilaan, antaa runolle painon ja sitoo sen aikaan. Runo taas herättää ja herkistää tanssivan kehon ja auttaa luomaan ja lukemaan abstraktia liikettä uudella tavalla.

19-19.30 One Thousand Project: The Body is a Prayer

The Body is a Prayer on Runokuun päävieraiden liikkeellinen runoteos. One Thousand Project on kahden taiteilijan, Francesca Willow’n ja Madison Mae Parkerin kollektiivi. Francesca on esiintymistaiteilija, joka käyttää liikkeensä lähtökohtana Madisonin runoutta. Yhdessä he pyrkivät luomaan tilan, jossa yleisön on aktiivisesti osallistuttava esityksen synnyttämään dialogiin. Francescan ja Madisonin työ koskettaa sitä pimeyttä, jonka jokainen meistä voi löytää sisältään ja ylittää oman ihmisyytensä voimalla.

20-20.15 Mari Laaksonen: Valitse hetki

”Valitse hetki” analysoi melankoliaa, jota yritetään paeta.
Eskapismi suuntautuu avaruuden rauhaa ja hiljaisuuteen, mutta ajautuu hajoamisvaaraan jo alkumetreillä historian ja metaforien eläessä omaa elämäänsä. Avaruuskoira Laika kuolee sydänkohtaukseen. Voyagerin kantama viesti on yhtäaikaa väkivaltainen ja mieletön. Eivätkä Lars Von Trierin, Antoine de Saint-Exupéryn ja Tarkovskyn taivaankappaleilta löydy lepoa, kun jokainen filosofia sisältää oman tuhonsa semantiikan.

Rakkauttakaan unohtamatta. Sillä kaiken jälkeenkin näyttäisi sinisen planeetan melankolia muistuttavan paitsi B612:n yksinäisyyttä, myös huolenpitoa. Voyager kantaa tähtien väliseen pimeyteen mykällä lp-levyllään paitsi junien kolinaa, myös sydämensykettä, naurua ja suudelmia.

Teos yhdistää runoelmaan äänitaidetta. Teoksen äänimaiseman on valmistunut irlantilaisen äänitaiteilija Frankie Shannon kanssa.

20.15-20.30 Mathias Göritz

Runokuun vieras, saksalainen palkittu runoilija Matthias Göritz esittää tekstejään.

21-21.45 Nivelet

Nivelet-trio, eli Outi-Illuusia Parviainen (runot/laulu), Masi Hukari (kitara, puhaltimet, perkussiot) ja Sergio Castrillón (sello) tulkitsevat Parviaisen uuden runokokoelman tekstejä. Meren nivelet (Aviador, 2017) julkaistaan 26.8.

22.15 Runoen

Runoen elämänmakuinen ja persoonallinen yhtye, jonka ohjelmisto koostuu lyyrisistä melodioista, letkeistä rytmeistä ja tunteikkaista tulkinnoista. Yhtyeen uusissa pop/jazz/folk -henkisissä sävelmissä tunnettujen runoilijoiden (mm. A.Kivi, E. Leino, U. Kailas, E. Södergran) runot ovat saaneet uuden elämän. Suurin osa sävellyksistä on pianisti Juha Granlundin käsialaa. Yhtyeen jäsenet ovat työstäneet kappaleita yhdessä. Solisti Jenni Rothin vahvat tulkinnat tuovat runot osaksi tätä päivää.

Jenni Roth (laulu & saksofoni), Juha Granlund (piano), Jatta Pihlajaniemi (huilu & laulu), Esa Hiltunen (rummut & laulu), Tero Siitonen (basso).

***

Yhteistyössä: Aviador Kustannus, Goethe-Institut Finnland, Kulttuuritehdas Korjaamo, Stage-festari, Yhdysvaltain suurlähetystö