lauantai 25.8.

Poetry Mixtape

17:30 — 23:00 Väinö Kallio

Poetry Mixtape on Runokuun elämyksellinen päätapahtuma. Monipuolinen tekstivaali tarjoaa kaikkea tätä: runoilijoita, prosaisteja, kansainvälisiä tähtivieraita, esityksiä, kokeellisuutta, työpajoja, osallistumista ja tekstien iloa. Jo ennen tapahtumaa halukkaat voivat osallistua ukulelevirtuoosi Jarmo Julkusen ja runoilija Sirpa Kyyrösen ukulelen soittamista ja runoutta yhdistävään työpajaan klo 17.30-18.30. Työpajan osallistujat esiintyvät Julkusen ja Kyyrösen teoksessa Runko, joka rakentuu Ilmajuuret-kokoelman tekstien ympärille. Ennen tapahtuman alkua myös Karri Kokon Mitä ehkä VII -performanssi klo 18.30 alkaen.

Illan aikana esittäytyvät Runokuun kansainväliset vieraat. Saksan PEN:in palkitsema, Suomessa asuva runoilija Dorothea Grünzweig lukee teoksestaan Kaamos Kosmos. Grünzweigin tuotanto käsittelee kielen menettämistä ja sen löytämistä uudelleen.  Kanadasta lähtöisin oleva Marie-Pascale Hardy on esiintyvä runoilija, laulaja ja kuvittaja. Berliinissä nykyisin asuva taiteilija kirjoittaa ranskaksi ja englanniksi. Unkarilaislähtöinen, Berliinissä asuva Kinga Tóth puolestaan esittää mm. kurkkulaulua ja kotitöitä sisältävän performanssinsa.

Iranilaislähtöinen amerikkalaiskirjailija Sahar Delijani lukee 30 kielelle käännetystä, Suomessakin mainetta niittäneestä esikoisteoksestaan Jakarandapuun lapset. Teos kertoo Iranin poliittisesta tilanteesta ja inhimillisestä kohtaloista. Viimeisenä kansainvälisistä vieraista nähdään Runokuun päävieras, yhdysvaltalainen Judd Morrissey. Morrissey on kansainvälisesti tunnettu kooditaiteilija, runoilija ja tutkija, joka luo digitaalista kirjallisuutta, monitaiteisia performansseja ja installaatioita.

Lavalla nähdään myös suomalaiset runoilijat Riina Katajavuori, Juha Rautio ja Mari Laaksonen. Aura Nurmen ja äänitaiteilija Julius Valveen spoken word -esitys Seitsemäntoista puolestaan yhdistelee äänitaidetta esiintyvään runouteen, ja kuvailee nuoruutta häpeällisten kuvien ja tapahtumien kautta. Illan päättää Black Mödernism -kollektiivin esitys Tärkeintä elämässä on olla rehellinen itselleen = Tärkeintä elämässä on olla rehellinen itselleen, jossa tutkitaan uusia äänirunouden muotoja ja luetaan kirjan tuhoamisohjeita. Kollektiiviin kuuluvat Matti Kangaskoski, Tuomas Timonen ja Eino Santanen. Vapaa pääsy!

Yhteistyössä Väinö Kallio, Yhdysvaltain suurlähetystö, Goethe-Institut Finnland, Sysmän kunta/Villa Sarkia, ntamo

Hämeentie 11