sunnuntai 26.8.

Salakuuntelu-klubi

16:00 — 17:00 Vapaan taiteen tila

Salakuuntelu on poikkitaiteellinen klubi, joka perustuu eri taiteenlajien väliseen improvisaatioon. Runoilijat ja muusikot eivät nouse lavalle erikseen, vaan esiintyvät yhtä aikaa, reagoivat toisiinsa ja luovat tilaan ennakoimattoman, elävän tilanteen. Tällä kertaa toisiinsa törmäävät runoilijat Olli-Pekka Tennilä ja Suvi Valli, säveltäjä ja muusikko Olli Moilanen, viulisti Maria Puusaari ja kuvataiteilija Heidi Naumasen teokset. Klubilla kuullaan mm. Olli Moilasen sooloviuluteoksen kantaesitys ja Osmo Tapio Räihälän teos (G)astronomia. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

 

Esiintyjät:
Olli-Pekka Tennilä on jyväskyläläinen runoilija, jonka esikoisteos Ololo ilmestyi vuonna 2008. Hänen toinen kirjansa Yksinkeltainen on kaksinkeltaista (Poesia) voitti Runeberg-kirjallisuuspalkinnon 2013 ja kolmas teoksensa Ontto harmaa (Poesia) Vuoden aforismikirja-palkinnon. Ontto harmaa on ehdolla myös Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2018 kirjapalkinnon saajaksi. Tennilä toimii Poesian kustannuspäällikkönä ja Keski-Suomen Kirjailijat ry:n puheenjohtajana.

 

Suvi Valli on jyväskyläläinen runoilija ja kääntäjä, jonka uusin runokokoelma Spiraali (Otava) valittiin Ylen Tanssiva karhu -palkintoehdokkaaksi tänä vuonna. Aiemmin Valli on julkaissut kokoelmat Elämä:kertoja (Otava 2014) ja Ohijuoksija (Otava 2011). Hän voitti J.H. Erkon kilpailun vuonna 2007.


Heidi Naumanen on Taivalkoskelta syntyisin oleva, nykyisin Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka tällä hetkellä tekee akvarelli- ja digimaalauksia. Hän on valmistunut Lahden Taideinstituutista vuonna 2009 ja tekee sekä esittäviä että abstrakteja maalauksia. Runokuussa näemme hänen akvarellejaan.


Olli Moilanen on helsinkiläinen säveltäjä, jonka musiikkia on esitetty useissa maissa
ympäri Eurooppaa. Moilasen tuotantoon kuuluu paljon kuoromusiikkia, ja hän on säveltänyt teoksia monien suomalaisten nykyrunoilijoiden teksteihin. Sekakuorosävellys Ruskan värjäämät lehdet Zen-munkki Ryokanin runoihin on valittu osaksi Pohjoismaisten musiikkipäivien ohjelmaa. Moilanen on voittanut jaetun 1. palkinnon kansainvälisen VocalEspoo kuorosävellyskilpailun sekakuorosarjassa 2014 teoksella Siivekkäiden loitsuaja. Hän sai Musiikin edistämissäätiön (MES) apurahan uuden sooloviuluteoksen tekemiseen, joka tullaan kantaesittämään osana Salakuuntelu-esitystä.
Moilanen opiskelee sävellystä Sibelius-Akatemiassa Juhani Nuorvalan johdolla.

Maria Puusaari on Radion sinfoniaorkesterin viulisti ja kamarimuusikko. Hän on Uusinta Ensemblen, Airo-kvartetin ja Fräki-Puusaari-Rysä pianotrion sekä Suomen Solistiyhdistyksen jäsen. Puusaaren erityisprojekti on 1900-luvun viulumusiikki sekä moderni sooloviulukirjallisuus. Hän on esiintynyt useilla koti- ja ulkomaisilla festivaaleilla sekä konserttisarjoissa, tilannut ja kantaesittänyt suuren määrän teoksia sekä tehnyt läheistä yhteistyötä lukuisien nykysäveltäjien kanssa. Puusaari on levyttänyt useiden säveltäjien musiikkia sekä tehnyt radio- ja televisionauhoituksia Yleisradiolle.


Säveltäjä Osmo Tapio Räihälän musiikin pääpaino on orkesteri- ja kamarimusiikissa. Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa kuuluvat sinfoniaorkesterille sävelletyt Barlinnie Nine (2005), Käyrätorvikonsertto (2013) sekä Myriad (2015) sinfoniaorkesterille ja suurelle kuorolle. Hänen ensimmäinen profiilialbuminsa Värikallio – Rock Painting ilmestyi 2006. Peat, Smoke & Seaweed Storm (2014) nimettiin International Music Awards -palkintoehdokkaaksi. Räihälän musiikkia julkaisee saksalainen Hans Sikorski Musikverlage.

Yhteistyössä Keski-Suomen Kirjailijat

Vilhovuorenkuja 15 -16